kamo s djecom preko ljeta? u Eureku!

foto: Pepper Atelier

Prije par tjedana pročitala sam jedan članak baš na temu kamo s djecom preko ljeta. Nemaju svi bake na moru ili selu, pa su djeca vrlo često za vrijeme ljetnih praznika prepuštena sebi, a roditelji su na muci, jer posao i obaveze nemilosrdno čekaju. Sjećam se užasnih komentara na taj članak, nerazumijevanja i kritike ostavljenih bez promišljanja što takve ružne riječi znače i koliko je roditeljima mučno pri pomisli da svoje školarce ostavljaju za radno vrijeme same, prepuštene sebi, a time vrlo često prepuštene ekranima. Iz tog razloga, varijante poput ljetne škole ili, ispravnije rečeno – ljetnog edukacijskog centra, koji ne traje samo dva tjedna, već čitave ljetne praznike, zvuči fantastično. Eureka je edukacijski centar za klince uzrasta od 5 do 11 godina. To je škola u kojoj klinci kvalitetno provode svoje vrijeme – od crtanja, raznih radionica, kupanja u bazenu, skakanja na trampolinu do pričanja priča, a pred kraj ljetnih praznika i lagane pripreme za školu. Klince možete dovesti na 2 dana ili kroz čitavo ljeto, zavisno o vašim potrebama i potrebama vaše djece.
A tko vodi brigu o vašoj djeci dok su u školi? Dvije prijateljice, Maja i Melani, učiteljice razredne nastave i velike zaljubljenice u rad s djecom. A upravo tako su se i upoznale – u školi. Radile su i surađivale u istoj školi i tada se počela rađati ideja da pokrenu vlastiti posao i nastave suradnju u nešto drugačijem obliku.

“Radeći u školi, prepoznale smo specifične potrebe roditelja te uvidjele nedostatak adekvatnih rješenja na tržištu.

Malo po malo, slagale smo  koncept zabavno-edukacijskog centra za djecu, a priča je u potpunosti zaokružena kada smo nakon 5 mjeseci intenzivne potrage konačno pronašle odgovarajući prostor. Ovo je bila prva velika prepreka, a sve iz razloga što nismo htjele pristati na nekakva parcijalna rješenja. Tražile smo prostor koji će u potpunosti odgovarati namjeni, odisati toplinom kada djeca i roditelji prvi puta kroče u njega te pružati osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Koliko god zahtjevi zvučali razumno, ovo nije bio niti malo lak zadatak. Ipak, uspjele smo realizirati zamisao pa se tako prostor našeg centra nalazi na vrlo lijepoj mirnoj lokaciji u Mlinovima,a svega 10 min od strogog centra grada.”

Sam prostor se sastoji od ulaznog hodnika sa šarenim dječjim ormarićima, prostora za radionice i poduke koji se nastavlja na mini biblioteku opremljenu najljepšim dječjim bajkama i pričama. U produžetku se nalazi igraonica s materijalima za likovno izražavanje i stvaranje, glazbenim instrumentima, društvenim igrama i gaming kutkom.

U centru se nalazi i zatvoreni bazen s grijanom vodom, a dvorište je opremljeno drvenom kućicom, trampolinom, stolom za stolni tenis i malim bazenom. Cijeli prostor odiše atmosferom doma te se djeca vrlo brzo prilagode i slobodno kreću koristeći razne sadržaje.


Zabavno-edukacijski centar “Eureka” trenutno nudi opciju ljetnog kampa u sklopu kojeg je djeci osiguran cjelodnevni boravak, od 8.30h-16.30h, a uključene su edukativne radionice (likovne, glazbene, sportske,
STEAM…), plivanje, vođene igre (društvene, sportske, misaone, edukativne) te zdravi topli obrok. U ovo ljetno vrijeme, klinci ipak najviše uživaju u bazenu i vodenim igrama.

“Prije početka nastave, u sklopu ljetnog dnevnog boravka organiziramo pripreme za nadolazeću školsku godinu. Tijekom školske godine, roditeljima će biti ponuđena opcija produženog boravka uz cjelokupno
praćenje školskog programa. Zamisao je omogućiti sve na jednom mjestu, pomoć pri učenju i pisanju zadaća, pripreme za ispite, individualne poduke za osnovnoškolce iz svih predmeta te dodatne izborne sadržaje. “


“Ponudu ćemo proširivati i modificirati prema zahtjevima i potrebama roditelja. Primjerice, trenutno imamo puno zahtjeva za programima i podukama iz francuskog i njemačkog jezika, a kako bude rastao broj polaznika tako će se i usluge proširivati. Vlastiti posao donio nam je jednu sasvim novu razinu odgovornosti, ali i određene prednosti koje se jasno očituju u slobodi i fleksibilnosti najprije prilikom kreiranja koncepta, a zatim kroz izbor specifičnih sadržaja u radu s djecom.”

Ipak kao najveću prednost vlastitog posla i Maja i Melani ističu osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva na kraju dana jer rade upravo ono što vole i to na način koji na temelju vlastitog obrazovanja i iskustva smatraju najboljim.

“Borbe s institucijama, zastarjelim sustavima i nepoticajnom okolinom su neizbježan dio našeg puta, ali ne damo se obeshrabriti. Mladim ženama poduzetnicama koje gotovo sigurno nailaze na brojne poteškoće, podcjenjivanja i neodobravanja prilikom pokretanja vlastitog posla poručile bismo upravo ono što jedna drugoj govorimo na kraju svakog radnog dana – “Sutra ćemo uspjeti!”.

A mi uopće ne sumnjamo da hoće!