kome budućnost pripada

Jer možda smo supermame, ali vjerujte mi, nikad nisam upoznala muško da je sposobno napraviti u tjednu ono što je žensko sposobno u minuti. Iz povrijeđenog ega, ničeg više.Riječi su ovo Supermame, blogerice Maje Marić, koje su me danas bacile u novi trans. One su samo novi okidač, lako ih pronalazim u sitnicama koje me okružuju, a sposobne su pokrenuti lavinu emocija koje slamaju svu snagu duha koji je preostao.

Prošla je jedna godina i sedam mjeseci od tog poziva. Ženski glas, koji sam tada čula tek drugi put u životu i danas odzvanja takvom jasnoćom da ledi krv u žilama. Pamtim više riječi, fraza, rečenica nego bilo kojeg drugog razgovora. Sjedila sam na trudničkom tečaju, u 7. mjesecu trudnoće, kada se na ekranu mobitela pojavio nepoznati broj. Javila sam se i saznala da je žena koja mi se obraća kao da zna sve o meni upravo prekinula vezu s mojim zaručnikom koja traje jednako dugo kao i moja trudnoća.

Prije nego što uspijevam prozboriti ijednu riječ, obavještava me kako je prije mjesec dana ona izgubila njegovu bebu pa suosjeća sa mnom i žao joj je što mora reći sve ovo, s obzirom na to da sam trudna. Osjeća se dužno da mi sve kaže pa da znam kakvog će oca dobiti moje dijete i da sada, zahvaljujući njoj, imam mogućnost izbora. Izbora hoću li se za dva tjedna udati za njega kako smo planirali (a što je, kako ona kaže, razlog zašto ga je ostavila jer s oženjenim muškarcem ne može biti) ili ne.

Ovo je najkraći mogući sažetak sažetaka tog monologa. Sažeto ću reći i da sam za dva tjedna stajala pred matičarkom i udala se za muškarca koji me nakon 8 zajedničkih godina odlučio prevariti i živjeti 7 mjeseci paralelan život. Skupila sam krhotine slomljenog srca, ega, duha i svega što se taj dan nepovratno slomilo i odlučila svojoj bebi dati šansu da živi uz oca. Moja djevojčica danas ima 16 mjeseci i ne žalim ni sekunde zbog te odluke. Ona je predmet obožavanja svoga oca koji je kao muškarac prema njezinoj majci napravio veliku nepravdu i razočaranje, ali radi vrhunski posao u ulozi tate. Smatram ga najodgovornijim za sve što se dogodilo. Ta druga žena bila je posljedica, nikako uzrok.

Ipak, ne mogu prestati razmišljat o tom pozivu. Više nisu bitne riječi tada izrečene. Bitan je razlog zbog kojeg žena odluči napraviti tako nešto drugoj ženi. Što je tim pozivom mogla dobiti? Povrijediti muškarca kojega ostavlja? Dovesti ga u situaciju da ostane bez još nerođenog djeteta? Učiniti uslugu meni jer sada znam istinu (smatram da baš tako ona opravdava svoj potez)? Ništa od toga nije uspjela. Zbog svoj povrijeđenog ega, kojeg spominje i Maja u svom nedavnom tekstu, uspjela je to da je jednoj ženi srušila svijet, uništila samopouzdanje (jednako bi bilo da sam i otišla) i dovela je u situaciju vječnog nepovjerenja prema ljudskim bićima. Ona je nastavila živjeti svoj život nepovrijeđena odlukom o tom pozivu (vjerujem da je bila povrijeđena, ali iz drugih razloga). Umjesto da istinu čujem iz usta osobe koja mi je to trebala reći, oduzela nam je mogućnost izbora vlastitih životnih smjerova.

Bih li voljela  nikada ne saznati da me varao? Da, odmah bih potpisala mogućnost da mi se trajno izbriše sjećanje na taj poziv. Kukavički od mene? Sigurno. Bol koja mi je nanesena nekada je tako nepodnošljiva da bih izabrala čak i mogućnost da se ne sjećam ničega iz svoga života do tog trenutka. Kako bih voljela da je kraj ovog teksta poruka snažne supermame koja se uzdigla iz pepela snažnija nego ikad. I danas plačem svakodnevno. Smatram da je jednako teško ostati kao i otići kada vas prevare.

Zašto ovo pišem? Gotovo nitko od meni važnih osoba ne zna što mi se dogodilo. Kada me emocije slome, ostajem sama. I mislim da nisam jedina. Sigurna sam da postoje mnoge žene koje su ostale. Pišem njima. Ne osjećam se žrtvom. Moj me muž varao i ostala sam s njim. Donijela sam tu odluku jer sam tako željela, nisam morala. Ipak, ne moram niti reći kako je teško graditi brak iz srušenih odnosa, ali radimo na tome. Imamo tu jednu djevojčicu koja vrijedi svih suza i napora. Ne planiram budućnost, jedna žena mi je jednim pozivom dokazala da nam životni smjer određuju i ljudi koje ne poznajemo.

Budućnost ostavljam biću koje me drži na životu i vraća osmijeh nakon svih suza.