kad je vrijeme za drugo dijete?

Tea Štokovac, Studio Partum

Koliko godina slušate ovu upitnu rečenicu? Ja ju slušam zadnjih nekoliko godina, barem jednom dnevno. No krenimo redom. Ova dilema može biti ista i za prvo, treće ili četvrto dijete, svejedno. Dilema je uvijek ista. Kada je idealno vrijeme za dijete, odnosno postoji li idealno vrijeme i hoće li ikad to biti?

Ispričat ću vam svoju priču. Kad sam ostala trudna prvi put kao studentica, naravno da nitko to nije očekivao, tako da sam se barem tada poštedjela takvih pitanja. Sve sam iznenadila. Postala sam majka u ranim dvadesetim godinama, neočekivano i nestvarno, a opet tako jednostavno i posloženo. Sve je brzo došlo na svoje, kao da smo oduvijek zajedno.

Tada u vrtlogu majčinstva, obaveza na fakultetu kao redovna studentica i kućanskih obaveza, nisam ni pomišljala na još jedno dijete. Jednostavno nisam stigla. Nakon što sam se uspjela riješiti studentskog statusa i počela raditi u svojoj struci, doduše kao pripravnica, tada su polako stizala pitanja: I kad će drugo dijete?

Valjda je bilo očekivano, da sada kad imam posao, trebam odmah imati i još jedno dijete, jer to tako ide.

Ali nisam se zamarala time, samo bih se osmjehnula. Tada mi je Tonči bio centar svemira i ništa nam više nije bilo potrebno. Bili smo dovoljni samo nas troje i naš mali svijet koji smo izgradili.

Tea Štokovac, Studio Partum

Znala sam samo da ću kad dođe vrijeme nekako znati ili to jednostavno osjetiti. Znala sam da prvo želim neke stvari posložiti u našem životu. Prije svega to su bili naši poslovi. Živimo u nesigurnom vremenu, kada mogućnost stalnog zaposlenja nije više sigurna kao nekad. Htjela sam imati stalan posao kako bih mogla biti opuštenija i sigurnija te manje opterećena poslom. Htjela sam napredovati u svom poslu, razvijati se, truditi se i zalagati, kako bih pokazala samoj sebi da to mogu i znam.

Tako su godine prolazile, a pitanja o djeci postala su sve glasnija i češća. Pitanja su najčešće postavljali naši najbliži. Ali i Tonči je počeo govoriti kako bi htio imati brata ili sestru. Njegova pitanja i razmišljanja o bebama, potaknula su i mene na razmišljanje. Jesam li spremna biti ponovno mama?

Jesam li spremna ponovno sve proći? Hoću li ja to znati? Kako ćemo se svi zajedno snaći u novim ulogama?

Oduvijek smo pričali o tome kako želimo još djece i razgovarali o mogućim imenima. Kada su nam se karte posložile, shvatila sam da nikad neće biti idealno vrijeme. Mi sami moramo stvoriti idealno vrijeme. Kako? Tako što sam shvatila da će nam se obitelj upotpuniti, a naš mali savršeni mali svijet postat će još veći i savršeno nesavršeni. To je bilo to.

Tea Štokovac, Studio Partum

Shvatila sam da želim još jedno dijete. Kada sam na posljednjoj mjesečnici bila ljuta što nisam trudna i odlučila da više neću kupovati uloške, tada sam znala da je sad naše vrijeme. I tako se dogodilo. Sljedeći mjesec ostala sam trudna. Sada sam mama u ranim tridesetima koja čeka svoje drugo dijete, a pored mene sjedi moj veliki dječak koji nestrpljivo očekuje našu prinovu.

SARA Mama jednog nestašnog, brbljavog i znatiželjnog dječaka. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka. Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine. Vječni pesimist, ali romantična u duši.