centar Tigrom – igra je sve!

Centar Tigrom je mjesto na kojem djeca imaju priliku dobiti odgovarajuću podršku na svom putu u samostalnost i svijet odraslih, a odrasli savjet i pomoć kako bi im to što lakše omogućili. Osnivačice centra su Kristina Vučinić, odgojiteljica predškolske djece, i Irena Peroš Grgos, pedagoginja i sociologinja, obje certificirane integrativne dječje terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i roditeljima.

No Kristina I Irena su, kako i same kažu, prije svega majke koje se susreću s različitim izazovima roditeljstva kao i sve ostale majke. Zajedno imaju dva supruga i četvero djece. Kristina ima jednog dvogodišnjaka i mladu damu u predškolskoj dobi, a Irena jednu osebujnu tinejdžericu i gotovo odraslog adolescenta. “Srećom davno prije majčinstva izabrale smo pedagošku struku koja nam olakšava savladavanje kriznih situacija u odgoju.”

prijateljice i poslovne partnerice

Obzirom na dugogodišnju profesionalnu suradnju i prijateljstvo te vrlo slične stavove i poglede na život i rad, Kristina i Irena upustile su se u zajedničku avanturu terapije igrom i učenja kroz igru. “Sva naša znanja i iskustva utemeljena su na stavu kako je igra najvažniji i najmoćniji medij kroz koji se djeca razvijaju, napreduju i savladavaju izazove koje život postavlja pred njih. Kroz naš dugogodišnji rad u vrtiću imale smo priliku svjedočiti koliko je igra za djecu značajna i važna. Stoga, kad smo otkrile mogućnosti koje pruža terapija igrom znale smo da je to put kojim želimo ići. Nakon završetka višegodišnje edukacije za integrativne dječje terapeute odlučile smo otvoriti vlastiti centar za terapiju i učenje igrom.

Kristina i Irena otkrile su nam da nije bilo lako krenuti u poduzetničke vode i napustiti sigurne poslove koje su voljele iako niti u jednom trenutku nisu požalile što su donijele upravo tu odluku. Obje su velike zaljubljenice u terapiju igrom jer svakodnevno imaju priliku vidjeti njene dobrobiti za djecu i njihove obitelji. Sada im rad u centru daje mogućnost da se posvete samo tome, a to je ono što ih motivira i pokreće.

zašto terapija igrom?

Centar Tigrom nudi individualnu i grupnu terapiju igrom za djecu, kutak za učenje igrom u kojem djeca imaju mogućnost na njima zanimljiv i prihvatljiv način razvijati socijalne vještine i zadovoljiti svoju prirodnu znatiželju. Roditeljima i osobama koje rade s djecom nude usluge pedagoškog savjetovanja i podrške.

U terapiji igrom djeca dobivaju priliku da izraze vlastite emocije i bolje razumiju svoj unutarnji svijet kao i svijet u kojem žive te kroz igru dođu do novih spoznaja i mogućih rješenja.

U terapijskoj igri ne postoje loša rješenja niti slaba postignuća što je jako važno jer djeluje emocionalno rasterećujuće na djecu.

Aktivno sudjelovanje u terapijskoj igri jača unutarnju motivaciju djece za promjenom u ponašanju, a opuštena atmosfera aktivira kreativnost u pronalasku novih i boljih rješenja. Terapija igrom može biti grupna ili individualna. “Obzirom da je svako dijete drugačije, ne odgovara svima isti pristup. Za neku djecu grupna terapija ima puno veće koristi od individualne, dok druga djeca trebaju pripremu za rad u grupi ili im više odgovara individualan rad. U oba slučaja najvažnije je da se terapijski proces odvija isključivo kroz igru, u djeci najprirodnijoj okolini, bez osjećaja da dolaze negdje gdje ih netko želi ”popraviti” jer nisu dovoljno dobra. Takvim pristupom u našem centru za terapiju igrom postižu se jako dobri rezultati jer – IGRA JE SVE!

Terapija igrom namijenjena je:  jačanju samopouzdanja i samopoštovanja te izgradnji pozitivne slike o sebi, izgradnji kvalitetnijih odnosa s djecom i odraslima, prepoznavanju i primjerenom izražavanju osjećaja, uspješnom nošenju sa školskim izazovima, prevladavanju stresnih situacija i osamostaljivanju i prevladavanju strahova.

Integrativna dječja psihoterapija je terapija igrom koja se sastoji od nekoliko različitih metoda. Dječja psihodrama je grupna terapija, dok su Individualna psihodrama, Terapija igrom po metodi “Svijet”, Winnicottove šaralice i Leunerove vođene imaginacije individualne metode rada.

Osim usluga za djecu i mlade u Centru Tigrom nude se usluge za roditelje. “Roditeljima nudimo individualna pedagoška savjetovanja kao i podršku u vidu grupnih interaktivnih radionica u kojima imaju priliku dobiti potvrdu da su na dobrom putu ili odgovore na pitanja koja ih muče.

Igra je sve!

Kristinina i Irenina najveća želja je da Tigrom postane prepoznatljivo mjesto svoj djeci kojoj je potrebna čarolija terapije igrom, a odraslima mjesto osnaživanja njihovih super moći potrebnih u svakodnevnom životu s njihovim super junacima!

 

Tigrom  – centar za terapiju igrom, Trg Ivana Kukuljevića 5, Zagreb