ORGANIZIRAJMO LEGO U 7 KORAKA

Lego kockice poznate su nam još od vlastitog djetinjstva te ih pamtimo kao, nekada drvene, a  kasnije plastične kockice sa kojima mašti nema kraja. Oduvijek sam na njih gledala sa oduševljenjem. Svojim mogućnostima neiscrpan su izvor kreacija, kao i pogodne za razvoj motorike kod djece. I dok sam na njih kao dijete gledala isključivo kroz igru, danas ih iz uloge mame promatram i sa jednog drugog aspekta – kao male objekte koji polako, ali sigurno, obuzimaju sve veći prostor u stanu. Počeli smo ih sakupljati i slagati prije nekih otprilike 8 godina, kada je Ivan, tada dvogodišnjak, dobio svoj prvi Lego set. Za najmlađu dob, kockice su većih dimenzija, najčešće sa pripadajućom kutijom u koju bismo ih po završetku igre pospremili. Godinama su se mijenjali setovi, količina kockica i stil igre njima, te smo  polako dostigli jednu, možemo to tako reći, početnu razinu kolekcionarstva, a tendencija daljnjeg pribavljanja istih je i dalje prisutna. 

Improvizacija sa kutijom izmiješanih kockica u ormaru i nesortirane ladice, više nisu bile prihvatljive jer su kao takve otežavale pronalaženje pravih dijelova i igra bi najčešće završila frustracijom i nezadovoljstvom kada neki od oblika nismo mogli lako pronaći. Prostor je djelovao neuredno, a i bojali smo se oštećenja kockica.

Organizacija i plan pohrane i sortiranja ovih dražesnih kockica postali su neizbježni kako bi sitni dijelovi u svakom trenutku bili dostupni za slaganje željenog objekta, a veliki, složeni setovi ostali i dalje očuvani i izloženi.

Iako se na internetu može pronaći pregršt savjeta i ideja za pohranu i organizaciju Lego kockica, donosim vam one koje su meni osobno uvelike olakšali i u kratkom roku omogućili uvođenje reda i olakšano igranje:

 

 1. ponajprije utvrdite ukupnu količinu kockica koje je potrebno organizirati – upravo je količina kockica presudna u načinu organizacije. Raznovrsnost i mnogobrojnost istih zahtijevaju detaljnije sortiranje i više prostora.
 2. isplanirajte prostor za pohranu – prostora nikada dosta, stoga dajte mašti na volju i osim standardnih prostora u ormarima, na policama i u ladicama, poigrajte se i skrivenim mjestima. Npr. prostor ispod ili pokraj kreveta, iznad ili ispod ormara, stolova i sl.
 3. ovisno o prostoru kojeg ste namijenile u tu svrhu, odaberite najprihvatljiviji način pohrane. Ovo su neki od prijedloga:
 • plastične kutije – bez pregrada (za veće dijelove) i sa pregradama (za sortiranje malih dijelova po boji i/ili obliku).
 • stol sa ladicama u tu svrhu – stol unutar dječje sobe na kojem će se kockice slagati, a po završetku igre pospremiti u ladice namijenjene upravo tome.
 • kutije u obliku lego kockica – maštovite i vizualno vrlo prihvatljive kutije u raznim bojama koje se lako pospremaju ispod ormara ili stola, a simpatično izgledaju i ako ih ostavite nasred sobe.
 • vreće – velike za pohranu velikih Lego kocaka te male plastične (npr. Ikeine sa mehanizmom za zatvaranje) raznih veličina i pogodne za sortiranje
 • ladice
 • gotovi elementi sa plastičnim kutijama – ladicama (Ikea)
 • slobodan prostor u ormarima
 • police i sl.
 1. odaberite način sortiranja koji vašem djetetu najbolje odgovara kako bi se čim lakše snašlo u pronalaženju potrebnih dijelova – za sortiranje dijelova preporuka je sortiranje po boji, a ukoliko je velika raznovrsnost kockica, tada i prema oblicima. Preporučujem Ikea plastične kutije sa pregradama za ovaj način sortiranja, a iste možete pronaći i u Bauhausu, Metrou i sl. Radi se o plastičnim, prozirnim ili poluprozirnim, bijelim kutijama u kojima se sadržaj vidi bez potrebe za otvaranjem te pogodnim za slaganje jedna na drugu čime se štedi prostor.
 2. organizirajte i upute za slaganje posebice za kompliciranije setove. Možete ih ubaciti u folije i složiti u registrator ili u posebnu ladicu kako bi vam uvijek bili dostupni za ponovno slaganje setova.
 3. setove koje nakon slaganja ne mislite više rastavljati, izložite na vidljivo mjesto poput polica, a ukoliko ih želite zaštititi od prašine, pohranite u zatvorene kutije, ormare ili vitrine.

 

 1. nastojte da kockice uvijek budu lako dostupne djeci kako bi im omogućili sigurnu i bezbrižnu igru

 

Uvodeći organizaciju i pravila pospremanja kockica, igra njima je postala lakša i interesantnija. Sortirani dijelovi brže se mogu pronaći i više nisu prepreka bezbrižnoj igri, a više se vremena sada posvećuje mašti i novim kreacijama.

Isto tako, pospremanje istih nakon igre sada također zahtjeva više koncentracije i pažnje. Samim time najčešće dopadne mamu ili tatu ukoliko i dalje želimo održavati red 🙂


IRENA

Hello Home je lifestyle blog sa posebnim naglaskom na majčinstvo, djecu i interijere. Osim toga, obuhvaća i druge teme poput “uredi sam” projekata, recepata, te donosi inspiraciju preko kolaža fotografija ili kroz predstavljanje drugih blogova. Cilj bloga je istaknuti ljepotu u svakodnevici i jednostavnim, malim stvarima, a posebno u trenucima koje dijelimo sa našim najdražima.
Blog: Hello Home
Instagram: @ira_home