šibenske mame zanimljivim projektima oživljavaju “roditeljsku scenu”

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iako je Šibenik već godinama poznat kao dječji grad, a od 2009. godine nosi i službenu titulu ”Grad prijatelj djece”, s ljetom bi i događanja za djecu, posebno onu predškolskog uzrasta zamrla. Kroz godine su razne udruge i organizacije pokušavale oživiti malo tu ”roditeljsku scenu”, organizirajući kvalitetna predavanja, radionice, grupe podrške i razna događanja za predškolce, no neka tradicija kontinuiranih događanja nikako nije zaživjela, što zbog mlakog odaziva roditelja, što zbog obeshrabrenja organizatora.

No sve se počelo mijenjati prije dvije godine kada je šibenska pedagoginja Maja Šintić, poznata lokalna aktivistkinja na području mladih, postala majka malenog dječaka. Ona je svoju potrebu za takvim sadržajem odlučila ispuniti sama pa je tako krenula organizirati ”bebonoseće kave” koja su u početku bila neformalna druženja nekolicine mladih mama. S vremenom je Maja razvila interes za marame i nosiljke  te položila prvi stupanj za savjetnicu za nošenje te svoje znanje besplatno dijelila zainteresiranim sugrađankama. U tim početnim druženjima pridružila joj se i Andrea Gašperov, učiteljica razredne nastave, koja je počela održavati edukacije o platnenim pelenama, a odnedavno je završila i edukaciju za savjetnicu o autosjedalicama udruge RODA – roditelji u akciji. Kroz svoje susrete okupile su grupu zainteresiranih roditelja te su u udruzi Ardura, koja se bavi programima na području psihosocijalnog, preventivnog i tretmantskog rada na području obitelji, mladih i djece školske dobi, oformili tim za projekt pod nazivom Ribice&Ptičice. Udruga Ardura ima tradiciju podizanja kvalitete života obiteljima na šibenskom području i okuplja psihologe, pedagoge i socijalne radnike, te je kao takva bila logičan odabir za gnijezdo projekta. Potencijal grada da se ostvari kao grad prijatelj mladih obitelji je velik, posebno uzimajući u obzir da su i gradski oci izrazili želju da rade na demografskim politikama koje će zadržati mlade obitelji u zajednici u ovo doba masovnog iseljavanja koje se osjeti i na šibenskom području.

Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Ribice&Ptičice: Misli globalno, djeluj lokalno

Iako postoje mnoge udruge  i organizacije koje na području Republike Hrvatske organiziraju razne kvalitetne sadržaje za roditelje često se dešava da takvi sadržaji zaobiđu manje sredine. Svaka sredina ima svoje specifične potrebe i specifične navike što je ponekad teško prepoznati kad se gleda iz Zagreba ili nekog većeg grada, gdje se bogat sadržaj i infrastruktura za roditelje i djecu uzima zdravo za gotovo i dostupna je cijele godine. Projekt Ribice&Ptičice je nastao kao odgovor na specifične potrebe roditelja u lokalnoj zajednici.

Na području grada Šibenika, ali i užeg središta grada ne postoje aktivnosti namijenjene djeci od mjesec do tri godine starosti, a nakon te dobi, aktivnosti u koje je moguće uključiti djecu pretežno su sportskog ili kulturno-umjetničkog tipa. Osim toga, Ustanove za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje ne nude jasnu i nedvosmislenu participaciju roditelja u aktivnostima Ustanova, ali niti imaju mogućnosti za jasniju realizaciju društvenih sadržaja van planova i programa odgoja i obrazovanja koji su propisani „odozgo“ zbog čega je njihov  utjecaj u lokalnoj sredini ograničen na formalizirane oblike pružanja usluge odgoja ili obrazovanja. S druge strane, na globalnoj razini raste potreba za podrškom zajednice u pogledu širenja znanja i vještina o roditeljstvu, podršku zajednice obitelji te kvalitetno osmišljenim programima za socijalno, društveno uključivanje, razvijanje emocionalne inteligencije te druge „meke“ vještine koje doprinose razvoju zdrave ličnosti.

Nit vodilja projekta je „Metoda sela“ ili pedagogija zajedništva koja kombinira aktivnosti i usluge u zajednici s uključenosti roditelja, stručnjaka i drugih istaknutih osoba u zajednici u razvoj programa i modela skrbi za djecu i mlade obitelji. To je holistički pristup ličnosti koji se temelji na uronjenosti pojedinca u zajednicu od malena, gdje se razvijajući njegove kulturne, socijalne i druge kapacitete, razvija sposobnost pojedinca da u budućnosti ostvari sebe u zajednici i osigura si uspjeh. Ova metoda osnažuje obitelji da sudjeluju u donošenju odluka u zajednici te da znaju koje usluge im trebaju i koje žele koristiti. Koristeći se pedagogijom zajedništva, stvara se zajednica temeljena na visokoj umreženosti svakog pojedinca od malena, čime se osigurava ostajanje pojedinaca u mreži, konsenzus u zajednici i promoviraju se demokratski postupci odlučivanja.

Uz ovo naglasak je i na ”održivom roditeljstvu”, približavanju ekološih i održivih roditeljskih praksa koje bi učinile roditeljstvo nježnijim prema novčaniku ali i planetu. No to je samo jedan dio vrijednosti na kojima počiva projekt jer je ona temeljna vrijednost uključivost svih roditelja bez obzira na roditeljske prakse i pružanju podrške i dobrodošlicu svima te tako od početka postavlja temelje za solidarnu, otvorenu i tolerantnu zajednicu.

MAMA: Strast posao i aktivizam

Foto: Sanja Lydia
Kroz promišljanja o tome kako najbolje predstaviti projekt zajednici došlo je do suradnje sa lokalnom umjetnicom Sanjom Lydiom Kulušić. Sanja Lydia je mlada šibenska fotografkinja koja je u zajednici poznata po svojim fotografijama iz kojih uvijek izviru iskrene ljudske emocije i koja na svoj poseban način uspjeva uhvatiti punu ljepotu, snagu i toplinu trenutka. Šibenčani je rado zovu da zabilježi njihove posebne trenutke: trudnoću, krštenja, rođendane, pričesti… Skupa s volonterima iza Ribica&Ptičica osmislila je izložbu MAMA: Strast, posao i aktivizam. Kao datum otvaranja izložbe nametnuo se Majčin dan, dan kada slavimo snagu i transformativnu moć majčinstva.

S tim na umu, potražile su u lokalnoj zajednici prepoznatljive žene, one koje su nadahnuće, poticaj, inspiracija i čije priče valja ispričati. Žene koje trebate poznavati. Njih su pronašle kroz lokalnu majčinsku Facebook grupu ”Mame iz Šibenika”. Facebook grupe su, kažu, nezasluženo na lošem glasu. Žene iza ideje Ribica&Ptičica su upravo kroz on line zajednicu i Facebook grupe pronalazile savjete, utjehu, informacije i razumijevanje. Facebook grupe su bile mjesto gdje bi se u onim samotnim danima ranog majčinstva družile i iz njih su se rodila i neka iskrena, dugogodišnja prijateljstva. I to dobro je trebalo istaknuti. Sudionice izložbe su majke, i jedna baka, koje su dojmljive i čije se javno djelovanje, poduzetništvo ili mala, iskrena djela dobrote i hrabrosti treba pokazati.

Foto: Sanja Lydia
Žene se u fotografijama prikazuje u kontrastu između majčinstva kao bitne odrednice njihovog identiteta s jedne, i žene kao cjelovite osobe s vlastitim interesima i postignućima s druge strane. Zajedno, i jedno i drugo se nadopunjuje, čime do izražaja dolazi potpuna slika, bogatstvo života i punina osobnosti.

I rezultat je fenomenalan. Toplina i sreća koje isijavaju iz fotografija su divne. Ljubav i zajedništvo, različite varijacije, od jednoroditeljskih do miješanih i tradicionalnih. Dvanaest snažnih žena svih profila, različitih u naravi i djelovanju ali sličnih u ljubavi i brizi za svoju obitelj.

Foto: Sanja Lydia
Organizacija je bila volonterska a doprinos su dale i mlada umjetnica i buduća mama iza brenda Boomerang i poduzetnice koje stoje iza cvjećarne Floranita, cateringa Pink Bannana i organizatorica događanja u klubu Azimut. Cijela izložba je bila ogledalo ženske kreativnosti, organizacije, suradnje i snage.
Izložba je bila otvorena tjedan dana, a zbog velikog interesa šibenske javnosti postavljamo se opet u prostorima NARE – Narančaste zgrade, mjesta koje okuplja lokalne udruge, pa tako i udrugu Ardura. Izložba će ovaj put biti otvorena od ove subote 8. lipnja, do petka,  21. lipnja.

Projekt u pelenama

Uz ponovno postavljanje izložbe Ribice&Ptičice će po prvi put pod svojim okriljem održati i ”Bebonoseću kavu” gdje će Maja pomoći roditeljima u odabiru savršene nosiljke i gdje će roditelji moći pogledati i posuditi jednu od tridesetak nosiljki, marama ili slingova u šibenskoj knjižnici nosiljki.

Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Ribice&Ptičice je projekt u pelenama. Sve se još uvijek bazira na volonterskom radu. Čeka ga još puno rasta i razvoja, upoznavanja zajednice i lokalne samouprave s projektom. U udruzi su sigurni da će Šibenčani prepoznati vrijednost ovog projekta i svega što on pruža, a nadaju se i da će nadahnuti i neformalna druženja roditelja u ostalim malim zajednicama da postanu formalna udruženja i tako iskoriste potencijal koji taj vid udruživanja pruža i pojačaju svoj doprinos zajednici i obiteljima na svom području.

Tekst: Višnja Klarić