sva lica majčinstva – muškarac u kući

Deset je supermama u sklopu projekta #svalicamajcinstva otkrilo kakvi su njihovi muškarci u kući.

@anavladusic

“Pošto mi nismo baš najpoznatiji po organizaciji, mogla bih reći da kućanske poslove dijelimo na neodgodive i na “neće svijet propasti”. Kad kažem dijelimo, mislim na sve nas, uključujući i PAPIJA. .
Zašto? Vrlo jednostavno. Matematka 2.b razreda. Ja sam mama i žena, a ne sluškinja. On je muž i otac, a ne gost hotela.

U mojoj glavi je to najčešće tako. No, u realnosti: od kućanskih poslova, Papi je lijep😂. Iskreno i najiskrenije, on ne sudjeluje baš toliko u kućanskim poslovima, ali odradi ako mu zadam točne i precizne zadatke. Ako ne, nije primijetio. Rekla bih tipično muški, ali navodno tamo negdje neki i peglaju.🤷🏽‍♀️❤ I super je to, ako je takva podjela i ako to funkcionira. No, kod nas ne.

Papi ne pegla i ja ne mijenjam gume kod vulkanizera. Sudjeluje u igrama i smijehu više od mene, ne ostavlja dignutu dasku i generalno radi više reda nego nereda, pa nećemo cjepidlačiti. Jedini problem koji imamo su čarape na košari za veš. Znači, ako si ih donio do kante, ubaci unutra. Neće ostatak veša pobjeći. Daj Bože, ali neće.

Ponekad samovoljno usisava površine isključivo vidljive oku (oduzmi kuteve, lajsne i ispod namještaja jer nitko normalan ti se ne saginje pod kauč kad dođe u goste), te moje oko taj rad obavezno mora primijetiti kad uđem u stan 😂

On vodi djecu u vrtić i školu. Odnosno, vodio je dok nije operirao zub. Sad je na strogom mirovanju kao i ostalih 99% muškaraca sa zuboboljom ili temperaturom 37.5.😷🤕

Priprema djeci odjeću. Mislim da to uveliko objašnjava razne modne krikove na Instagramu.🤟👘🧥👗 .
Od kulinarskih umijeća radi Asado (argentinski roštilj). Pošto nemamo električni, to je svega par ljetnih mjeseci uz stavku da je u Hrvatskoj. A najčešće nije😂

Mey šeta isključivo on. Ne zato što ju ja ne volim, već zato što ne volim socijalizaciju s drugim ljudima koji također šeću svoje pse🤔🤷🏽‍♀️

Ima tu još svega i ničega. No, kako ova tema ne bi izgledala kao Black list (za to odeš na Netflix), možemo tekst sažeti u jednu frazu koja objašnjava sve. Onu koju najčešće viđamo na formularu MUP-a za boravište i prebivalište- ZAJEDNIČKO KUĆANSTVO. Ne moje, već zajedničko🤷🏽‍♀️😅.”

https://www.instagram.com/p/B7Ik3yApqhp/

@our_little_stories

“Ako se oko ičega svadjamo u našem braku to je oko toga koliko je on uključen u kućanstvo i obaveze oko Eve. Nekako se uvijek svede da ja očekujem više.
Damijan radi do 10-11 sati dnevno i oko 18 sati Eva postaje zahtjevnija, a ja nervoznija. Onda dođe on s posla i treba mu vremena da dođe sebi i malo pofejsa, a ja se borim sama sa sobom. Lazem, s njim se borim.
Damijan se stvarno trudi i razvili smo neke rituale koji su vrlo bitni za naš brak. Smeće je samo njegova stvar, a odjeća samo moja. Doduše stavi ju sušiti ponekad. Također, često, ako smo večer prije pustili suđe i nesređenu kuhinju, on to ujutro prije posla sredi dok sluša podcaste i mentalno se priprema za novi dan. Tako smo dogovorili.
Usiše stan od kad imamo novi usisavač a ne onaj od 300 kn (nagovarala sam ga na novi godinu dana). Ok, nema veze što usisa uglavnom samo sredinu – to se računa ko usisavanje šta ne?!😂 Najdivnije mi je što voli kuhati i što iskazuje svoju kreativnost na taj način.
Na njegovu se neurednost ne mogu požaliti jer on zatvara pastu za zube za mnom😂
Odavno smo rasčistili onu frazu da on meni ‘pomaže’ i da ja ne radim a on da. Biti mama 24 sata bez da ti je dijete u vrtiću, putovati sama, uspavljivati sama, buditi se noćima… znači raditi više od 8 sati. Tako da nastojimo do kraja dana biti ravnopravni članovi kućanstva😅😍
Jedino što još čekam je to da se i on diže kad Evi nešto treba jednako kao i ja. Uglavnom se tata toliko opusti da uopće ne skuži što treba. Tako da sam ja glavni akter većinom, dok ne poludim i uputim mu divan pogled.
Ono što je nama uvelike pomoglo je donošenje konkretnih dogovora i planova – tko što radi. Jer se inače ljudi svađaju samo radi očekivanja. Očekujemo svašta, a jasno nije nikom ništa. Tako da, papir u ruke napišite što tko radi, sastanak jednom tjedno i pričajte što vam je bilo ok a što nije u prethodnom tjednu – umjesto da kvocate. Isprobano, pali.”

@sweetmama_blog

“Da li da ga hvalim ili kudim? Nezahvalno je sad ovo, s obzirom da znam da će on sve pročitati…😊, najbolje je napisati istinu pa mi ništa ne može. 😊 Bok mužu, ne ljuti se i volim te! 😊 . Kaže on meni daj napiši da ništa ne radim po kući, draže mi je to nego da ispadnem neki papučar. Hahahaha! .
Prava istina je da je on meni zbilja oooogromna pomoć što se svega tiče i da doista nema podijele poslova na mene i njega (osim što je on zadužen za smeće hahaha). Doduše, ja puno češće čistim i spremam po kući, pripisujem to tome što je on zbilja uglavnom uvijek u velikoj gužvi s poslom pa ga doista ne želim opterećivati dodatno s tim čišćenjem. Ono što radi češće od mene je da izvadi suđe iz perilice i posloži sve navečer, bez da mu kažem! Ovo „bez da mu kažem“ je zbilja uspjeh, s obzirom da mu uglavnom moram sto puta neke stvari ponoviti jer on vam to jednostavno ne čuje i zaboravi za par sekundi. Tipa, izlazimo iz kuće i ako mu ne kažem uzmi ruksak (po mogućnosti barem 3x) on ga neće uzeti i vraćat će se nazad po njega. Do nedavno smo muku mučili s čarapama koje su se svuda nalazile, ali evo u zadnje vrijeme se zbilja popravio. Hahahaha!! Također, ako netko voli cheescake (a tko ga ne voli?) i želi naaajbolji recept za njega, skok na coolinariku po Filipov recept. Da, da – on ima svoj recept, jedan, ali vrijedan i stvarno je najbolji, stavit ću ga u story. Svi koji su ga probali potvrdit će moje tvrdnje da je fenomenalan!
O našoj maloj legendici brine se isto koliko i ja i obavlja sve „prljave“ i „neprljave“ radnje.  Svakodnevno ima neke lude ideje pa mi često srce stane, srećom ovu vatru je dodao u photoshopu 😀 .
Eto, što da vam kažem, brine se o Leonu, kuha, pere i čisti (više-MANJE), masira (uvijek preko volje haha) i nadam se da ništa od navedenog neće prestati nakon ovog posta! 😀 😀 😀
A da vas svih malo nasmijem, ukoliko niste do sad vidjeli video mog sretnog sna gdje Filip čisti i pleše, obavezno povuci u lijevo, obećajem da ćeš se nasmijati a možda i zaplesati! Morala sam opet dignuti ovaj video kad mi tako paše s temom! 😊 .
Hvala ti Filipe, baš sam sretnica uz tebe! 😊”

 

@ana.in.mamaland

“Postoji izreka da žena drži 3 zida kuće, a muškarac samo jedan. Kod nas je sve pola-pola. Koliko sam ja roditelj, toliko je i moj muž. Koliko ja brinem o kućanstvu toliko brine i on. Ponekad o nečem više ja brinem, ponekad on. Ta podjela ovisi o tome tko u tom trenutku ima više/manje posla i obaveza. Nema podjele na muške i ženske poslove (iako ja ne bušim po stanu, a on ne kuha😅). Jedina podjela je kada i što može netko od nas obaviti.
Nije uvijek sve med i mlijeko, ali trudimo se. On ludi na mene jer ne bacim smeće, ja poludim na njega jer nema pojma gdje je nešto spremio. Bitno je da i u toj ludosti pola pola sudjelujemo😂
Kada sudjelujemo podjednako u svemu imamo više slobodnog vremena za nas, za obitelj, za jedno drugo, za druženje i uživanje.
Iskreno, meni je to normalno i da on nije takav mislim da se ne bi ni udala za njega. 🙆🏼‍♀️”

@nokonceptmama

“Muškarac u kući. (Jedan od 4, blago meni.)
Ovo je ON. A ono zamagljeno i izrezano iz slike je svinjac za mene. Frajer cijedi kefir, uzgaja sardough startere (evo danas je započeo tijesto za pizzu koju ćemo ako je sreće peć u nedjelju), #slowlife next level. Za večeru je radio kinesku, komadići julienne mrkvice nemarno rasuti po kuhinji strpljivo čekaju da se netko ženskog roda pozabavi njihovim ukanjanjem. Kazna, jer OPET nisam ugasila mašinu za kavu, nemam pojma kud sam turila ključ od auta i kako to mislim ne znam koliko košta sir koji sam kupila?
One genetski kodirane probleme s čarapama, igranjem igrica na WC-u čak i ako žabe s neba padaju ili onaj čuveni #manflu sigurno ne moram spominjati. Problema s dignutom daskom nemamo jer imamo pisoar😂
Svakakve sam vam doskočice još pisala, pa brisala, a ustvari vam želim reći sam jedno: kakav god bio vaš muškarac u kući ne uspoređujte ga sa svojom vizijom nečijeg tuđeg muža. Kao i sve ostalo u životu, a pogotovo ovom virtualnom, mnogo toga je samo stvar privida. Savršeni parovi se razvode, savršeni muževi postaju narcisoidni manijaci. Prisjetite se zašto je baš on tamo da vas nervira i zamislite kako bi bilo da nije. Ja uvijek zaključim da bi ipak bilo puno veće sranje da nije. Samo da izađe više iz tog WC-a!”

 

O muškarcima u kući čitajte pod hashtagom #svalicamajcinstva_muskaracukuci