ZIMSKA IDILA S DJECOM?

Zimska idila s djecom? Upitna rečenica. Već i vrapci na grani znaju kako se oduvijek divim roditeljima koji putuju po svijetu sa svojom djecom. Trudimo se i mi tako, doduše, putujemo na mjesta koja su predviđena za djecu, jer pomisao na putovanje onako kako smo nekada – s razgledavanjem i otkrivanjem divota drugih kultura –  s dvoje male djece – djeluje nemoguće. Barem sada. Drugačije će biti kada malo narastu. Sada se trudimo i koncentriramo na putovanja na 3-4 sata udaljenosti, koja će biti prilagođena za naše malene.

Obiteljska putovanja na skijanje su mi oduvijek bila predivna. Putovanja koja dugo mogu biti obiteljska tradicija. I uživanje za sve. Tako smo i mi odlučili otići na naše prvo obiteljsko skijanje. Ili u ovom slučaju – sanjkanje.  Spakirali smo se i krenuli put Slovenije. Odredište – Rogla. Udaljenost od adrese do adrese – 2h. Odlično. Temperatura? Ugodnih -12. Hotel Rogla na samom skijalištu. Ima igraonicu. Ima animatore. Ima najam sanjki. Ima i školu skijanja za djecu. Ima bazen. Puni pansion – što nam je bila najvažnija stavka.

Čim dođete u podnožje Rogle, započinje zimska idila. Hladno za obraze, snijeg “pršić” kako ga ja zovem – onaj od kojeg se ne mogu raditi grude – onaj koji miriše na svježinu i zimu. Visoka stabla s granama koje se teško njišu pod teretom onog istog pršića. Fotogenično do bola. Za djecu – oduševljenje. Lagana, zavojita vožnja koja dovodi do našeg odredišta. Konačno se nazire u toj bjelini naš hotel. Divan je onaj osjet hladnoće na obrazima kada uđete u topli prostor, koji miriše na drvo. Djeca trčkaraju po hotelu, svi hodaju u casual kombinacijama, miriše domaća kuhinja – to je to. Bili smo smješteni u renoviranom dijelu hotela, soba je sva u drvetu, mala, slatka i s pogledom na skijalište. Na prozoru se skuplja snijeg koji nemilosrdno pada, a mi u toplini hotela, pokušavamo obuzdati preuzbuđene klince.

Kako su nam dani izgledali? Buđenje u 7 s izlaskom sunca i svjetlucanje snijega. Jutra su uvijek najljepša – djeca su odmorna (mi baš i nismo), maženje na king size krevetu. Iako je L imao ladicu u kojoj je spavao (king size krevet ima ladicu na izvlačenje za klince), u ladici je tijekom noći završio moj muž, a njih dvojica u borbi tko će bliže mami. Nakon buđenja i reda maženja, odlazak na doručak. Sunce i dalje zove na izlazak vani, vjerujem da je tada na stazama najljepše, a mi uživamo u kavi. Ok, lažem – muž hvata Luku koji želi čim prije vani i pokušava ga dobiti da pojede doručak, Š je gladan i sam želi jesti, a BLW metoda svakako nije najidealnija u hotelu, kavu ispijamo na eks. Nakon kaotičnog doručka, izlazimo vani.

Š se ne može micati od slojeva odjeće i skafandera – njega smo mogli premještati s jedne na drugu stranu. On je samo uživao u pogledu i promatrao smrznute kapljice na svojim rukavicama. Unajmili smo sanjke i krenuli u divljanje s Lukom. Znate i same kako svjež zrak utječe na sve nas, a pogotovo na djecu. Zaspali su nakon sat i pol uživanja na snijegu. A s njima i mi.

Nakon brzinskog ručka smo odjurili na vožnju haskijima. Tome sam se veselila najviše. Htjeli smo iznenaditi Luku i očekivali navalu uzbuđenja – kad ono – plač. Nikako ga nismo uspjeli nagovoriti da se zajedno provozamo. Zato smo u vožnji uživali muž i ja. Divno iskustvo, ponovit ćemo ga čim dečki malo odrastu i postanu svjesniji.

Neposredno prije spavanja smo išli na hotelski bazen – tu su se dečki dodatno izdivljali i naigrali. Spavanje – u 20. I oni i mi. Divno je vidjeti obitelji koje staraju uspomene na ovakvim putovanjima. I koliko god je naporno  – a zaista je, na te trenutke zaboraviš i pamtiš samo one koji razvlače osmijeh na licu.

U povratku prema kući, u podnožju Rogle zaustavili smo se u termama Zreče, na još jednu dozu kupanja s klincima. Kratko i slatko…


SONJA @littlemisstwiggyblog

Supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, blogerica na www.littlemisstwiggy.com, pravnica, zaljubljenica u modu, šljokičasta i kreativna u duši, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta, gurman koji voli kuhati, obožavateljica kave, bez slobodnog vremena.  Ovdje će dijelit s vama svoje avanture iz majčinskog života i savjete što obući izuzev pidžame i tajica.