moj porod, moja pratnja, moj izbor – potpišimo peticiju!

unsplash.com

U trudnoći sam, kao pripremu za svoj porod, pravo štreberski gutala sve knjige, članke i videe do kojih sam mogla doći. U moru tih informacija, jedna jako snažna rečenica ostala mi je urezana u mislima “Sve što trebaš znati o narodu, možeš saznati iz toga kako se odnose prema porodu”. 

Voljela bih kada bi po toj rečenici netko mogao reći da je Hrvatska predivna zemlja. Nježna, snažna i pravedna. No realnost pokazuje drugačiji sliku. 

Nedavno se u projektu #svalicamajcinstva obrađivala tematika poroda. U jednom trenutku su se postavila dva pitanja pratiteljicama “Jeste li imale pratnju na porodu?” i “Jesu li bili kakvi uvjeti postavljeni vezano za pratnju?”.

Žene iz inozemstva su mahom odgovarale da su imale pratnju po svom izboru, da preduvjeta nema, čak i za porod carskim rezom. Što se Hrvatske tiče, odgovori su bili apsolutno različiti, ovisno o gradu, rodilištu, smjeni…

Zašto je to tako? Zato što svako rodilište ima pravo uvesti svoj “kućni red”. Što zapravo znači da dok u nekim rodilištima žene mogu imati pratnju po izboru bez uvjeta i prepreka (i njihov primjer bi svi trebali slijediti), u Splitu će pratnja morati platiti 400kn, u Zagrebačkim rodilištima najčešći je uvjet položen trudnički tečaj (no nije uvijek jasno koji, te neki se plaćaju a neki ne), odnedavno u Varaždinu pratnja može biti samo supružnik, a u drugim rodilištima diljem zemlje se često čuje rečenica “a sve ti ovisi na smjenu na koju naletiš”…

Zbog tog sustava se nerijetko događalo (i događa) da žene ostaju same na porodu, iz razloga što njihova pratnja “nije zadovoljavala uvjete” koji se razlikuju za SVAKO rodilište u Hrvatskoj.

Zamislite situaciju gdje samohrana majka treba ići u rodilište koje kao pratnju prihvaća samo supružnika. Zamislite par koji si ne može priuštiti platiti kako bi mogli zajedno biti u tim bitnim trenutcima. Zamislite ženu kojoj kreće porod, a muž je na poslovnom putu, pa njezina majka ili sestra ne mogu biti uz nju jer nemaju položen tečaj ili jer ne spadaju pod kategoriju partnera. Zamislite da žena ne može izabrati tko će biti uz nju kada dovodi svoje dijete na svijet. 

O ovom problemu se sve više priča i treba se o tome još više pričati! Osvještavanje je prvi potez, iznimno bitan potez, no ono što radi pravu promjenu, su naša dijela. Naš glas, naš potpis.

Ovaj kaos i sustav koji je apsolutno nepravedan prema rodilji nema smisla, te je ponukao “Udrugu Roda-Roditelji u akciji”,  da u 10. mjesecu pokrene peticiju “moj porod, moja pratnja, moj izbor”. Kroz peticiju se traži da “Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske HITNO svim rodilištima naloži da:

1. omoguće svakoj rodilji da uza sebe za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru,

2. ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti (pohađanje tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje određene naknade itd.)

3. uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom anestezijom, za dobrobit majke i djeteta te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti. “

18.12 peticija je predana Ministarstvu Zdravstva (s oko 6000 glasova) te su nakon toga kontaktirani, no na odgovor se još čeka. To ne znači da trebamo stati, peticiju i dalje treba potpisivati, dijeliti i pokazati da želimo promjene. Od 23.01. smo pokretanjem ovog pitanja skupili preko 1000 dodatnih potpisa (u samo 2 dana), a vjerujem da taj broj možemo utrostručiti. Što je veći broj potpisa, naši se glasovi dalje čuju! 

Ovi “zahtjevi” nisu luksuz, već prava, koja su u svijetu normalna stvar.

Žena ima pravo na porod s poštovanjem i podrškom. Žena ima pravo birati hoće li uza sebe imati partnera, mamu, doulu, sestru ili frendicu. Žena ima pravo na humani porod, na poštovanje, na izbor i na svoju pratnju. 

Brojna istraživanja pokazuju da podrška pratnje u koju žena ima povjerenja uveliko poboljšava iskustvo poroda. Kao što možete i pročitati na samoj peticiji:

Prisutnost rodilji bliske osobe  pri porodu značajno smanjuje broj komplikacija, carskih rezova, potrebu za lijekovima protiv bolova, a istovremeno pridonosi pozitivnom iskustvu rađanja djeteta i općem stanju majke i djeteta. Prepoznavši navedene dobrobiti, UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i krovne organizacije primalja, porodničara i pedijatara (ICM, FIGO i IPA), u četvrtom koraku programa “Rodilišta – prijatelji majki i djece”, navode da su rodilišta dužna ženama omogućiti odabir osobe koju žele uz sebe na porođaju. Slobodan odabir pratnje ustaljena je praksa u europskim rodilištima već više od četrdeset godina, a ni u drugim razvijenim zemljama ta se praksa nikada ne dovodi u pitanje.

Imamo priliku napraviti pozitivan korak za sve žene koje će rađati, za njihove obitelji, za našu zemlju. Ovo nije nešto što se samo tiče trudnica, ovo se radi o ženskim pravima, o ljudskim pravima. Ova peticija se tiče svake žene, bila ona majka ili ne. Svakog muškarca, bio on otac ili ne. Jer žene imaju pravo birati svoju pratnju na porodu. Imaju pravo da uz sebe imaju osobu koja im pruži podršku i sigurnost. A mi svi, svojim potpisom i podrškom, se borimo za to pravo.

https://www.peticija24.com/moj_porod_moja_pratnja_moj_izbor

 

UNA Rođena i odrasla u Egiptu, život ju je smjestio u njen najdraži Zagreb. Doula, blogerica, ljubiteljica putovanja, jezika i velika izjelica sa strastvenim pristupom cjelovitom ženskom zdravlju i edukaciji o istom. Ponosna na svoju titulu mame i to jednome visokofrekventnom čudu (u pravom smislu te riječi) imenom Zrin, koji je na svijet došao u kadi. Žena bradatog čovjeka s kojim voli ispijate kave i pričati satima.