mladi tim logopeda razvio slikovnicu koja potiče cjelokupan razvoj djeteta

Mladi tim logopeda uspio je u realizaciji svoje jedinstvene interaktivne slikovnice naslova ‘Pia Mia’ koja predstavlja spoj fizičke slikovnice i virtualnog svijeta, a svojim sadržajem i aktivnostima potiče cjelokupan razvoj djece.

Ideja je nastala djelovanjem na portalu Logoped.hr, gdje su mladi logopedi; Lucija Kuvačić, Ozana Čipčić, Danijela Matulić i Mario Dilberović, kroz različite interakcije s roditeljima, shvatili kako je u današnjem digitalnom svijetu vrlo važno stvoriti interes za rani tiskovni materijal. Svoju ideju predstavili su još na prošlogodišnjem natjecanju mladih poduzetnika Startup Velika Gorica, gdje su sa svojim novoosmišljenim portalom Logoped.hr odnijeli pobjedu.

Spoj fizičke slikovnice i virtualnog svijeta koji je sveprisutan i, sve češće nužan, doveo nas je do razvoja ideje o slikovnici koja svojim sadržajem potiče cjelokupan razvoj djeteta uz proširenu stvarnost. Dijete uči uz slikovnicu, a paralelno uživa u virtualnom svijetu koji nudi sadržaj osmišljen od strane stručnjaka i kroz koji, također, uči“, otkrivaju Mario Dilberović, Ozana Čipčić, Lucija Kuvačić i Danijela Matulić.

Kako nastavljaju, sama ideja o slikovnici koja je namijenjena djeci i prilagođena njihovoj dobi nastala je za vrijeme studija kada su proučavajući materijale za logopedsku terapiju utvrdili kako nedostaje upravo informacija kojoj dobi je namijenjena priča.

Tržište slikovnica zasićeno je, ali iz iskustva smo uvidjeli kako roditeljima upravo ta informacija nedostaje. Sami projekt pisanja priče i ilustriranja otpočeli smo prije godinu dana. Nakon mnogo rada, korigiranja i testiranja došli smo do željenog proizvoda sa svim karakteristikama koje smo u idejnoj fazi osmislili” pojašnjavaju mladi magistri logopedije.

Slikovnica je vrlo jednostavna za korištenje. Naime, uz klasičnu tiskanu slikovnicu roditelji na mobilni uređaj instaliraju aplikaciju (dostupnu na Android i iOS mobilnim platformama). Prilikom čitanja priče prema označenim stranicama usmjere svoj mobilni uređaj i pritom im se unutar aplikacije otvori odgovarajući sadržaj. Iako neke slikovnice s proširenom stvarnošću postoje, na našem ih tržištu nema mnogo.

Posebnost je ove slikovnice što je napisana od strane stručnjaka za komunikacijski i jezično-govorni razvoj koji su osmislili slikovnicu koja uz samu priču nudi i sadržaje za roditelje, na način da ih upoznaje s miljokazima dječjeg razvoja za određenu dob kroz lik djevojčice Pie Mie u slikovnici. Ovaj “roditeljski kutak” novost je na tržištu u ovakvoj vrsti slikovnica.

Što se tiče uzrasta kojemu je namijenjena, trenutno izdana slikovnica “Pia Mia u parku” namijenjena je djeci od 3 do 5 godina. Priča je to o djevojčici koja s mamom odlazi do parka, susreće svoje prijatelje i igra se s njima, a unutar aplikacije vaša djeca mogu pristupiti raznim dodatnim sadržajima, igrama i aktivnostima koje potiču cjelokupan razvoj.

Dok čitate ovaj tekst i razmišljate o slikovnici zasigurno ste se zapitali zašto baš ime Pia Mia. I za to postoji vrlo dobar, itekako stručan razlog.

Naime, ime Pia Mia savršeno odgovara cjelokupnoj ideji ove slikovnice. Sastoji se od glasova koje djeca vrlo rano počinju uspješno izgovarati, a uz to se ime rimuje zbog čega je naslov brzo pamtljiv, a ujedno potiče djetetovu fonološku svjesnost, jednu od predvještina čitanja, stručno objašnjavaju mladi logopedi.

Na hrvatskom tržištu trenutno možete pronaći jednu slikovnicu no kako doznajemo, drugu slikovnicu (za uzrast od 5-7 godina) mladi kreativni tim planira izdati do kraja godine, a zatim im je, kako kažu, plan proširiti se na vanjsko tržište; za početak na englesko, a potom i na španjolsko tržište.

Ova dva jezika otvaraju brojna tržišta Europi i Americi, što nam je i krajnji cilj – slikovnicu učiniti dostupnom što većem broju korisnika“, kažu oni te pritom dodaju kako im je u planu zadržati tiskana izdanja slikovnica uz popratni digitalni sadržaj jer smatraju kako je u današnjem virtualnom svijetu veoma važno njegovati kontakt s tiskanim materijalima.

Također, u jednoj od anketa koje su proveli na portalu Logoped.hr, povratne informacije roditelja ukazuju na to kako oni ipak, još uvijek, preferiraju tiskane od digitalnih slikovnica.

Ova uspješna mlada ekipa svoj projekt prijavila je na natječaj za dodjelu bespovratnih potpora Europskog fonda za regionalni razvoj, čijim se sredstvima itekako nadaju budući da bi im ona omogućila plasman na vanjsko tržište.

Sami projekt vrijedan je oko milijun kuna. Ukoliko projektna prijava bude uspješna dodijeljena sredstva moraju utrošiti strogo namjenski. Navode kako su prilikom projektne prijave definirali dugoročne i kratkoročne ciljeve, financijske projekcije i predviđanja, marketinške planove i shodno tome očekuju kako će Piu Miu za dob od 3-5 godina prevesti na engleski jezik, te razviti Piu Miu za dob od 5-7 godina kao i njezin prijevod na engleski jezik. Ova sredstva bila bi nam odlična odskočna daska na vanjsko tržište i cijelu našu poduzetničku priču učinila bi nama nevjerojatnom- uzbuđeno nam otkrivaju.

Da je slikovnica Pia Mia zaista pun pogodak te nešto što je uistinu korisno za djecu najbolje potvrđuju brojne pohvale i pozitivne reakcije kako roditelja i djece, tako i stručne javnosti. “Do sada smo primili samo pozitivne reakcije i od roditelja, a i od njihovih mališana. Roditelji posebno hvale roditeljski kutak, a djeca uživaju u virtualnim igricama s Piom Miom. I struka, kao i neki od naših profesora s fakulteta hvale projekt kao nešto novo i korisno na tržištu“, ponosno će mladi logopedi.

Što se tiče onog financijskog dijela, cijena slikovnice iznosi 135 kn, dok je popratna aplikacija besplatna. Na prvu se cijena možda čini dosta visokom, no u timu su nam pojasnili pravu sliku te objasnili koliko integracija svih sastavnica zapravo smanjuje troškove roditelja.

Ukoliko gledate sa strane, sama cijena mnogima se čini previsoka. No ukoliko zavirite i istražite što sve slikovnica nudi svojim „velikim i malim“ korisnicima shvatit ćete da je ona i više nego realna. Uzmimo za primjer običnu dječju slikovnicu u vrijednosti 50-ak kuna. Kada na to dodate neku od igrica koje potiču razvoj djeteta, vrlo vjerojatno da ćete ih morati preuzeti i platiti nekoliko – po jednu za sva područja razvoja. A onda, ukoliko ne želite ne provjerene informacije s interneta, kupit ćete roditeljski priručnik koji će vas koštati stotinjak kuna“, detaljno će oni.

Slikovnica Pia Mia sada već dokazano ima veliki utjecaj na razvoj dječjih kognitivnih i motoričkih sposobnosti, a upravo je poticanje cjelokupnog razvoja djeteta cilj ove slikovnice, što cijelu priču vraća gdje je i počela.

Naime, sastavljena je od strane mladih stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila. Kroz pomno osmišljeni tekst prati i potiče motorički, socio-emocionalni, jezično- govorno-komunikacijski te kognitivni i spoznajni razvoj djeteta na način da je svaka igrica i aktivnost usmjerena na određeni aspekt neke od razvojnih domena (primjerice, igra sa spajanjem točkica potiče vizuomotornu koordinaciju).