sve je spremno za vikend u bajkovitom gradu

Ivana Brlić-Mažuranić još kao djevojčica je doživjela svoj rodni grad bajkovitim, što je kasnije i zapisala u svojoj autobiografiji. Njezine su bajke iznimno vrijedan i jedinstven kulturni potencijal koji nadilazi lokalni značaj, a očituje šire regionalnu, europsku pa čak i svjetsku vrijednost. Prema njima Ogulin i jest postao zavičajem bajke u kojemu se svake godine u lipnju održava međunarodni Ogulinski festival bajke; a brojne kreativne radionice i pripovjedači tijekom cijele godine očekuju posjetitelje na jedinstvenoj ruti bajke potičući znatiželju i razigranost!

Ovogodišnji Ogulinski festival bajke, koji će se održati od 7. do 9. lipnja, donosi nam tri dana prepuna sadržajem za djecu, ali i odrasle. Bezbroj kreativnih radionica, polaganje za vozačke dozvole za letenje na metli, predstave, pripovijedanja, Ciklobajka samo su jedan mali dio zanimljivih događanja koja će se ovaj vikend održati u Ogulinu. Događanja u kojima će uživati i mali i veliki.

Jeste li znali da se u Ogulinu nalazi jedinstveni u svijetu multimedijalni i interaktivni centar koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo? Radi se o Ivaninoj kući bajke, smještenoj u drevnom Frankopanskom kaštelu, koja se sastoji od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice.

Naša je supermama Emilija prošli vikend posjetila Ogulin, te je s nama podijelila dojmove.

Ogulin. Grad koji živi pored uspavanog diva. Iznad prirodnih, podzemnih labirinata. Grad u kojem teče vilinska voda. Grad Ivane Brlić Mažuranić, koja je u Hrvatskoj i u svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. U samom centru bajkovitog grada, unutar renesansnog kaštela Frankopan nalazi se Ivanina kuća bajke, multimedijalni centar koji sa svojom stalnom izložbom slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo svoje poznate Ogulinke I.B.Mažuranić. Izložba započinje Čarobnom šumom u kojoj stabla pripovijedaju priče iz spisateljičina života i njezina djela. Tu je i Čarobno zrcalo u tajnoj špilji u kojoj spava Bjesomar, vladar šumskih bjesova, a u istraživanju soba i hodnika otkriti ćete što je to bajka i kako je uspjela očarati djecu ali i odrasle! Zanimljive priče i legende šire se i izvan zidova Ivanine kuće bajke. One se nastavljaju po cijelom gradu, njegovim trgovima, parkovima i šumama. Na mene je jak dojam ostavio sam ponos Ogulinaca na ostavštinu svojih predaka. Koliko pažljivo čuvaju sve vrijednosti (jer sve te priče i jesu vrijednosti) i prenose ih na svoje potomke. Svatko koga smo sreli tu kišnu nedjelju u Ogulinu imao je što ispričati jer grad kao da je satkan od legendi! Đulin ponor, Klek, rijeka Dobra, Vrelo Cesarovac… svaki dio grada ima svoju priču koja se prenosi s koljena na koljeno. I sama je Ivana isticala da je inspiraciju za svoje bajke crpila upravo iz sjećanja na svoj rodni kraj. Stoga, neka vas ne čudi ako čitajući njene bajke u opisima šuma, rijeka i sela prepoznate Ogulin. I dok priče o vilama, vilenjacima, divovima i vješticama potpuno zaokupljuju dječju maštu mogu reći da je Ogulin i mene ponovo pretvorio u znatiželjno dijete.

O izložbi

Izložba Započinje „Čarobnom šumom”, ulazom u svijet Ivane Brlić-Mažuranić, svijet u kojemu stabla pripovijedaju priče iz Ivaninih djela i zgode iz njezina života, ali i mjesto gdje se uz pomoć vrijednih ruku i mudrih glavica može složiti prava bajka! „Začarani hodnici dvorca” pravo su mjesto za „baciti se” na istraživanje bajki – što je to bajka i tko bajke piše, zapisuje i pripovijeda te što se sve u bajkama događa – samo je mali dio onoga što se u začaranim hodnicima može saznati ili vidjeti krajičkom oka. U tajanstvenom kutku dvorca nalazi se „Čarobno zrcalo” koje otkriva „unutarnju čudesnu sliku” onoga tko se u njemu ogleda, ali samo onaj tko ga pozorno sluša, može dobiti svoju čarobnu moć i „čudovišnu” sliku za uspomenu! „Ognjište” je topli kutak u kojemu se bajke iz različitih europskih zemalja u „Bajkovitom Jukebox-u” mogu preslušati i potom pokušati reproducirati. Sljedeća na redu je “Bajkovita biblioteka”  gdje se posebna pažnja posvećuje sakupljanju dragocjenih prvih izdanja bajki, te na kraju „Tajanstvena odaja” smještena u središtu začaranog dvorca gdje posjetitelji mogu pogledati tri edukativna animirana filma i zaigrati interaktivna konzolna igra.

 

Vidimo se u Ogulinu!

 

Video: Pepper Atelier