srednjoškolci diljem Hrvatske dobili DRUGU PRILIKU zaštititi se od nekoliko vrsta raka

unsplash.com

U Hrvatskoj je već više od desetljeća dostupna učinkovita prevencija nekoliko vrsta raka koji nastaju kao posljedica HPV infekcije. Cjepivo je besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda, a do kraja ove godine proširen je cijepni obuhvat pa se tako besplatno mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke te mladi do 25. Upravo kako bi potaknula roditelje na donošenje informiranih odluka o zdravlju svoje djece, Udruga SVE za NJU započela je s kampanjom DRUGA PRILIKA, namijenjenoj svima koji su propustili cijepljenje protiv HPV-a u osmim razredima, čime su svoju priliku dobili i svi učenici i učenice srednjih škola te mladi do 25. godine.

„Edukacija tinejdžerica i tinejdžera o spolnom zdravlju od iznimne je važnosti i jedna od najzahtjevnijih roditeljskih zadaća, zbog čega je, prije svega, potrebno educirati i roditelje. Upravo smo zato i pokrenuli kampanju DRUGA PRILIKA čiji je cilj informirati roditelje tinejdžera i tinejdžerica o učinkovitoj i sigurnoj zaštiti koja je ponovno dostupna i njihovoj djeci. DRUGU PRILIKU zapravo imaju svi oni koji nisu iskoristili mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV infekcije u osmom razredu, a koje je do kraja ove godine besplatno za sve mlade od 14 do 25. Važno je naglasiti kako je riječ o zaštiti od nekoliko vrsta raka koji se kod njih mogu pojaviti u odrasloj dobi te je jednako opasan i za žene i za muškarce, zbog čega je ključno da se pozivu odazovu i dječaci“, istaknula je glavna tajnica Udruge SVE za NJU, Ljiljana Vukota te dodala kako u budućnosti više nitko ne bi trebao umrijeti od raka uzrokovanog infekcijom ovim virusom.

Pravovremena prevencija veliki je ulog u zdravlje za budućnost, posebice ako se uzme u obzir da je HPV danas jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija, izravno povezana s nastankom nekoliko vrsta raka, kojom će se u nekom trenutku života zaraziti gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene, njih 75 do 80 posto. Pritom se većina novih HPV infekcija događa upravo mladima između 15. i 24. godine, koji sada imaju DRUGU PRILIKU zaštititi se. Učenice i učenike cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenica ili učenik pohađaju, kojem se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Najbolji primjer učinkovitosti cjepiva protiv HPV-a danas je Australija, koja je sustavnim provođenjem programa cijepljenja protiv HPV-a smanjila učestalost infekcije među mladim ženama na svega 1,1 posto. U Škotskoj je primjerice rutinsko cijepljenje djevojčica cjepivom protiv HPV-a rezultiralo značajnim smanjenjem broja slučajeva raka vrata maternice u kasnijem životu. Vjerujemo da je i Hrvatska na dobrom putu, jer je HPV cjepivo učinkovita i sigurna mjera zaštite zdravlja za budućnost.