svijeće Vatovac – obitelj, ljubav i majčinstvo

Priča o svijećama Vatovac krenula je davne 1937. godine kad su Frankini baka i djed osnovali obrt za proizvodnju. Danas već treća generacija radi svijeće sa istom ljubavlju i trudom, pa čak i istim načinom kao nekad. Supermama Franka Vatovac Tomičić ispričala nam je nešto više o svojem obiteljskom poslu koji se prenosi s koljena na koljeno.

Naime, ja sam nakon mame i tate naslijedila obrt, te ga sada vodim sa suprugom. Ručna izrada je ostala prioritet svih godina jer samo tako možemo biti uvjereni u kvalitetu. Ali i ručni rad je nešto što me ispunjava i iznimno veseli. Sva kretivnost tada može doći do izražaja.

Nakon završenog fakulteta Franka je shvatila da novinarstvo nije put kojim bi trebala krenuti te da je zapravo baš taj posao s kojim je odrasla idealan za nju. “Kreativnosti nema kraja, uživam u mirisima, bojama i raznim oblicima koje stvaram. Moja ljubav prema dizajnu samo se pretočila na svijeće i sad su svijeće iz naše proizvodnje vrlo modernog dizajna, suvremne i svaka nova svijeća kojoj osmislim miris, izgled, boju pa i ambalažu me čini ponosnom i ispunjenom.

Ručna izrada omogućuje da su svijeće personalizirane te da im možete dati svoj osobni pečat. Svaka svijeća priča svoju priču. Upotrebljavaju isključivo pamučne fitilje koji gorenjem ne štete zdravlju. Upitali smo Franku otkud crpi inspiraciju: “Priroda je moja vječna inspiracija, trenutno smo napravili novu kolekciju u kojoj su glavne zvijezde motivi maslina i cvijet božur. A inspirativne mi ponekad  budu i sve ljepote na koje nailazim na internetu, pa pokušam nešto tog daška donijeti i kupcima u Hrvatskoj. I naši proizvođači mogu napraviti moderan dizajn, i kvalitetu možda čak i bolju nego što se misli. Sve više je lijepih stvarčica moguće nabaviti s hrvatskim potpisom i to je stvarno super.

Franka je veliki ljubitelj dizajna interijera, a ta je ljubav vidljiva i na njihovim proizvodima. “Svijeće koje palimo kod kuće za uživanje i dragocjene hygge trenutke dizajniram tako da se mogu uklopiti u svaki interijer. Jako mi je važno da se svijeće mogu iskombinirati s ostalim detaljima kojima volimo ukrasiti dom.  Nježne boje, blagi mirisi, lijepo pakiranje pa i neka slatka poruka na svijeći, sve to je naša karakteristika.

U poslu Franki pomaže suprug Lovre i jedne male ručice. “Osim što vodim posao proizvodnje svijeća, majka sam jednog uskoro 4-godišnjaka. Kad nije u vrtiću, zna i on ponekad doći kod mame i tate na posao. Zove se Šime i za sad samo pokušava nositi kutije i proučava alat, ali s vremenom se nadam da će i on zavoljeti izradu svijeća pa možda jednog dana budemo imali 4. generaciju u obitelji svjećara.

Franka nam je otkrila da je, kao i svim mamama, vrlo izazovno kombinirati majčinstvo i vlastiti biznis, ali nekako uspjeva. “Teško je naći balans između privatnog i poslovnog, posebno kad je vlastiti obrt u pitanju. Iskreno, često mi se isprepliću poslovni sastanci i odlasci pedijatru, dogodi se da i Šimu vodim sa sobom na dogovore, u nabavu. Ali ne smatram to nužno lošim, svako novo iskustvo i mjesto s kojim se susreće je prilika za učenje. Voljela bih manje nositi posao kući, a više biti odmorna za šetnju i parkiće. Teško je, ali sve se može uz ljubav i trud, i uz nešto smanjena očekivanja.

U radno vrijeme kad radi samo svijeće, radi ih s puno pažnje posvećene detaljima i skoro svaka svijeća prolazi kroz njene ruke. “Radimo svijeće za razne prilike, jer kako znamo, u životu nas kroz razne prigode i obrede prati plamen svijeće. Naša specijalnost su svijeće za krštenja i zahvalnice za vjenčanja. Ali radimo i mirisne svijeće za dom, suvenire i poklon pakete.

Sve njih možete upoznati na njihovom službenom webshopu: www.svijece-vatovac.hr ili pomirisati u njihovom showroomu na adresi Mlinovi 2.