za žene u poduzetništvu – Aurora #rastem

Aurora.hr je web platforma, oformljena prije dvije godine, kako bi na pristupačan, brz i razumljiv način donijela sve relevantne informacije vezane uz žensko poduzetništvo u Hrvatskoj. Korisna je za one koje već godinama posluju, one koje tek počinju, ali i za one koje o poduzetništvu još uvijek samo razmišljaju. Osim platforme, Aurora je i zajednica poduzetnica – do sada je kroz svoje meetupe i mentoring grupe okupila brojne poduzetnice po cijeloj Hrvatskoj. Održano je trideset dva meetupa u devet gradova. Treba istaknuti Osijek gdje se okupilo stotinjak poduzetnica. Platformu koordinira Impact Hub Zagreb, uz podršku Veleposlanstva SAD u Hrvatskoj.

Nova inicijativa Aurora.hr #rastem u suradnji sa Zagrebačkom Burzom, PwC Hrvatska, Funderbeam SEE i Veleposlanstvom SAD u Hrvatskoj ima za cilj podržati žene poduzetnice čija su poduzeća spremna za rast i ulaganje. Poduzetnice će uz podršku mentora, umrežavanje i dodatne resurse pripremati za predstavljanje svoje tvrtke investitorima i platformi Funderbeam.

Kako bi prezentirali Auroru #rastem organizirano je 5 lokalnih događaja u većim gradovima – Zagreb, Split, Osijek, Rijeka i Bjelovar. Svrha ovih događaja je omogućiti izravnu suradnju s različitim lokalnim akterima koje rade sa (su)osnivačicama tvrtki, koje mogu identificirati one koje su spremne za sudjelovanje u programu i kojima je podrška u pristupu investitorima potrebna, širiti informacije o otvorenom pozivu za sudjelovanje te ciljevima i aktivnostima programa.

Tražimo motivirane, snažne žene (su)osnivačice tvrtki iza kojih stoji tim ljudi.

Njihove tvrtke su u fazi rasta bez obzira u kojem stadiju se nalaze (Prototip, MVP, postojeći kupci, rast) i potreban im je kapital u poslovne svrhe kao što su: otvaranje novih tržišta, povećanje proizvodnog kapaciteta, financijska istraživanja i IP zaštita itd. Njihove tvrtke su spremne za primanje novih vlasnika u tvrtku i spremne za sve obveze koje donosi primanje investicije kao što je izvještavanje investitorima. Industrija iz koje dolaze nije važna, niti prodaju li uslugu ili proizvod. Važno je da imaju uslugu ili proizvod koji tržište traži i koja rješava probleme korisniku/ kupcu.

Elise Crane, Pomoćnica savjetnice za tisak i kulturu, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu naglašava da je “jedan od ključnih ciljeva Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu povećati gospodarsku suradnju s Hrvatskom i izgraditi investicijske veze između SAD-a i Hrvatske. Rad s Hrvatskom na razvoju njezinog poduzetničkog ekosustava središnji je dio ove inicijative. Američko veleposlanstvo posljednjih pet godina surađuje s Impact Hub Zagreb na projektima koji osnažuju žene poduzetnice kao okosnicu gospodarskog rasta. Projekti poput Aurora #rastem kroz mentorske programe i umrežavanje aktivno doprinose ovom rastu te pomažu ženama poduzetnicama da razvijaju i grade svoje kompanije te da pronađu investitore. Drago nam je pridružiti se ostalim partnerima u pružanju podrške projektu Aurora #rastem s ciljem poticanja većeg broja žena na sudjelovanje u poduzetničkim inicijativama i drugim vitalnim industrijama koje će pozitivno utjecati na gospodarski rast Hrvatske.

Ivana Gažić, Predsjednica uprave Zagrebačke burze kaže “inicirali smo ovaj projekt kako bi podržali i povećali prisustvo žena u poduzetništvu. Do sada je Funderbeam SEE uspješno financirao 9 kompanija i ni jedna nije imala žensku (su)osnivačicu. To stvara krivu sliku o cjelokupnim aktivnostima i potencijalima žena poduzetnica u Hrvatskoj – jer ima zaista mnogo poduzeća, na čelu sa ženama, koja uspješno doprinose Hrvatskoj ekonomiji. To želimo promijeniti. Mi želimo biti potpora ženama koje će se predstaviti investitorima, te na taj način proširiti i razviti svoja poduzeća.

Tamara Maćašović, PwC Hrvatska, Partner izjavila je “Na temelju mog iskustva, poduzetnice se u pronalaženju mogućnosti financiranja suočavaju i s vanjskim preprekama i s onima koje nameću same sebi. Ovaj je projekt važan jer pomaže ukloniti vanjske prepreke, pružanjem prilika i pozitivnih primjera na tržištu, ali isto tako i pomažući ženama imati više samopouzdanja na području financiranja. Za svaku je ženu u programu put osobnog rasta i rasta poslovanja važan jednako koliko i krajnji rezultat pronalaženja financiranja i ostvarenja na tržištu. PwC, i ja osobno, ponosni smo što im njihovo razvojno putovanje možemo olakšati.”

Prijave su otvorene do kraja siječnja na Aurorinoj stranici koja je trenutno u izradi i biti će predstavljena po završetku prijava. Prijavite se i učinite veliki pomak za svoje poduzeće i steknite vrijedno znanje potrebno za pristup investitorima.

Auroru.hr odnedavno možete pratiti i na Instagram profilu @aurora.hrpojekt.