sirup od bazge

Proljeće. Sunce. Izleti. Zelenilo. Sve se budi. Štandovi na placu su puni boja, inspiracija za što staviti na trpezu skače sa svih strana. Ok, ove godine je to proljeće definitivno zakazalo i kišni vikendi nam nisu dozvolili sve te izlete u prirodu gdje bismo mogli, sasvim spontano, jer tako dolaze najbolje ideje, ubrati cvjetove bazge. Jer, zašto ne? Upravo to se nama dogodilo prošle godine kada smo bili na vikendici. Potpuno neplanirano smo se vratili doma s košarom punom cvjetova bazge! Majčinstvo ima tu čaroliju da ponovno probudi tvoje djetinstvo. Tako danas svjesno cijenim neke trenutke kojima nisam prije davala pažnju, pa eto može nastati i cijeli tekst o tome kako nam je bazga začinila jednu nedjelju.

Prije nego što sam postala mama ne bih nikad vjerovala da bih ja mogla raditi bilo koji sirup, niti mi je to bilo interesantno, niti sam samu prirodu promatrala na taj način. Tako da mi se ideja da mi doma imamo domaći sirup od bazge koju smo sami ubrali činila totalno egzotičnom, jer ustvari nisam ni znala koliko je jednostavno napraviti ovaj sirup koji je prožet nostalgičnim i pomalo retro notama i svi mu se nekako razvesele kad ih ponudiš. Miriši na djetinstvo kada si se sav zadihan od svježeg zraka, parkića i trčanja pojavio žedan na vratima, a u ruku ti stiže sokić koji popiješ u dva guca.

A da ne kažem koliko je dobar poklončić za odnijet u goste, može se spakirati u manje staklene boce s pripadajućim poklopcem. Izgleda super, miriši super, domaće je, a i klasika nikad ne izlazi iz mode, zar ne?

Slijedi recept koji sam dobila od svekrve, neki dobri recepti su bliže nego što misliš, tako da je moje studiozno googlanje recepta ovaj put izostalo.

 

Sastojci

40 cvjetova bazge

4l vode

4 limuna

100g limunske kiseline

3kg šećera

 

Priprema

Cvjetove bazge namakati u hladnoj vodi na mračnom mjestu 24h sa limunima (nešto sam iscijedila, a ostatak sam ubacila na komadiće) i limunskom kiselinom. Idući dan dodati 1.2kg šećera i namakati još 24h, povremeno miješajući. Procijediti. Zagrijati do vrenja nekih 5-10 minuta, pa dodati ostatak šećera. Promiješati. Čekati da se ohladi, pa preliti u staklene boce. Može stajati i do godinu dana.

Dodala bih da sam ja ipak malo smanjila šećer, jednostavno nije u mom DNK takvu količinu šećera koristiti, a i znala sam da ćemo ga brzo popiti jer sam radila cirka pola ove doze, a uloga šećera između ostalog je i konzervans. Kod mene je bilo 2,5l soka s 1,4kg šećera. Taj omjer je za preporuku, pogotovo ako znate da ga nećete čuvati godinu dana, ali isto može dugo stajati. Prefino je!

CVIJETA Supermama i pravnica, koja na Instagram voli pobjeći od pravog, surovog, realnog svijeta, te u svojim kockicama dijeliti i pratiti male priče sreće i zadovoljstva. Ljubiteljica reda, estetike i umjetnosti.