kakav roditelj želim biti?

unsplash.com

Kada roditelje pitamo što žele za svoju djecu, neki od najčešćih odgovora su: „da budu sretna, nasmijana, dobrog srca, hrabra, velikodušna, snažna, uporna, snalažljiva, bistra, znatiželjna, da se znaju zauzeti sa sebe i izboriti za ono što im je važno, da slijede svoje srce.“ To u teoriji divno zvuči, no stvarnost je nešto kompliciranija.

Djeca uče primjerom; ukoliko i sami posjedujemo ove kvalitete s lakoćom ćemo ih prenijeti na svoje dijete. Ono će učiniti od nas i upijati način na koji se nosimo sa svijetom oko nas. Izazov nastaje kada našoj djeci želimo pružiti nešto s čime sami nismo na „ti“, kada im želimo omogućiti djetinjstvo drugačije od našeg. Ukoliko ne želimo prenositi odgojne obrasce na kojima smo odrasli, trebamo stvoriti nove, kvalitetnije, zdravije, stabilnije, a za to nam uglavnom treba podrška.

Puno važnije od toga kakav je roditelj; tih ili glasan, strog ili popustljiv, moderan ili tradicionalan, pričljiv ili šutljiv, jest „kako“ je roditelj.

Samo roditelj koji je „dobro“ može pružiti djetetu ono što mu je potrebno. Ne možemo prenijeti mir, stabilnost i sigurnost ukoliko ih sami ne posjedujemo. Upravo zbog toga, rad na sebi je najbolji način da pomognemo našem djetetu nositi se s izazovima odrastanja. Samo smireni i prisutan roditelj može zadovoljiti djetetove emocionalne i psihološke potrebe, i pružiti mu potrebnu podršku.

Ukoliko vam je ova tema zanimljiva i želite saznati više, pridružite nam se na radionici Jelene Stanković i Tomislava Kuljiša „Kakav roditelj želim biti?“, koja će se održati 06.11. od 18 do 20:30 u Centru Prirodno roditeljstvo na Slavonskoj aveniji 3, u Zagrebu. Tijekom radionice, mi ćemo dati sve od sebe da podršku pružimo vama, kako biste mogli postati najbolja roditeljska verzija sebe.

Za sve informacije i prijave pišite nam na info@prirodnoroditeljstvo.com