MAMA, TATA, DIJETE, POSAO I BALANS

Neki dan sam gledala fora video u kojem je postavljeno pitanje muškarcima kako balansiraju privatni i poslovni život, odnosno obiteljske i radne obaveze. Većina muškaraca blijedo je pogledala i totalno se zbunila pitanjem. A to pitanje je nešto što mi mame često dobijemo, osobito u slučajevima, kao što je to sa mnom, kad imamo neki svoj biznis ili možda čak i više njih. Osim toga, žene su često pod upitima – tko ti čuva dijete, dok ćemo rijetko, čak i mi, isto pitati muškarce.

Imam sreće, ili možda pameti, ili jednostavno je stvar nekog dogovora, da sam u braku u kojem oboje sudjelujemo u svemu jednako. Ok, nekad je njegov posao taj na kojeg smo fokusirani, nekad moj, ja možda česšće posremim cijeli stan, ali on brine o mom i o svom autu, a bome i o tome da u oba wc-a uvijek ima wc papira. Zvuči banalno ovo zadnje, ali meni je sve. Jer mi govori da ja ne moram o tome brinuti.

I koliko god bili zajedno u svemu, koliko god imali pomoći sa strane, opet je na dnevnoj bazi taj balans nešto što nema šanse da uvijek postigneš. Realnost je da u jednom danu ponekad ima više posla, a manje brige o sebi ili vremena posvećenog djetetu. Ponekad ima više brige o djetetu, a posao je malo on hold, a nekad se svi lončići pobrkaju pa imaš osjećaj da ni u čemu nisi bila kako treba dok si pokušavala sve izbalansirati.


Ako bismo te stvari, uloge, i obaveze gledali kao lončiće, ja ih imam toliko da ne bih mogla niti sve držati u jednoj ruci. Dijete, briga o kući i svemu što ide uz to, posao 1, posao 2, pisanje, muž, ja sama, roditelji i obitelj, prijateljice, obiteljski prijatelji. I svaki taj lončić imam još unutra par podlončića koji zveckaju tražeći pažnju. E sad, strpati sve to u jedan dan, ne samo da je nemoguće, nego ubija i kreativnost, i rekla bih, volju za životom, jer to bi značilo da funkcioniramo u komadima od pola sata vremena posvećujući se svemu u isto vrijeme.

Ja balansiram slušajući sebe i svoju intuiciju. Ponekad sam puno s Vitom, ponekad puno radim pa zapustim i sebe i njega i muža. Ali shvatila sam da je najgore kad zapustim sebe, jer onda pati i muž i prijatelji i dijete i posao. Balans ne bi trebao biti nešto što nas još dodatno opterećuje. Balans znači da jednostavno najviše pažnje posvećujemo onome što je trenutno najvažnije. Ako je to bolesno dijete, ono ima prioritet, ako je to posao u ovom trenutku, ne znači da će tako biti uvijek i zauvijek. Balans bi se trebao gledati na godišnjoj, a ne dnevnoj razini. Kad pogledaš godinu unazad, onda vidiš je li tu bilo dovoljno svega. I da, odgovor je, jest.

Osim toga, kad se prepustiš toku života, moguće je da ćeš posvećujući se jednom svom području, zapravo napraviti nešto na drugom. Kad puno radim i kad volim svoj posao, razmišljam kako moje dijete to gleda. Gleda kako s veseljem idem na treninge, kako kreiram s veseljem i kako je zapravo super raditi što voliš. A dok sam bila posvećena Njemu, na porodiljnom, neopterećena poslovnim obavezama, kreirala sam novi biznis.

Odmor u glavi, iako sam bila fizički umorna k’o pas, i inspiracija kakvu mogu pružiti samo djeca, i kreirala sam majice za mame i sinove. Kako ponekad imam osjećaj da je neumoran, da je on zapravo šef iako se ja trudim biti, da krši sva pravilla i da je oličenje „bad boya“, tako su nastali i natpisi:
Bossy / The Boss, Stvaram pravila/ kršim Pravila, Padam na zločeste dečke/ Zločesti dečko. A kako sam i sama vragolasta, i majice Kakva Mama/ Takav sin.

Tako da balans nekad ne znači da je dan podijeljen ravnopravno između svih naših uloga, nego da se ponekad sve naše uloge isprepliću međusobno u savršeno nesavršeni kaos.

Nedavno smo promijenile dizajn printeva i obogatile izgled majici, pa tom prilikom svim Supermamama uz kod supermame, darujem popust od 25% na zimsku kolekciju majici (www.mamasitaandson.com).

Majice su napravljene za mene i Vitu, onako kako sam ja htjela da majice izgledaju, kakav da bude osjećaj u njima i, najbitnije, da su peri deri u perilici i sušilici bez problema. Moj ih Vito obožava, osobito kad se uskladimo, sav je ponosan, a uz to, izgleda i beskrajno fora. Na raspolaganju su i poklon bonovi za Božić uz navedeni popust, pa ako poklanjate, osoba si može sama odabrati natpis i veličine.

Kupnjom ovih majici (www.mamasitandson.com) podržavate i kreativne mame koje se trude živjeti balans na malo drugačiji način. A ja podržavam vas, go for it, sve se može dok ima ljubavi i strasti jer onda i vrijeme dođe na svoje!


IVKA @ivkas_passion

Ja sam žena. Žena koja budi strast u drugim ženama. Vjerujem u moć i snagu koja dolazi iz ranjivosti. Vjerujem u ples kao psihoterapiju. Vjerujem u život kao strastvenu igru u kojoj se isprepleću privatno i poslovno. Moj poziv je Angels body and Emotions, a kreiram i majice Mamasita and Son. Održavam radionice za žene koje ih pokrenu, osvijeste i osnažuju. I pišem.
Pišem kako bih najlakše iskristalizirala svoje slijedeće korake u životu, kako bih podijelila s drugima lijepe i manje lijepe trenutke i kako bih svoju strast za životom i plesom prenijela na druge žene i potaknula njihovu inspiraciju. Slobodno mi se obratite ukoliko želite individualni sat ili radionicu za svoj tim ili prijateljice.

Blog: Ivka Armanda Todorović