SVE ŠTO ME IZNENADILO OTKAD SAM POSTALA MAMA

Mama sam tek 8 mjeseci, ali puno se toga dogodilo u tom periodu. I iako sam sve već čula od drugih mama, neka saznanja i promjene su me posebno iznenadile.

Nisam znala niti očekivala:

  1. Da je svijet mama toliko okrutan

Ovdje naglasak stavljam na online svijet mama. Znala sam da se mame međusobno osuđuju, ali nisam to očekivala u ovoj mjeri. Što više čitam i gledam oko sebe, to mi se više čini da se sve mame na neki način pokušavaju opravdati drugim mamama ili im govoriti kako se što treba raditi.

Pokušavaju opravdati svoje odluke i postupke onima koje se s njima ne slažu, a istovremeno i same osuđuju tuđe odabire. I dok s jedne strane ne razumijem tu količinu nerazumijevanja i osuđivanja, upravo to i sama radim- osuđujem one koje osuđuju.

Možda sam se ipak uklopila u svijet mama bolje nego što mislim.

  1. Da će majčinstvo izvući ono najgore iz mene

I najbolje, ali prvo ono najgore. Nisam očekivala da će mi prvi period nakon poroda baš toliko teško pasti. Da će mi se prvi mjeseci svoditi na tešku i konstantnu unutarnju borbu. Da će iz mene izaći sve ono što sam već davno mislila da sam „riješila“ sama sa sobom.

Nisam znala da je najteži dio dolaska bebe gubitak kontrole nad vlastitim vremenom. I nisam znala da je moguće osjećati se toliko nemoćno.

  1. Da ću početi toliko „suosjećati“ s drugim roditeljima

I ja sam bila jedna od onih koji kolutaju očima kada u restoranu pored njih sjednu roditelji s malom djecom. Pogotovo u onim trenucima kada ta djeca počnu vrištati i trčati oko stola. I iako još nisam došla do takve faze s djetetom, imam neku ogromnu dozu suosjećanja za sve roditelje s malom djecom.

Osjećam da sam dio te ekipe, da sam došla u klub. Nisam mislila da će se takvi osjećaji razviti već u samom početku.

  1. Da ću postati emotivnija, ali istovremeno i čvršća

Otkad sam rodila osjećam se puno ranjivijom. Svaka pjesma jače me pogodi, svaki osjećaj proživim snažnije, svaka suza potekne lakše. U isto vrijeme, osjećam neku čvrstinu koju do sada nisam imala. Barem ne u toj mjeri.

Osjećam jaču želju za radom i napretkom, veću dosljednost u stvaranju novih navika, veću odlučnost po pitanju svih onih istih stvari koje sam prije zanemarivala. I manju brigu o tuđim mišljenjima.

Kao da su nebitne stvari konačno postale nebitne, a bitne su još bitnije. I to je promjena koja mi se jako sviđa.

  1. Da će mi internet postati najbolji prijatelj

Da, počinjem shvaćati mame blogerice i vlogerice, ovisnice o društvenim mrežama i sve ostale žene koje mi prije nisu bile jasne. Jer nekad je zaista najveći odmor koji si mogu priuštiti u danu velika šalica kave i 15 minuta surfanja internetom.

Kada imam više vremena nastojim čitati knjige, pisati, otići na trening, trčati itd. Ali nekad je vremena jednostavno premalo. I nekad sam preumorna za bilo što drugo.

U takvim trenucima, internet is my best friend.

  1. Da ću više gledati TV

Ovo me skroz iznenadilo. Inače sam TV gledala vrlo rijetko, po danu skoro nikad, a sada kada imam daleko manje slobodnog vremena gledam ga više.

Počelo je tako što sam otkrila da me TV spašava u određenim situacijama. Primjerice, kada je Fiona bila novorođenče, imala je jednu fazu da skoro uopće nije spavala po danu. Tada sam ju većinu vremena nosila i gledala što god se vrtjelo na TV-u.

To mi je pomoglo preusmjeriti misli i fokus tako da ne razmišljam samo o „ajme meni, kad ćeš zaspati, ne mogu više“. I danas to koristim u situacijama u kojima osjetim da bih mogla izgubiti kontrolu.

Zato znam što se događa u seriji „Vesele raspuštenice“, po peti put ponavljam gradivo iz „Kako sam upoznao vašu majku“, veselim se emisiji „Kućice iz  snova“ i počinjem shvaćati zašto netko gleda „Američki top model“.

  1. Da će se istovremeno promijeniti sve i ništa

Znate ono kada s 20 godina gledate ljude od 30 godina i vidite odrasle, definirane osobe koje znaju što rade? Već odavno sam shvatila da to baš i nije tako. Shvatila sam da se većina ljudi igra odraslih, a u sebi ostanu u dvadeset i nekoj. Sada znam da je isto i s mamama.

I one su mi se činile kao neke „definirane ozbiljne osobe koje sve znaju“. Ali ne znaju. I one se snalaze u tom svijetu, kao što se snalazimo u svijetu odraslih. Donose odluke koje im se tog trena čine najboljim izborom i žive iz trenutka u trenutak nadajući se da će sve biti ok.

Ja sam i dalje ista osoba koja je vrlo brzo nakon poroda jedva čekala otići na cugu s frendovima. I sve ono što sam radila i prije trudnoće radim i sada. Ali iz nekog razloga, mislila sam da ću s dolaskom bebe manje misliti o svojim hobijima, druženjima, planovima, poslu. Ispalo je da nije tako.

Zato se s jedne strane osjećam potpuno isto, a s druge strane potpuno drugačije.

I to je možda najveće iznenađenje od svih. Nisam očekivala da će toliko toga ostati isto nakon što se toliko toga promijeni.


ZVJEZDANA  @zveka_shakeupsofa

Riječanka, po struci magistra inženjerka građevine, blogerica na www.shakeupsofa.com i od nedavno mama maloj Fioni. Ovisna o fizičkoj aktivnosti i glazbi. Iako rokerica u duši, pleše mtv, hip hop i (trudi se) jazz. Slaba na knjige, planere i tenisice. Zaljubljena u putovanja, prirodu, SF filmove, kavu i čokoladu. Vječni sanjar i self-help geek koji voli pomicati vlastite granice.

Facebook: Shake up Sofa