UREĐENJE DJEČJE SOBE PREMA MONTESSORI METODI

Prema Montessori metodi, dječja soba bi trebala uređena iz dječje perspektive. Ono što je karakteristično za Montessori metodu su funkcionalnost i minimalizam. To znači da bi svaki komad namještaja i sve druge stvari u dječjoj sobi trebale biti dostupne djetetu u svakom trenutku. Na taj način omogućavamo djetetu razvijanje samostalnosti. Osnivačica, dr. Maria Montessori, vjeruje kako je dijete sam svoj učitelj i u tom duhu je donijela načela ove metode. Dječja soba ne bi trebala biti zatrpana nepotrebnim stvarima koje će ih samo ometati. To znači da bi mi, roditelji, trebali razumjeti djetetove potrebe i mogućnosti i iz toga izvući smjernice za kreiranje njihovog malog, slatkog prostora.

Razmišljate o uređenju dječje sobe prema Montessori metodi? Ako je vaš odgovor „DA“, u članku niže ćete pronaći smjernice kako stvoriti koristan i moderan prostor za svoje dijete.

 

ZABORAVITE NA KREVETIĆE

Prva stvar s kojom se trebate pozdraviti je krevetić. Prema Montessoriju, krevetići su najveća prepreka prema samostalnosti. Ako dijete ne može samo doći do svog kreveta, roditelji odlučuju kada će leći u njega i ustati se. Postoji puno ideja kako napraviti krevet kojem dijete može samo prići, a najpopularniji je svakako house bedkrevet u obliku kućice koji je praktički na podu. Koji god oblik kreveta odaberete, važno je samo da se dijete može samo popeti i spustiti sa njega.

NEKA SVE BUDE DOSTUPNO

Prema Montessori metodi, u dječjoj sobi nema mjesta za glomazne ormare!  Igračke, knjige, odjeća… sve što bi dijete moglo trebati mora biti u razini u kojoj može samo dosegnuti. Police postavite u visini djeteta. Znatiželjne ručice će u tom slučaju lako pronaći svoje stvari čak i ako ih mi, mame, premjestimo u drugi kutak sobe. Možda će mogućnost da sami izaberu odjeću značiti malo više nereda, ali konačni rezultat za dijete će biti neusporediv.

PAMETNO SA IGRAČKAMA

Prema Montessori metodi, „što više to bolje“, ne vrijedi za igračke. Možda ste primijetile, kada imaju hrpu igračaka oko sebe, uglavnom se ne igraju ( ja kod svojih cura jesam ). Tim načinom su prestimulirani i ne znaju što bi odabrali, koju igračku bi prvu uzeli. Najbolje bi bilo sortirati igračke u kutije za igračke ( pripazite da su im na dohvat ruke ), a vani ostaviti samo jednu vrstu igračaka. Nakon par dana, ( ili sati ? ), napraviti zamjenu. Možda će dijete samo iz kutije za igračke izvaditi drugu vrstu igračaka, no onda ćemo im ove prve maknuti iz vidokruga.

BEZ PRETJERIVANJA

Dječja soba bi trebala biti opuštajuće mjesto, slatko sklonište ispunjeno ljubavi i harmonijom. Zato bi neutralni tonovi trebali zamijeniti jarke boje. To ne znači da dječja soba mora biti bijela, nego umjesto jarke zelene odaberite pastelnu zelenu, kako bi se dijete u tom prostoru osjećalo ugodno i smireno.

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

Na kraju, najvažnije od svega je da što god kupite ili napravite sami bude maksimalno sigurno za dijete.

 

Što mislite o ovoj metodi? Dali je Montessori metoda revolucionarna metoda ili ipak traži preveliku samostalnost djeteta?

 

Izvor fotografija: Pinterest, Lulaloo


MATEJA

Ja sam Mateja Hajdinjak, danas sam odrasla osoba i baš poput Tebe, kako su prolazile godine, zaboravljala sam na nestašnost, raizgranost i kreativu. No, nakon nošenja mojih pupoljaka Lucije i Lare koje su se rascvale u prekrasne djevojčice, shvatila sam da život može biti drugačiji – zabavniji, zanimljiviji, emotivniji, radosniji…Tako sam se jednoga dana odlučila prepustiti njihovoj igri te smo zajedno kreirale njihovo malo carstvo, preslatki prostor po dječjoj mjeri, u kojem moje djevojčice vole boraviti i osjećaju se ugodno. Prilikom traženja dekoracija i namještaja za moje curice, naišla sam na punooo predivnih stvari koje nažalost ne stanu sve u jednu sobu :). I tako sam, kao jedna “obična” mama koja voli lijepe stvarčice za djecu, malo po pomalo, došla na ideju da stvaram carstva i za druge male ljude koja će voljeti u njima provoditi svoje vrijeme! Tada se rodilo moje “treće dijete” brand Lulaloo, mali slatki online shop u kojem su se našle moje velike ljubavi prema dizajnu, inerijeru, dekoracijama, Ikei i kavi :). Shop vodim samo jednom mišlju – ako nešto ne želimo za vlastitu djecu, nećemo to ni prodavati. Zbog toga su svi proizvodi odabrani sa puno ljubavi kako bi uz njih stvorili najljepše uspomene. Proizvode za web shop biram prema osobnoj procjeni: dovoljno sigurno za dijete, dovoljno zanimljivo da ga potiče na razvoj te prlagođeno kvalitetom (većina predmeta je od ekoloških materijala i boja). Za kreativnost ipak su se pobrinule moje cure. Njima sam prepustila zadnju riječ, jer znate i same, dječja je mašta nepobjediva :).”

Posjetite online trgovinu Lulaloo ovdje.

Facebook: Lulaloo

Instagram: @lulaloospace