male bebe po cijele dane spavaju, i ostale zablude….

unsplash.com

Spavati kao beba zapravo znači: teško zaspati, često se buditi i jesti po noći.
Lavica ima već duže vrijeme problem sa spavanjem. Ona vjerojatno misli da mi nju uspavljujemo samo kako bi bez nje partijali u stanu, pa ne želi propustiti zabavu. Moja beba preko dana ne spava često, zaspe na 15 minuta 3 puta dnevno ili na po ure 2 puta dnevno. I preko dana su to borbe jer se gospođa umori i onda plače od umora, i naravno ne može zaspati. Kao i većina dojenih beba, zaspe na prsima, sa svojom ljudskom dudom u ustima. Što znači da sam ja zarobljena na krevetu, većinom ukočena, i da se ne mogu – ni onda kad ona spava – udaljiti od nje više od par centimetara.

Najgori period Leoninog nespavanja, do sada, bio je kada je 15 dugih noći zamijenila za dan. A dan zamijenila za noć. Ne znam uopće kako smo to preživjeli. Pokušali smo sve, ali doslovno sve osim ”pusti bebu da plače”.

https://www.instagram.com/p/B4IhiHAJ6pg/

Podijeliti ću s vama, nama poznate metode uspavljivanja, u 3 velike grupacije. Sigurna sam da ćete se negdje prepoznati. Ako vi imate koju djelotvorniju metodu, javite mi. Hvala unaprijed od pospane majke.

bapske metode uspavljivanja

 1. Već gore spomenuta poznata metoda ”Pusti bebu da plače” – ovu metodu nismo isprobali jer NE. Furamo se na povezujuće roditeljstvo i danas sutra želimo da naša kćer odraste u sigurnu i samouvjerenu ženu. Znači nikakvi treninzi spavanja kod nas ne dolaze u obzir ni pod razno.
 2. ”Izađi s malom na svjež zrak” – živimo na moru, mala je uvijek na svježem zraku. Listopad je, a vani je sunce i 26 stupnjeva. Naša beba izlazi po 2 – 3 puta na dan vani i ništa, ali ništa ju ne umara. Uživa vani i često zaspe u kolicima na 15 minuta, ima fast charging, to joj je jednostavno dovoljno da nastavi proučavati okolinu iz svojih kolica.
 3. Uspavanke – možda je to jer Ante i ja nemam sluha i loše zvučimo, i bez obzira na to što mi i dalje pjevamo, pjevušenje je njoj igra – ona krene ”pjevati” (gugutati) s nama. Već sad se vidi da neće ni ona biti neki glazbeni talent…

uspavljivanje kod modernih roditelja

 1. Klasična glazba, glazba za relaksaciju, bijeli šum, zvuk kiše, mašina za veš, kosilica i slično – ne. Ja mislim da nju to sve nervira. Dugo je ona slušala Brahmsa ali je on nikad nije uspavao, kao ni oni native Americans, kao ni Freddy Mercury, jer već kad nešto slušamo bar da slušamo što se meni sluša. Ako kome ovo pali, super. Nama nije palilo.
 2. Pilates lopta – blažena bila, ona ponekad čak i upali, ako Leona i ne zaspe, bar se lijepo umiri.
 3. Marama/Nosiljka – blažene bile i one, isto se lijepo umiri i, nije ”grintava” a često tako i zaspe. Problem nastaje kod prebacivanja bebe iz marame ili nosiljke na krevet.

a što stručnjaci kažu?

Kako bebe spavaju? Laički rečeno, bebe imaju lak san. One postepeno i polako tonu u duboki san. Znate onaj osjećaj kad bebu idete položiti na krevet ili u krevetić pa sve radite jako sporo i lagano kao da držite bombu u rukama a ne djetešce? I kada onda bebica otvori okice i hajdemo sve ovo nanovo? E pa to je upravo zato što bebe teško tonu u san. Da mene netko ljuljuška ja bih odmah zaspala, isti čas. Ma zapravo ne mora me ni ljuljuškati… dovoljno je da me netko samo pusti da spavam bez prekida za noćne podoje. Kako sam ja skromna žena.

Kako onda uspavati bombu? Pardon… bebu.

 1. Za uspavljivanje, beba treba mirne i staložene roditelje. Da, umorni smo, i mame koje su 0-24h s bebicom kod kuće, ali i tate koji dolaze s posla pa uskaču u dnevne obaveze. Svi mi želimo spavati navečer i ako ne spavamo nervozni smo. Ja sam grozna kad ne spavam, obožavam spavati i teško podnosim sitne sate. Najbolje je da se onda mama i tata izmjenjuju u uspavljivanju. ”Ja sam radio cijeli dan” nije neka isprika za ranije otići u krpe. Ja sam dojila, mijenjala pelene, nosila, uspavljivala, pjevala, pričala, glumila, a u slobodno vrijeme sam prala, kuhala, čistila, peglala, spremala. A sutra ću i ja nazad na posao, pa mi reci koji će ti tada biti izgovor. Hvala. Molim. Doviđenja.
 2. San privlači san. Odmorni dani dovesti će do snenih noći. Beba treba svoju rutinu, ne kažem da se prema bebi treba ponašati kao u koncentracijskom logoru, ali bebe vole znati što ih iduće čeka, i često mijenjanje rutine i neorganiziranost je ključna kod neprospavanih noći.
 3. San prirodno mora svladati dijete, ne možete bebu natjerati da zaspe, ali možete umiriti bebu, i pomoći joj da utone u san. Kupanje i masaža. Pa kome to ne bi odgovaralo?
 4. Nosite bebu dok ne zaspe. Ova je tehnika, po mnogim knjigama, najučinkovitija kod živahne djece koja se teško opuštaju. I kod moje Lavice je ovo jedna od najčešćih metoda uspavljivanja – koju sam si osobno olakšala korištenjem marame.
 5. Svedite na minimum moguće razloge buđenja, kao što je glad, mokra pelena, pun nosić, vrućina/hladnoća ili neudobna odjeća (s time da je bebama najbolje u bodiju pa ne znam zašto ih modiramo kao da su mali veliki ljudi koji su jučer sišli s modne piste u Milanu).
 6. Legnite sa svojom bebicom, spavajte zajedno, prekrasno je. Osim što se tako beba opušta, opuštate se i vi, provjereno. Leona uvijek zaspe sa mnom na krevetu, kasnije kad utone u duboki san, prebacujem je u vreću za spavanje i onda u krevetić – iz sigurnosnih razloga. Ljeti je spavala između mame i tate, a sada zimi, zbog debelih popluna, deložirana je u svoj krevetić.

Spavanje je potrebno za bebin rast, samo što bebe to ne znaju. Ispada da je spavanje potrebnije nama roditeljima nego njima. Kad mi je teško, sve gledam njenim očima, ona je nova na ovome svijetu i mora puno toga naučiti. Svaki dan joj je extra zanimljiv i uvijek se nešto uzbudljivo događa, iako se nama ne čini tako. Ona se svemu iskreno veseli, osim spavanju. Puno se umara ali snažna je i ne da se smest. Bravo kćeri! Bez obzira na tatine i moje potrebe za snom, mi te podržavamo da furaš svoj đir!

ELENA Mama male Lavice, supruga jednog IT-evca i profesorica u čizmama marketingaša. U slobodno vrijeme (iliti kad beba spava) pišem upravo o nama na blogu Šefica https://sefica.home.blog/