ŽIVOT NA MORU

Plaža! More! Sunčanje! Kupanje! Moving! Događanja! Ljetooo! Obožavala sam to godišnje doba. Zašto je ova rečenica u perfektu? Zato što ga ove godine ne obožavam. Što se to dogodilo da ga sad manje volim?! Djeca, dogodila su se djeca. Već i vrapci na grani znaju da kad imaš malu djecu nema izležavanja na plaži, nema bezbrižnog kupanja i plivanja, nema sunčanja i ophođenja raznoraznih događanja.

Ljeti volim vrućinu. Lakše podnosim tople ljetne dane, nego hladne zimske. Mrzim na sebe navlačiti deset slojeva odjeće i uvijek se zimi preznojavam! Da, preznojavam se zimi, a ljeti ne. Ljeti uživam u laganim haljinicama i nikad mi nije prevruće. Ispravak, nikad mi nije bilo prevruće sve do ovog ljeta. Ne znam je li to pod utjecajem hormona ili viška kilograma (ipak sam rodila nedavno), ali znojim se kao nikada do sada. Znojim se trčeći za svojim vragolanom, znojim se dojeći sisoljubicu, znojim se ispred susjede objašnjavajući toddleru da je ružno psovati, znojim se u moru gledajući ga kako bez straha ide sam u duboko, znojim se čak i kad me eto slučajno zalije čašom vode u kafiću, ma znojim se stalno na 500 načina.

Što još volim ljeti, a to si više ne mogu priuštiti. Izležavanje na plaži i osvježenje u moru skokom s najviše stijene. Ma što volim, obožavam! Ali na takav luksuz ovo ljeto mogu zaboraviti. Plaža zbog klinaca mora biti ne stjenovita, već pristupačna. U slobodnom prijevodu to znači da se do plaže može kolicima, da je blizu plaže parking, da je plaža od malih kamenčića ili pijeska, da je ulazak u vodu hodajuć bez ikakvih zapreka, a ne moj voljeni skakajuć. Kad i pronađem takvu plažu, ona je naravno krcata, sve peškir do peškira. Mogu zaboraviti na privatnost nekadašnjih odlazaka na more kad bih na stijeni bila samo ja ili možda još pokoja duša koja odmara um i tijelo od gradske vreve. Na „dječjim“ plažama nema ni P od privatnosti, svatko se osjeća toliko slobodnim da se usudi komentirati tuđi odgoj (ma mislim kako se usudim kupati bebu od 4 mjeseca, a tek s njom zaroniti, nisam normalna), a ima i onih koji zabrinuto nude pomoć jer sam SAMA došla na plažu s dvoje djece (da mislim kako to ne mogu, ne bih ni došla).

Ljeto u gradu donosi niz događaja i ne može ti biti dosadno. Prijašnjih sam godina većinu događaja popratila, ali ovo ljeto s dvoje klinaca, po užeglom asfaltu i kroz pretrpane ulice ne mogu se probijati. Nemam živaca stalno govoriti „Oprostite samo da prođem“ jednom rukom gurajući kolica, a drugom držeć sina koji ima gumene noge koje ne znaju hodati, već samo skaču.

Živim na moru i obožavam ga. Je li luksuz živjeti na moru ne znam, ali znam da bez njega ne bih mogla. Neko ću ga vrijeme više voljeti zimi. Mislim da ću ljetno obožavanje mora stopirati par godina, bar dok klinci ne porastu, dok ih ne naučim skakati sa stijene, dok ne krenu samostalno obilaziti ljetne događaje. A do tad ću se truditi uživati na krcatim plažama i u gradskoj gužvi gledajući dječju predstavu, trudit ću se zbog tih malenih osmjehića bezbrižnog i sretnog djetinjstva.


KATARINA

Majka izrazito brbljavog trogodišnjaka kojem je nedavno došlo pojačanje – sekica. Prije majčinstva s dječjim osmjehom, ljutnjom, entuzijazmom i problemom susrela sam se kao učiteljica. Lako je bilo odluke donositi kao učiteljica, ali kao roditelj često sam se oko svega dvoumila, a prije odluke dobro sam se informirala da bih na kraju probala jedno i drugo, a često i treće, pa izabrala ono što je našoj maloj obitelji nabolje i najprihvatljivije. Tako sam skoro pa magistrirala na jednokratnim i platnenim pelenama, dojenju, ergonomskim nosiljkama, povezujućem roditeljstvu, Baby Led Weaningu, Ecanju (Elimination Communication), tantrumima i još mnogo čemu. Neustrašiva sam kad je riječ o isprobavanju novih stvari zato sam u ovoj trudnoći prošla nekoliko radionica o prirodnim porodima, a isprobala sam i akupunkturu pripreme za porod. 
Često griješim, ali trudim se iz pogreške izvući ono najbolje jer ja sam supermama sa sto i jednom manom (ne pretjerujem) koja uživa u roditeljskoj brizi. Svoja razmišljanja i dvojbe nesebično ću dijeliti s vama.

 

Facebook: Instant Mama

Instagram: @instantmama30