UDRUGA DJECA LJUBAVI – DOBROBIT DJETETA ISPRED SVEGA

Razvod je stresna situacija za cijelu obitelj, osobito djecu koja vrlo često padnu u drugi plan. Udruga Djeca Ljubavi nastala je s ciljem promicanja važnosti i uloge roditelja, te važnosti oba roditelja u skrbi i odgoju djeteta s naglaskom da prava djeteta uvijek budu ispred prava roditelja, a glavni moto i fokus Udruge je dobrobit djeteta ispred svega! Popričale smo s Danijelom Marić, potpredsjednicom Udruge Djeca ljubavi – novoosnovane Udruge za sve supermame ali i supertate 🙂 

Otkuda ideja o osnivanju Udruge Djeca Ljubavi?  Glavni pokretač za osnivanje Udruge je bila želja da se napokon u prvi plan stavi DIJETE i njegova dobrobit! Pogotovo kod dugotrajnih, teških procesa razvoda, gdje djeca institucijama predstavljaju samo broj, te želja da se pomogne i majkama i očevima koji se nalaze u toj teškoj naizgled bezizlaznoj situaciji. Razvod je sam po sebi vrlo stresan, a tada roditelji u velikoj većini em zbog straha em zbog nemoći reagiraju burno, institucije svojim sporim procedurama to sve više odugovlače i kompliciraju a za to vrijeme najviše pate djeca.

Tko je sve dobrodošao u vašu Udrugu? Svi 🙂 Definitivno se naša udruga ne zalaže samo za žene, majke, zalažemo se i za očeve te za pravednost i jednakost pred institucijama… dijete nam je fokus svega, poznato je da dijete treba i majku i oca, međutim za samu dobrobit djeteta potreban je jedinstven pristup svakoj obitelji, svakom roditelju i konfliktnom odnosu, “ne možemo sve trpati u isti koš” što nažalost institucije rade. Nedopustivo je da se izjednačuju obitelji gdje nema nasilja s onima u kojima je ono prisutno, te kada dođe do neželjenih situacija (kao što svako malo imamo prilku vidjeti) slušamo nadležne institucije kako “nisu znale” ili “nisu stigle” reagirati… Cilj nam je maksimalno se zalagati za našu djecu, njihovu dobrobit, te pomoći roditeljima.

Imate li osobnog iskustva u takvim procesima? Da, većina nas je i sama to prošla, još uvijek prolazi, a neki članovi udruge razvod imaju iza sebe. I ja sam jedna od njih – pa zato iz vlastitog iskustva znam koliko je takvim osobama potrebna pomoć.

Iz svog osobnog iskustva što savjetujete roditeljima koji su u proceduri razvoda braka i borbe oko skrbništva? Ma koliko to banalno zvučalo za početak neka smire svoj povrijeđen ego i stave svoje dijete na prvo mjesto. U samom startu većina nas je razočarana, tužna, raspada se brak, spasa nema, pogotovo kada se desi ta borba i višegodišnje navlačenje po institucijama, gdje svaki roditelj želi dijete za sebe, a zapravo kada sve prođe shvatiš da tog uopće nije trebalo ni biti. Razvodom službeno prestaje brak, ali ne možeš prestat biti i roditelj.

Je li vas razvod promijenio?
Mislim da ne postoji osoba koju raspad braka ne mijenja,više nisam ona ista osoba koja sam bila prije mjesec dana a kamoli 5 godina, svaki novi dan nosi svoje izazove na iste stvari gledamo drugačije. Danas sam zahvalna svom bivšem suprugu koji je predivan otac i zapravo sam sretna koliko je predan našoj djeci, a do toga sam došla isključivo iskrenim oprostom prije svega sebi a onda i njemu, svi mi griješimo možda ne zato što želimo namjerno nekoga povrijediti već jednostavno u nekim situacijama ne znamo drugačije. To što se mi nismo slagali kao životni partneri ne znači da naša djeca ne mogu imati najbolju mamu i najboljeg tatu – uostalom oni to i zaslužuju.

Kakvi su vam planovi?
S obzirom da smo osnovani tek nedavno, vrlo smo zadovoljni brojem roditelja koji nam se svakodnevno obraćaju za pomoć, institucije reagiraju na svaki naš dopis, i veseli nas što nas ljudi prepoznaju kao vrstu oslonca – nažalost u takvim situacijama većina njih se osjeća usamljeno, nemoćno pa čak i bez podrške bližnjih, ne znaju kome se obratiti. Od jeseni planiramo uz stručne volontere Udruge mnoštvo radionica što za djecu što za roditelje, te vjerujem da će biti korisne svima.

Tko sve čini Udrugu Djeca Ljubavi?
Svi smo volonteri s istim zajedničkim ciljem a to je DIJETE ISPRED SVEGA! Uz nas su i stručni volonteri, članovi udruge. Naravno moram spomenuti i ostali dio Upravnog odbora Udruge “Djeca Ljubavi”: Vesna Gosta predsjednica, Jasmina Dulić tajnica, Danijela Maksimović članica Upravnog odbora, Marija Horvat, članica Upravnog odbora.

Svima koji žele sudjelovati u našem radu ili trebaju našu pomoć poručujemo neka nam se jave. Naša su vrata otvorena za sve!

 

Za više informacija zapratite Udrugu Djeca Ljubavi na službenoj facebook stranici