prvi trenutci koji se vječno pamte

Prva riječ, prvi osmijeh, prvi koraci…to su oni posebni trenutci u majčinstvu koje pamtimo zauvijek. Tina je mama troje dječice. Luke, divnog dječaka, koji je mamu i tatu iznenadio s jednim kromosom više i dao im osjećaj posebnosti i nevjerojatnu ljubav, anđela Franke te bucmaste i vedre djevojčice Nike. S Tinom smo popričale o majčinstvu.

Svaka od nas sjeća se tog prvog testa na trudnoću, misli i osjećaja koji su se tada pojavili. Kako si se ti osjećala? Sjećaš li se? Naravno, taj osjećaj i trenutak je teško zaboraviti. Imala sam definitivno neko šesto čulo da bi se na testu mogao pojaviti dugoočekivani plusić. I zbilja je tako bilo. Šetala sam po stanu gore/dolje kao profesor Baltazar i svaki put bi pogled pobjegao na test kako bih provjerila je li plusić još uvijek tu. Šetnja nevjerojatnih emocija, red širokog osmijeha i nevjerice, red suza, bezbroj upitnika iznad glave. Definitivno “šetnja” koju je teško zaboraviti.

Koliko je majčinstvo zapravo ono što si zamišljala? Dugo sam zamišljala sebe u ulozi mame i to je bila sasvim druga dimenzija pojma “majčinstva” gledajući ga kroz ružičaste naočale. Kada počneš živjeti ulogu majke uđeš u vrtlog emocija i stanja koje se neprestalno izmjenjuju, od bezuvjetne ljubavi do nove dimenzije pojma “strah” i odgovornosti. Vrtlog od kada sam majka koji me je prvenstveno opet upoznao sa neotkrivenim dijelovima sebe.

Kakav je osjećaj opet postati mama i proživljavati prvu fazu majčinstva ispočetka? Koliko je drugačije od prve faze s Lukom? Duže vrijeme je vladao nedefinirani osjećaj, zbilja mi ga je teško opisati. Opisala bih ga s dozom odgovornosti i zaštitničkim stavom. Postepeno se u meni javljao osjećaj sazrijevanja i osvještavanja, življenja čiste i bezuvjetne ljubavi. Ja sam uvijek kontra tip, pa mi je tako bilo teže prolaziti prve faze majčinstva drugi put. Iskusnija sigurno jesam bila, iako se sve brzo zaboravi, ali tu je bila prisutna borba balansiranja između todlera i tek novorođene bebe.

Koja je prva riječ koju je Nika izgovorila? Veselila sam se i radila na tome da prva riječ bude naravno ma-ma, ipak smo doslovno 24 h zajedno, ali na kraju je “ta-ta” bio najsretniji.

Što bi rekla, što je sve potrebno budućoj mami? Podrška bližnjih, svoje obitelji. Kada imamo zdravu okolinu i podršku, tada zaista imamo SVE što nam je potrebno.

Koji su po tebi neophodni proizvodi za imati pri ruci kada imaš novorođenče kod kuće? Podsjećaju li te neki od njih na tvoje djetinjstvo? Odjeća koja se bazira od prirodnih materijala za bebu i osigurani higijenski uvijeti. Dodaci poput dudica i osnovnih pomagala za prve dane. Ono o čemu se najviše brinem je njega kože, pa sam upravo za to u prvim danima koristila kupku sa par kapi maslinovog ulja, a poslije kupanja uživamo u najdražem zajedničkom ritualu – nježnoj masaži. Nakon toga slijedi njega kože s Nivea Baby Moja prva krema koju sam odabrala zato jer je lagane teksture, nježnog mirisa i jer me jednostavno podsjeća na moje djetinjstvo. Mislim da nas sve “plava Nivea” vraća u doba kada smo bili klinci. Nadam se da će i Niki jednog dana miris njene prve kreme buditi lijepe uspomene.

Kako je izgledalo vaše prvo putovanje i ljetovanje u četvero? Izazovno. Uz bebicu od 2 mjeseca, razigranog 4-godišnjeg dječaka punog energije i psa koji traži svoj dio pažnje, bila je to avantura puna izazova i dobra rekreacija s puno divnih uspomena za cijeli život. Ljetovanje je poprimilo sasvim novu dimenziju za mene i supruga, odmor za nas definitivno više nije odmor. Opisala bih ga kao dobar odrađeni trening uz obavezno pripremu sa osjećajem ispunjenosti i zadovoljstva na kraju.

Koji proizvodi za bebu su se našli u tvojoj putnoj torbi? Puno je duža priprema i planiranje ljetovanja danas kada imamo djecu i to je logično. Desetak dana ranije se obavezno radi popis, ali isto tako se vodimo mišlju ako nešto i zaboravimo, bez toga se može. Najbitnija nam je udobna i prozračna odjeća od prirodnih materijala, kapica sa UV zaštitom, putna ljekarna (toplomjer, sirup za snižavanje temperature, sprej za zaštitu od komaraca, kapi protiv alergijskih reakcija, dezinfekcijsko sredstvo, fiziološka otopina), pelene, blazinice, vlažne maramice, baby kozmetika kao što je kupka, baby ulje za masažu, krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Također bih preporučila i Niveinu Baby My First Cream, univerzalna je i savršena za njegu lica, tijela i guze te zauzima puno manje mjesta u putnoj torbi, a svi znamo koliko je to nama mamama bitno.

Kažu da iskustva u prvim godinama oblikuju dijete za cijeli život. Misliš li i ti da su prve godine najvažnije? Smatram da su prve godine najvažnije zbog važne uloge u kasnijem emocionalnom sazrijevanju. Svijet je šareni, različitost ga obogaćuje, pa sam i mišljenja da se svako dijete rodi sa svojom osobnošću, a naš je zadatak da mu pružimo emocionalan zdrav, skladan i sretan život.

Podijeli s nama jednu od najdražih uspomena od kada si mama? Prvi susret brata i seke u rodilištu. Prvi put proživljen osjećaj posebnog mira u tijelu. Moram priznat da mi je ovo pitanje najviše oduzelo vremena za odgovor i hvala vam na njemu jer ste me vratili u toliko posebnih trenutaka koji u meni bude posebnu zahvalnost za ovaj život.

Fotografije: Pepper Atelier