mama želi ići na odmor

unsplash.com

Razmišljala sam o čemu ću pisati. Htjela sam napisati jedan pametan i dobar tekst, međutim, ništa od toga. Glava mi je prazna kreativnosti i puna zahtjeva, želja, zadataka. Kotačići se vrte ovako…

Pomozi oko zadaće! Idi na roditeljski! Operi hrpu veša jer sve ispada iz kante! Baš bih mogla ispeći kolače. Samo ispeći, ne pojesti! Pripremi rođendanske proslave, ubij se od pospremanja i nakon proslave. Vuci automobilske gume i stolove po garaži jer muž to neće taknuti danima, umoran je od posla.

Bole leđa, jajnici ispadaju, bubrežni kamenci se miču gore dolje…nije to ništa, vjerojatno od sjedenja. Vježbaj!

Baci te bicikle u kut jer si jedva preživjela preskakanje preko njih. Peri tepihe pune čokolade i čipsa. Gledaj svoje napaćene radničke ruke i u panici zovi sve salone da ti urede te nokte, ali svi se manikiraju i pedikiraju osim tebe pa nema slobodnih termina idućih mjesec dana. Pokušaj se popesti u trampolin da ukloniš neprijatelja pauka u strahu da ne pukne ta mreža ispod tebe iako može podnijeti težinu od 120kg. Nema veze, još koji američki tjedan u Lidlu i nećeš moći ni podignuti nogu.

Panično traži Fenistil po torbi jer komarci nas ubijaju i u listopadu. Maži tonom kreme bebinu atopičnu kožu. Trči za najstarijom kćerkom po kući s korektorom za prištiće. Sjedi kod zubara dva sata da bi provela unutra 2 minute zbog vađenja mliječnog zuba. Nemoj zaboraviti da si večeras Zubić Vila, zadnji put kad ti se to dogodilo morala si kupiti Legiće, jednostavnije staviti 20kn ispod jastuka.

Upali perilicu za suđe. Popij još jednu kavu od koje ti je slabo. Daj im sirup od borovih iglica za borbu protiv laringitisa. Magareće mlijeko nije upalilo, ja magarac. Opet si zaboravila vitamin c, a lijepo ti je doktor rekao. Vrati knjige u knjižnicu. Odvedi ih na lutkarsku predstavu s moralnom poukom – dobro se dobrim vraća (ili ne).

Urlaj da prestanu lizati poklopac od majoneze (Bože, koga ja to odgajam?)! Zamjeri sebi ponovno što to nisi mogla reći i mirnim tonom. Gledaj predivne obrve kod prijateljice i poželi si i ti takve, ali nemaš pojma kad da to izvedeš. Probaj nabubati napamet danas barem 5 stranica Zakona o radu i položi taj ispit već jednom dok se zakon ponovno ne izmijeni.

Pogledaj barem 15min neke serije da malo dođeš sebi. Gadno je što su to trenutno Peaky Blindersi pa još više psuješ. Nemoj psovati, nije lijepo!

Pitaj muža kako je, teško mu je, umoran je od posla.

Ponovi to pitanje, jer još uvijek nije dignuo glavu od mobitela. Teško mu je, radi. Nazovi babu jer ne daj bože da umre, a ti joj se nisi javila. Mogla bi i ona tebe nazvati, ali…da.

Pogledaj se u ogledalo i opsuj još jednom. Digni ponovno ručnik sa poda i biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip! Gledaj neprekidno na sat da ne zaboraviš djecu u školi. Navij alarm da slučajno ne zaspiš ujutro. Produži taj alarm barem tri puta. Nije zdravo, kažu. Podsjeti muža da pokupi dijete iz vrtića. Kad tebe treba podsjetiti na nešto, eh, tko ti kriv što si ne pišeš. A kad i zapišeš, ne sjetiš se pogledati, plavuša.

Idi po sestru jer ti je krivo da hoda sama po noći, a i umorna je, radila je. Žicaj ju ponovno da ti barem na kratko pričuva djecu. Ignoriraj potrebu za spavanjem. Zaurlaj ponovno lekcije o važnosti spavanja i pranja zubi. Izbaci im slatkiše iz ruke i tutni mandarinu. Potiho poželi otići kod frizerke…možda idući tjedan.

Odgovori na poruku. Ispecite zajedno kruh za školu. Tražite lišće i lješnjake. Izbaci smeće. Pospremi dnevni boravak da imaš kuda hodati, nisi baš najspretnija na svijetu. Zaključaj vrata, zatvori prozore, noć je. Poljubi muža nježno, teško mu je, umoran je od posla. Nemoj slučajno zaurlati i na njega!

I tako u krug. Gdje da tu još utrpam i ljepotu i kreativnost!? Gubim snagu i pamet, kao vjerojatno i sve mame ovog svijeta.

Poželjela bih samo, s vremena na vrijeme, otići na odmor, sa ispranim mozgom, bez razmišljanja tko što radi, bez zvanja gdje su sad te čarape i bez uputa o davanju sirupa.

Možda tad napišem nešto pametno. I da, živjeli su sretno sve do kraja života!

ANA Mama tri predivne curice koja voli knjige, putovanja i Starbucks. Nedavno je ponovno krenula na fakultet u nadi da će ga napokon i završiti. Uz stalne školske brige, privikavanje na vrtić, putovanja, sad i studentske muke, borbe sa kilogramima i ostalim životnim važnim i nevažnim sitnicama velika želja joj je vratiti se pisanju.