inspirativne žene oko mene

unsplash.com

Vječita polemika oko izjave: „Žena je ženi vuk„ uzela je maha. Zašto? Stoljeće koje je u znaku feminizma i pokreta za jačanje ravnopravnosti spolova neminovno je sa sobom povuklo žar natjecateljstva i zavisti.

Dok se s jedne strane kolektivno borimo za jačanje i poštivanje nekih osnovnih načela u kulturi življenja, sa druge strane potkopavamo jedna drugu.

Naizgled žene skupa rade na sve više projekata, u mnogim stvarima se podupiru i javno obznanjuju kako su jake kada su složne. Koliko god to bilo bajno u teoriji, u praksi ako zadirete malo dublje, svakako ćete čuti i vidjeti svašta.

Sa ovim tekstom želim otići u drugu krajnost, onu pozitivnu i inspirativnu. Vrijednu življenja, pisanja i čitanja. Počnimo sa primjerima iz svakodnevnice:
„ Težak je dan iza mene, još jedan od onih mamećih kada bih stala u neki red na tvorničkoj traci da malo resetira postavke“. Naštimala bih ih po želji, kao npr: „Ako želite da dijete prespava cijelu noć, stisnite jedan“, „Ako želite frižider zaključati lokotom stisnite 2“. Oh, vidi ima i opcija koja će me teleportirati na neku plažu – može, uzimam sve, samo da ne ostanem u ovoj koži trenutno. Odjednom pišti mobitel, javlja mi da je mama s petero djece objavila video kako organizira dan. Prsti lete na ekran i stišće se reprodukcija na tv-u da odgledam tih 15 min dok se dijete ne probudi. Zagledam se ja kao da je napeta akcija u tijeku i mislim si. „Gasi to ženo, ustaj i uhvati se posla dalje, ako može mama s petero djece možeš i ti “.

U trenu napravim masu stvari. Nije bitno koliko je video vjerodostojan, bitno je da je u nekom trenutku umorna individua dobila odskočnu dasku da izgura dan do kraja. Banalan primjer da nam ponekad ne treba dodatna motivacija, možemo ju stvarati sami, ali ima onih dana kada je zaista dodatan izvor motivacije zaista potreban.

Pričajmo mi o samohranim roditeljima, ženama koje su njegovatelji svojoj djeci i bdiju nad svakim njihovim udisajem. Majkama koje dane provode u bolnici na onkologiji, sa umornim, uplakanim obrazima smognu onaj zadnji atom snage da razvesele bolesno dijete. Samo od takvih priča me stegne u grudima, a zamislite kako je kad netko to proživljava.

To je nadnaravna snaga i životno herojstvo koje nitko ne vidi.

I pored svega toga, takve će vas žene prije saslušati, dati riječi ohrabrenja i pozitive. Biti tu kada ih trebate, a zapravo cijelo njihove biće vrišti od potrebe za istim. Pričajmo o ženama koje imaju invaliditet, a osvajaju svijet svojom voljom za život. Ima i onih koje razmišljaju što će sutra staviti na stol djeci, a uvijek se nekako snađu.

Bolesne žene koje se lavovski bore sa osmijehom na licu šaljući svijetu poruku kako one imaju itekako snagu i želju i nipošto nisu za odbaciti. One brišu granice i ponosno marširaju slaveći svaku sitnu pobjedu.

Tu je i ekipa poduzetnih žena koje svaki projekt pretvaraju u napredak za društvo, a ne samo za sebe. Radeći na sebi, ostavljaju tragove uspješno savladanih prepreka kao poruka budućim generacijama da je sve moguće.

Uzmimo naše mame, sestre, prijateljice, bake, u svakoj od njih možemo naći dašak motivacije, ako ništa drugo zahvalnost što su prisutne u našim životima. Ako ste upućene u njihove životne priče, možete, uvjerena sam, izvući masu ohrabrujućih.

Kao dijete sam slušala svoje prabake i njihove životne puteve, došlo mi je da na blogu otvorim rubriku „GENERACIJSKE PRIČE“ da se nikada ne zaborave. Njegujući ženu u svom životu, poklanjajući zahvalnost i dar podrške rastemo kao osobe.To je snaga i želja da napredujemo u društvu, da odgajamo normalne ljude i poklonimo najbolju verziju sebe.

Nemojmo zaboraviti koliko dobra se desi kada se udružimo. Koliko stereotipa izbrišemo, motivacije posijemo, a rezultati budu izvrsni.

Mi nismo tu da udovoljavamo svakome, to je nemoguće, ali ono što možemo je uvijek pokušati razumjeti, sagledati iz više kuteva i dati podršku bez osude.

To je najveći dar kojeg možemo pokloniti jedne drugima, onaj koji otapa sve zavisti, frustracije i daje vjetar u leđa da samopouzdano i kvalitetno kročimo kroz svakodnevnicu.

Počni sa malim stvarima, daj do znanja ženama oko sebe koliko ti znače, pohvali neke njihove inicijative, obraduj ih sitnicom, ugovori tu kavu koju već dugo odgađaš, saslušaj problem bez pametovanja i imaj na umu da svaka od nas ima briga i problema.

Zajedno smo jače.
Ti budi ta, izaberi taj put!

INES Majka veselom dječaku Noi koji je obojao njen svijet novim fragmentima života. Zaljubljenica u pozitivu, fotografiju i sitnice koje život znače. Obožavateljica kave koja uživa u kuhanju. Jednu veliku ljubav gaji i prema DIY projektima i prirodi. Sve pothvate i vesele životne anegdote obuhvaćene su na „Moje note i moj svijet“ profilu i blogu koje stvara s ljubavlju.