godišnji odmor ili umor?

Fjaka je. Vrijeme nakon ručka. On spava pored mene. A ja sam sretna što je tišina i mogu slušati tišinu. Ovo vrijeme nakon ručka je sve. Vrijeme za malo odmora od odmora na godišnjem, zar ne? Jer na godišnjem ne ustajemo rano, ne kuhamo ručak, ne spremamo i ne čistimo, na godišnjem se sve to odradi samo. Eh, kad bi to barem tako bilo.

Neću sad kukati kako je teško na godišnjem, kako imam više robe za prati, više obroka za skuhati, više stvari za pospremiti, neću to reći. Već ću reći da meni pravi godišnji počinje kad se maknem iz našeg stana i negdje otputujem. Bilo gdje. Na dan-dva, na tjedan dana, ma svejedno, samo da se malo maknem iz svakodnevice. Iako bi idealan godišnji bio odlazak u hotel, gdje ne bih morala misliti o tome što skuhati, što kupiti i slično. Već je sve pripremljeno i ti si samo gost, a ne domaćin. Iako ne trebaš čak ni previše pospremati po sobi, to uredno činiš, jer ne može biti neuredno.

Na godišnjem odmoru daleko od kuće ništa nije problem i ništa nije teško. Barem je tako u mojem slučaju. Ustajanje u 7 ujutro nije problem jer znaš da ćeš popiti kavu na svojoj terasi. Kupnju namirnica obaviš već prije puta. A menu za cijeli tjedan napisan je u bilješkama na mobitelu. Zašto? Jer si poduzetna kad možeš i želiš, jer na godišnjem se ne želiš živcirati, već kvalitetno iskoristiti vrijeme na godišnjem.

Zašto bi provela cijelo jutro za štednjakom, kad možeš biti na plaži ili na kavi? Na godišnjem je sve prilagođeno da bude pravi godišnji, da se umor previše ne osjeti, zato spavaš nakon ručka. Na godišnjem odmoru daleko od kuće, ne osjeti se godišnji umor. Tada ne vidiš sve što bi trebala počistiti kao kad si na godišnjem odmoru kod kuće, jedno temeljito čišćenje svih dijelova stana samo da bi se osjećala korisno za vrijeme godišnjeg odmora.

Zato je sve puno lakše i jednostavnije na godišnjem odmoru kad si na putu, jer nema previše filozofiranja i premišljanja, nema hoću li danas ići na plažu ili ću radije izvaditi cijeli ormar na jedan remont. Nema.

Jedina briga je na koju ćeš danas plažu ići. I znate što? Odlično je. Odlično je na godišnjem odmoru kad ne razmišljam o kroničnom umoru koji me čeka kad se vratimo s godišnjeg odmora. A do tada, ja odoh u more i ne izlazim dok mi usta ne poplave.

Foto: Unsplash

SARA Mama jednog nestašnog, brbljavog i znatiželjnog dječaka. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka. Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine. Vječni pesimist, ali romantična u duši.