IVA BRČIĆ: VAŠA BEBA MOŽE PRESPAVATI NOĆ

Da prvi dani majčinstva nisu laki zna gotovo svaka mama. Česta noćna buđenja i nespavanje dovode do kroničnog umora, stresa, pa u nekim slučajevima i do depresije. Kažu da je bitno da svaka mama odvoji malo vremena i pobrine se za sebe, ali ponekad se to čini nemoguće.

Iva Brčić, supermama i prva certificirana edukatorica programa “Najsretnija Beba” rekla nam je nešto više o svojim radionicama koje roditeljima olakšavaju upravo te prve dane s bebom, no i sve ono što dolazi poslije toga.

Iva možeš li nam ukratko reći nešto o sebi te kako si pokrenula program „Najsretnija beba“ u Hrvatskoj? Mama sam osmogodišnjaka koja je sve tehnike dr. Harvey Karpa primijenila na sinu i ostala oduševljena kako brzo djeluju! Još dok je bio beba i dok sam umirivala njegov gromoglasni plač, pomoću takozvanih 5 koraka, rodila se ideja da pomognem roditeljima i s njima podijelim te fantastične tehnike. Baš zbog te želje, prije šest godina sam prošla edukaciju za The Happiest Baby edukatoricu, i moram se pohvaliti, postala jedina edukatorica u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Evo već punih šest godina kroz udrugu Najsretnija beba Hrvatska podučavam roditelje, ne samo tehnikama za smirivanje plača i kolika, nego i tehnikama koje olakšavaju komunikaciju s djecom, smiruju ispade bijesa, sprečavaju opasna ponašanja i općenito poboljšavaju dječju suradnju. Osim toga, u udruzi provodimo i radionice medijske pismenosti za djecu i roditelje, te dječje kreativne radionice koje potiču ekološku svijest i svijest o zdravlju.

Što je točno program „Najsretnija beba“ i kako je on nastao? U želji da razbije sve zablude oko babyhandlinga i odgoja, te da pomogne roditeljima, američki pedijatar i stručnjak za dječji razvoj dr. Harvey Karp je prije skoro 40 godina pokrenuo program The Happiest Baby koji je postao i dio obrazovno-odgojnog programa u SAD-u. Zbog učinkovitosti tehnika, postao je i neizostavni dio edukacije američkih vojnika. To možda zvuči malo čudno, ali razmislite si malo. Vojnik koji kod kuće ima bebu koja tjednima ne spava ili dijete s kojima svakodnevno mora voditi bitke oko autoriteta, neće biti fokusiran niti psihofozički sposoban adekvatno obaviti zadatak. A da ne pričamo o nesrećama koje su zbog toga moguće. Kroz program, roditelje se uči kako gledati svijet bebinim očima i govoriti dječjim jezikom, što im pomaže u smirivanju plača, suzbijanju bijesa i dužem spavanju. Koristeći drevne tehnike i moderna saznanja, dr. Karp je razvio metodu kojom je uspio eliminirati kolike i plač (glavni razlog sindroma trešenog djeteta). Također je razvio i dječji jezik koji je temelj za razvoj pravilne komunikacije između djece i roditelja.

Nespavanje noću i česta buđenja veliki su izvor stresa i frustracije kod roditelja, osobito kad se to odvija kroz neki duži period. Postoje različite metode kako dijete naučiti prespavati noć. Kako se metoda Dr. Karpa razlikuje od ostalih? Njegova metoda, za razliku od mnogih, potiče nošenje, ljuljuškanje, puno dojenja prije spavanja i glasan šuškajući zvuk poput najjačeg mlaza tuša. Na taj način beba dobiva potreban fizički kontakt, dodatne kalorije za noć, osjećaj sigurnosti i opuštanje uz poznati zvuk. Ono što je drukčije od svih ostalih je da se bebu lagano razbudi prije nego ju se stavi spavati u krevetić. Vjerujem da će mnogi misliti da sam luda što spominjem razbuđivanje bebe koja je konačno zaspala, ali jedino tako će se naučiti na promjenu i s vremenom se naučiti sama uspavati. Jedino tako se mogu izbjeći krive navike kod uspavljivanja. Recimo, vrlo često se događa da beba povezuje dojenje i mamu sa uspavljivanjem i nitko je drugi ne može uspavati. A da bi i noć prošla što mirnije i da bi beba dulje spavala, u pomoć stižu bijeli šum i zamatanje. Bijeli šum ili nešto tome slično podsjeća bebu na njoj ugodne zvukove iz maternice i pridonosi smirenju, te pomaže u prikrivanju zvukova koji su bebi neugodni i koji bi ju mogli razbuditi. Zamatanje pak eliminira Moro refleks, odnosno osjećaj padanja kada je na leđima, koji im inače vrlo često ometa san i uzrokuje buran plač.

Posebnu pozornost posvećujete „sindromu trešenog djeteta“. O čemu se radi? To je nešto što se nažalost još uvijek događa i što me užasno muči, jer znam da ima lijeka za to, ali roditelji i stručnjaci za njega jednostavne ne znaju, jer se ne educiraju. Tu se radi o agresivnoj trešnji bebe u nastojanju da se smiri plač. Posljedica takvog tresenja je takozvani sindrom tresenog djeteta, a žrtve su bebe od samo nekoliko tjedana starosti, ali i djeca do pete godine. Tresenje pridonosi trajnom oštećenju mozga, a u 25% slučajeva posljedica je smrt djeteta! Naime, kod nasilne trešnje bebina glava (za razliku od ostatka tijela) nekontolirano ide snažno naprijed ili nazad, ili s lijeva na desno. Zbog toga mozak snažno udara u kosti lubanje uzrokujući pucanje krvnih žila i oštećivanje moždanog tkiva. Glavni pokretač ove grozne situacije koju je teško kontrolirati je bebin plač. Znamo svi da je to jedan poprilično neugodan zvuk koji bebama služi da bi privukle pažnju na svoje egzistenicijalne potrebe.  Nažalost, danas roditelji imaju jako malo iskustva i često ne znaju kako smiriti plač. A kada se to događa iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, počnu sumnjati u svoje roditeljske sposobnosti. Postaju depresivni, osjećaju se bespomoćno, frustrirano, a mnogi smatraju da ih beba jednostavno ne voli. Bebin plač često pobuđuje i neke zatomljene osjećaje i ne tako lijepa sjećanja. Mnogi čak misle da ih bebe naprosto izazivaju, ili s njima manipuliraju. Nakon dana punog stresa i premorenosti, roditelji jednostavno puknu! Nažalost, kada beba konačno prestane plakati i kada shvate što su učinili, obično je prekasno. 5 koraka o kojima podučavam roditelje na radionici, pridonose prevenciji baš toga. Uče kako smiriti plač za 1 minutu i manje, kako pomoću njih produljiti bebino i svoje spavanje i time si osigurati više vremena za odmor. Nažalost, udruga ima vrlo mala ili skoro nikakva sredstava za oglašavanje, pa je ponekad vrlo teško informirati javnost o postojanju takvih radionica i naša pomoć tada izostane. 

 

Koju metodu koristiti za umiriti uplakano i nemirno dijete? Za smirivanje bebe odlično djeluje već spomenutih 5 koraka (zamatanje, bok/trbuh pozicija, ljuljuškanje, šuškajuči zvukovi i dojenje). Oni bebi oponašaju uvjete iz maternice i pružaju, mogli bi reći, instantno smirenje. A kada se radi o djetetu koje ima ispad bijesa, tada je rješenje dječji jezik. Uz kratke i jednostavne rečenice/ponavljanje djetetove poruke, odgovarajući govor tijela i ton glasa, djetetu dajemo do znanja da ga razumijemo. Recimo dijete želi telefon, i tada treba reći nešto poput:”Marko hoće telefon, telefon, hoće telefon! Marko kaže daj telefon, sad telefon, sad, sad telefon!”. Naime, mi mu moramo biti ogledalo i u nama treba prepoznati sebe, te u glasu roditelja osjetiti empatiju. Nekada će biti dovoljno samo jednom ponoviti poruku, a nekad i trideset puta. Sve ovisi koliko je dijete preplavljeno emocijama. Ali stvarno djeluje! Bitno je imati strpljenja i potruditi se tehnike pravilno provesti.

Koje su najčešće greške novopečenih roditelja? Najčešće pogreške novih roditelja su da se ne pripremaju za dolazak bebe, jer smatraju da će im proraditi intuicija kada se beba rodi. To je istina da ona proradi, ali kako pravilno brinuti o bebi je nešto što se ipak mora naučiti. Recimo, svaki roditelj intuitivno zna da bebu treba ljuljuškati kako bi se smirila. Ali znati kako ju pravilno primiti i kojom jačinom ljuljuškati, to je nešto što im se treba pokazati. Upravo zbog neznanja padaju i pod utjecaj brojnih kontradiktornih savjeta, poput nosi bebu/nemoj ju previše nositi i postaju izbezumljeni. Zatim tu je uspoređivanje bebe s drugim bebama ili pak ukalupljivanje u tablice i rasporede. Zaboravlja se da je svaka beba individua za sebe, te da ima drukčije potrebe i bioritam. Veliki problem je i neuspostavljanje pravilne rutine. Nažalost nisu svjesni da to nosi posljedice. Najčešće su povezane s problemima sa spavanjem ili pak kasnije s ispadima bijesa. Ono što sve više primjećujem je da se previše zaštitnički odnose prema bebama/djeci, ali rekla bih u krivom smjeru. Pod utjecajem raznih marketinških kampanja kupuju besmislene, pa čak i opasne sprave, poput recimo hodalica ili mobilea za krevetić. Naravno, sve u cilju kako bi mališanima olakšali ili kako bi im pomogli nešto brže savladati, a zapravo nesvjesno samo ometaju razvoj. Dok recimo s druge strane, djeci već sa 6 mjeseci daju hranu pretrpanu šećerom ili ih puštaju da gledaju televiziju i uopće ne mare za savjete o tome, a sad se već dobro zna koje su negativne posljedice toga.

Kome su namijenjene vaše radionice? Radionice su namijenjene budućim i novim roditeljima, roditeljima djece vrtičke i osnovnoškolske dobi i svima onima koji se bave ili rade s djecom.  Po mom mišljenju, djedovi i bake bi trebali koji put doći i poslušati što imam za reći, jer mnogi raditelji se žale na njihove metode odgoja ili bolje rečeno manjak odgoja kada su unuci u pitanju. Ali to je valjda tako s djedovima i bakama – žele samo uživati sa unucima bez opterećenja o pravilima. Oni su taj dio već odradili.

Kako izgledaju radionice, koliko one traju i što sve roditelji mogu naučiti na njima? Kada sam osmišljavala radionice, polazila sam od ideje da ih prilagodim roditeljima koji imaju iznimno zgusnuti raspored i vrlo malo vremena. Nisam htjela maratonske radionice koje traju tjednima ili mjesecima, jer iz svog iskustva, znam da je tako nešto roditelju iznimno teško ukombinirati u obiteljski raspored. Radionice su jednokrate i traju dva sata i u to vrijeme roditelji usvoje potrebna znanja i izvježbaju tehnike koje kasnije samo trebaju nastaviti provoditi kod kuće. Kako volim reći, pogađaju direktno u glavu. U udruzi smo usmjereni na to da im damo konkretna rješenja za njihove probleme, jer se pokazalo da tako nešto nemaju gdje dobiti. Vi recimo nigdje ne možete saznati i izvježbati kako pravilno promijeniti bebi pelenu. Iako se to čini kao nešto banalno, što svatko zna, pokazalo se da su novi roditelji itekako zbunjeni oko toga. Svjesna sam da danas postoji više manje sve to na youtubeu , ali kada vam to netko uživo pokaže i stoji uz vas dok to vježbate, ipak je razlika. Dok smo dogovarale ovaj intervju, pokrenuli smo još jednu vrstu radionica, Holističko majčinstvo. I moram priznati da sam iznimno ponosna na njih, jer su rezultat dugogodišnje edukacije i rada na sebi. Kroz trodnevnu radionicu koja traje po tri sata, želimo pomoći mamama da uživaju u opuštenoj trudnoći i bezbrižnom majčinstvu kroz cjeloviti holistički pristup. Objedinili smo tijelo, duh i um uz stručno vodstvo The Happiest Baby edukatorice, bioenergetičara, homeopatice… i anđela čuvara! Ako negdje zapne, provodimo i individualne konzultacije ili edukacije u domu koje su prilagođene potrebama pojedinog roditelja, obitelji ili djeteta!

Osim redovnih radionica također imate i „najluksuzniji i najskuplji“ seminar u Hrvatskoj. O čemu se tu točno radi? Pa ideja za vip seminar mi je pala na pamet dok sam čitala neki tekst u kojem je pisalo kako se mame u trudnoći često osjećaju usamljeno i neprivlačno. Zato sam osmislila jedan za sve one mame koje si žele priuštiti luksuzan izlazak, a pri tome i naučiti sve što im je potrebno da budu spremene na dolazak mališana. Želimo im barem na jedan dan omogućiti da se osjećaju kao kraljice, jer to stvarno i jesu. Zato ih na seminaru očekuje osobni konobar, gurmanske delicije, divni deserti i najudobnije fotelje Cinestar Gold Class kino dvorane. Sve što treba je da odjenu svoju najbolju haljinu, nabace najbolju šminku i dođu na nezaboravan provod.

Kakva su iskustva vaših polaznika? Nakon što se tjednima muče s kolikama ili pak mjesecima ili godinama s ispadima bijesa, pa kad nakon radionice odu sa osmijehom na licu i puni samopouzdanja, to sve govori. Nije da se hvalim, ali evo svako malo mi se javi netko od polaznika i s oduševljenjem priča kako tehnike fantastično djeluju. Rad udruge je prepoznala i zaklada Hrvatska za djecu koja nam je dodijelila sredstva za čak tri projekta. Ali o tome jednom drugom prilikom jer za to mi treba barem još jedan podulji intervju.

Foto: Unsplash, privatna arhiva