ZEKKO I POTOČIĆ

Volimo otkriti male kreativce koji uljepšavaju svakodnevnicu naše djece raznim detaljima, od igračaka, detalja za dječju sobicu, sve do odjeće i obuće. Ovog puta naša srca je osvojila supermama trogodišnjaka i jednogodišnje princezice koja stoji iza imena Zekko.kids. Priča ove, nenaspavane zagrebačke supermame Ive Kustrak koja je u stisci s vremenom, jako nam se svidjela, a posebno nam je drago vidjeti još jednu u nizu mama koju je majčinstvo insipiriralo na pokretanje vlastitog posla.

Tko se krije iza branda Zekko? Mama dvoje dječice, po zanimanju ekonomistica s 15 godina staža u poslovnom turizmu.  Ljubav prema modi se rodila dok sam još kao dijete živjela s obitelji u Italiji. Šivati sam počela u srednjoj školi kada sam poželjela sama sebi sašiti kaput, te sam upisala tečaj šivanja. Nakon toga sam uglavnom za obitelj i prijatelje šivala zastore, jastučnice i porubljivala hlače :). Nedavno sam završila i napredni tečaj šivanja na kojem sam usavršila odjeću za djecu.
Kada ste započeli s radom? Zapravo smo na samom početku. Prva kolekcija je nastala oko prošlog Božića. Dugo sam razmišljala i istraživala kakva bi trebala biti funkcionalna odjeća za bebe, koji materijali su najzdraviji i kako da sve to izgleda lijepo. Kada sam se odlučila za lan koji me jednostavno oduševio, sve se posložilo… i krojevi i boje. Čini se da je ovo prva hrvatska ručno rađena kolekcija za bebe od lana i interes je dosta velik pa uskoro otvaramo i web shop.
Kakve sve must have komade odjeće imate u ponudi? Prva kolekcija Baby steps sastoji se od haljinice, kombinezončića sa tregerima, kratkih hlačica –  tzv.pumperica i Bunny bag-a ili zekaste vrećice, kako ju zove moj sin. 
U nju stanu sve sitna dječja blaga. Ja sam ju bila prvotno zamislila kao vrećicu za papuče za vrtić, ali moji klinci su joj našli i druge svrhe… tako da se sada u njoj prenose autići, kamenčići i razne druge dragocjenosti. Šivam za bebe i djecu od 0 do 3 godine, a u planu je proširivanje kolekcije i za djecu do 6 godina. Svi komadi kolekcije su dostupni u 4 pastelne boje – svijetlo plavoj, kaduljasto zelenoj, breskvasto rozoj i neutralnoj bež. Sljedeći korak je dizajn odjeće za krštenje koja će biti jednostavna, ali opet elegantna i šarmantna. Kao i prethodna, i ova kolekcija će se temeljiti na minimalizmu, praktičnim krojevima te će biti izrađena od ekološkog bijelog i bež lana. I naravno, planiram kolekciju za dječake. Kao mama jednog znam koliko su zapostavljeni u pogledu mode.
Kakve materijale koristite? Sve je napravljeno od 100% lana, najčvršćeg prirodnog materijala koji je istovremeno i ugodan na koži. Iako ga mnogi smatraju isključivo ljetnim materijalom, lan je ugodno nositi i zimi uz debele i tople vunene vestice i hulahopke. Lan je izrazito ekološki materijal, antibakterijski i propusni…hladi ljeti, a grije zimi. Stvarno savršen, a usto i jako lijep. Svakim pranjem i nošenjem postaje sve mekši i mekši. Smatram da je neopravdano zanemaren u dječjoj modi. 
Odakle crpite inspiraciju? Obožavam sve prirodno, udobno i ekološki prihvatljivo. Zato sam odabrala lan i jednostavne, a praktične krojeve. Upoznata sam sa sve većim problemom tekstilnog otpada i to me motiviralo da stvorim što kvalitetniju i dugotrajniju odjeću. Sve moje kolekcije će biti neutralnih boja i krojeva kako bi se lako kombinirale i mogle nositi u raznim prilikama, od trčanja po šumi do svečanih prigoda. A nakon što se preraste još uvijek će biti dovoljno lijepa za drugo ili čak treće dijete :).
Koliko je majčinstvo utjecalo na pokretanje brenda? Majčinstvo je ustvari zaslužno za ovaj poslovni preokret. Tijekom trudnoće sam morala strogo mirovati i tada sam kratila dane pretraživajući internet u potrazi za slatkom dječjom odjećom. Kako sam sve više upoznavala s ekološkim problemima masovne tekstilne industrije, rodila se želja za drugačijom,  jednostavnom i prirodnom odjećom za bebe. Nakon što sam rodila, sjela sam za mašinu i počela šivati haljinice svojoj curici. Svidio mi se taj pomalo vintage stil. I tako je sve počelo…