PUREX NATRGANA PILETINA ZA MALE GURMANE

Razmišljam puno o tome kako je roditeljima danas teško pronaći kvalitetnu hranu. Kako vjerojatno provode puno vremena trošeći svoju energiju na osmišljavanje dnevnih ili čak tjednih jelovnika, kupujući namirnice razmišljajući o tome gdje će pronaći najbolje za svoju djecu i kako to najčešće i nije samo u jednom dućanu. Da, to je realna slika pripremanja obroka kada si osoba kojoj je stalo da svi doma jedu kvalitetno, pa nije neuobičajeno naći se često u situaciji da si povremeno ipak želimo na bilo koji način olakšati život. Nadasve skromno želim reći da tu uskačem ja, profesionalno baveći se prehranom za velike i male, pa mi je stoga primarni cilj olakšati roditeljima život, te većinu tih istraživanja i testiranja napraviti umjesto vas. No, danas ćemo govoriti prvenstveno o piletini i puretini, i to o tamnom dijelu mesa koji sadrži više željeza od prsa, pa je bolji izbor za djecu kojoj treba pojačati ovaj važan mineral u organizmu. Recept koji sam pripremila za vas možda se vremenski dugo kuha, ali za njega je priprema minimalna i idealna je za one kojima je dan užurbano počeo pa bi si htjeli barem malo skratiti spremanje ručka. Meso iz Purexa je, citiram, čista i ispravna priča od početka do kraja, te vam ne bih preporučila nešto što prije nisam jako dobro istražila i testirala. Drago mi je da smo na tržištu pronašli proizvođača radi kojeg nećete morati izmišljati načine kako da dođete do njega, već samo morate otići na vašu najbližu tržnicu po komad čistih i mirisnih pilećih ili purećih zabataka za ovaj recept.
U uskršnjem duhu natrgane pileće batke-zabatke servirala sam u tortilji ukrašenoj kao zečić, a ako uz nju servirate obilje povrća, guacamole umak i sir, sigurna sam da će barem nešto proći kod vaših malenih, a to nam je ponekad na kraju napornog dana sasvim dovoljno. Uživajte u jelu i nadolazećim blagdanima.

SASTOJCI

1kg Purex otkošteni pileći ili pureći batak-zabatak

4 mlada luka

4 češnja češnjaka

1 puna žlica ghee maslaca

3 žlice soja sosa

1 žličica senfa

4 žlice javorovog sirupa

3 žlice kečapa

1 žlica reduciranog aceta balsamica

1 žličica suhog origana

1l vode

 

Meso pregledajte od sitnih kosti, zatim stavite u lonac skupa sa svim sastojcima s popisa, pa stavite zakuhati. Kada je tekućina zavrijala, smanjite vatru na lagano i kuhajte meso oko 3-4 sata. Tekućina se mora izreducirati barem do pola, a poželjno je i do 1/3 lonca. Zatim meso prebacite u zasebnu posudu, odstranite kožu, a ostatak rastrgajte vilicom ili prstima. Preostalu tekućinu obradite štapnim mikserom da dobijete kremasti umak koji ćete promiješati s natrganim mesom. Servirajte u tortilji s puno povrća i guacamole umakom sa slanim sirom i ljutikom.


 

Nastasja Chiara Petrić je profesionalni chef i majka koja promovira kvalitetniju prehranu za djecu (i odrasle), te redovito svoje recepte i savjete dijeli na društvenim mrežama i webu Chiarin tanjurić. Kuharsku karijeru započela je u hvarskom restoranu diVino nakon što je sudjelovala u prvoj sezoni Masterchefa dok je studirala na Učiteljskom fakultetu. Iskustvo je stjecala u zagrebačkim restoranima Prasac i Bistro Apetit, te je dodatno završila školu za kuhara i slastičara, a i članica je Hrvatskog akademskog centra za primijenjeni nutricionizam. Osim bloga, ima i redovnu kolumnu u gastro časopisu Dobra hrana. Snimila je emisiju za slastice “Slatki Božić”, a svakog tjedna možete pogledati i njene video recepte u DM emisiji Bebeceda. Uz sve to, sa suprugom je otvorila konzultacijski obrt za gastronomiju, te se redovito bavi osmišljavanjem jelovnika i deserata za restorane. Radila je na nekoliko kuharica, a uskoro planira objaviti i svoju prvu posvećenu boljoj dječjoj prehrani. Također održava kuharske radionice za djecu, roditelje i gurmane. 

Instagram: @chiarin.tanjuric