životinjsko carstvo u odnosu žena

nepovjerljiva kao mačka, ali miševe ne jedem

Uglavnom mi kažu da sam skeptik. Nepovjerljiva kao mačka. No, bez obzira što ja to ne bih baš tako nazvala, istine u tome svakako ima. Sve ovisi o tome o čemu se zapravo radi. Jer ispričati problem i tajnu nema istu težinu kao posuditi novac nekome na povjerenje. Iako je ovo drugo izglednije i češće te opali po čelu nego po džepu, prvi primjer, kada se dogodi, razočaravajući je i bolan kao potkožni prišt u PMS-u. Boli pod kožom, smeta i duboko narušava odnos tebe sa samim sobom i s vanjskim svijetom. Zato kad kažem da je razlika između nepovjerljivosti i mudrosti velika, vjerujte mi na riječ. Mudrost po tom pitanju stekla sam tek s godinama, iskustvom gorkim kao rakija prije ručka, povjerenjem “slijepca”, lažnim prijateljicama i gore navedenim lijepo upakiranim zajebima. Zajebima velikim kao kuća, na rubu rušenja brakova, karijere i ocrnjivanja majčinstva, te ostalih upakiranih sranja u veliki celofan uz mašnu i smiješak na licu “prave prijateljice”.

zmija je bolja kao cipele nego kao prijateljica

Povjerenje i osobe kojima se povjeravamo dvije su apsolutno različite stvari. Povjerenje zaslužuje jedino moja obitelj, a povjeriti tajnu vrlo ću teško, posebno ako si žena. Upravo zbog toga smatram da je mudra žena ona koja ne želi imati protivnika, ali ni biti ičija žrtva, pa se uglavnom zbog toga držim po strani i borbe s vjetrenjačama prepuštam drugima. Energiju radije trošim na muža i kreativnost u večernjim satima, a živce na račune za struju i mobitele pred kraj mjeseca. Dok prljavi veš redovito vješam po Instagramu, one najosobnije stvari skrivam kao zmija noge. Obratite pozornost i vi na iste te zmije jer nikada ne znate kada ćete noge morati skriti. One podmeću gdje god stignu.

o istinskim protivnic(i)(a)ma…

Koliko je zapravo smiješna i kontradiktorna činjenica da žene istupaju javno, bok uz bok nasmiješene u ime ženske solidarnosti i istih prava, pritom radeći pakosti i one gore navedene stvari. Nerijetko se udružuju protiv seksističkog sistema i “zajedničkih protivnika” no, promotrimo li malo bolje sve takve ili slične situacije, muškarca kao protivnika u njima nema ili su samo sporedna stvar. Jedini pravi protivnik ovdje su- žene sebi same.

samo su domaće životinje pitome

Kad se radi o odnosima žena, to je zapravo jedno pravo malo životinjsko carstvo. Kako bi se reklo “mala bara puna krokodila”. Ono što je žena ženi spremna izreći ili napraviti, muškarcu kroz glavu ne prođe niti kao najnevjerojatnija ideja ili najnerealniji scenarij. Dok muškarci takve scenarije gledaju samo u triler filmovima, žene ih razrađuju na kavama do najsitnijih detalja. Od ljudske zlobe, ženska je najgora i najopasnija. Zato se ne trebamo čuditi izjavi koja kaže kako je žena ženi vuk.

Umjesto da smo od usporedbe s vukovima pokupile ono dobro kao što su zajedništvo, odanost, snaga u nevolji, mudrost, istina i djelovanje u čoporu, ne, mi smo pokupile odlike samotnih vučica koje zbog ljubomore i zavisti izgleda jedino bijesno trče jedne prema drugima s ciljem uništenja.

Generalni bijes potpaljen ljubomorom kreće onog trenutka kada vas krenu kopirati, a ne ide, kada ne posjeduju nešto što vi imate ili one samo misle da imate (izgled, novac, skladnu obitelj, humor, šarm…), te kada su daleko ispod vašeg nivoa, a ne mogu vas dostići.

Naime, svi vas vole dok ne postanete konkurencija. To rivalstvo i natjecanje oko sporednih stvari u životu, zbog nesigurnosti, kreće od najmlađih dana. Nadmetanje oko toga tko ima bolju lutku prešlo je u to tko ima bolji život, edukaciju, manje bora, bolji Instagram, više suradnji, tko bolje zarađuje i čija su djeca ispravnije i pametnije odgojena.

 

Kako smo tu našu lijepu i solidarnu žensku zajednicu već okarakterizirali kao pravo malo životinjsko carstvo, red bi bio i da predstavimo te najopasnije ženske, pardon, životinjske vrste:

zmija otrovnica

To je onaj tip žene koji se uglavnom predstavlja kao tvoja super prijateljica. Ona koja te tješi pred mini živčanim slomom i uraganom emocija dok paralelno u WhatsApp grupu piše lažno zabrinute poruke s dozom otrova: “treba joj stručna pomoć, zaista nije normalna”.

Te žene ćete prepoznati jer vam uvijek dođu kad je najteže, no ne da bi pomogle, već da bi vidjele kako patite.

lisica

Lisica je inteligentna žena, najčešće karijeristica koja djeluje vrlo samouvjereno i otvoreno, no zapravo pod maskom skriva svoje frustracije oko nekog neispunjenog dijela života. Pohvalit će vas uz dvosmislenu pohvalu koja je zapravo više uvreda nego kompliment.

žaba kreketača

Ovdje spadaju nesigurne žene koje vole pričati o stvarima koje znaju i ne znaju. One koje vam laskaju za stolom, no jednom kada se ustanete, opletu po vama kao bebe puzači po podu. To su one koje jednom kad prestanu pričati s vama, pričaju o vama…

ptica kukavica

Njoj je uvijek teško, no ako je i vama teško, njoj je najteže. Ovo prijateljstvo je jednosmjerno i vječito se raspravlja samo o njenom problemu. Ona je centar svojeg svijeta, te očekuje biti i centar vašeg. Najčešće nije zlobna, već samo sebična. Kukanje joj je sport, a kave s njom umaraju i crpe energiju više nego problem koji joj pokušavate iznijeti.

šišmiš; noćna životinja

Dok je izlazaka i kava, te druženja u svrhu zabave, promoviranja sebe i bezbrižnog načina života, žene šišmiši su tu. Pojavi li se kod vas neki problem, nestanu kao zaliha slatkiša uz Netflix i seriju. Ovakva lažna prijateljstva su kao sjena. Prate te na suncu, a ostave u mraku.

komarac malaričar

Malarijski komarac je poznati nametnik koji siše krv kako bi zadovoljio svoje potrebe. Drugim riječima kompleksaš, baš kao i ova vrsta žena. One dijele ružne, njihovim riječima “slatke i smiješne” nadimke, javno omalovažavaju i ponižavaju u svrhu uzdizanja sebe samih. One su tip osobe koje se mogu uzdići jedino ako pritom neku drugu prikažu lošom. Najčešće je to malo po malo i kroz dozu humora, no svi znamo da otrov dolazi u malim bočicama.

 

No, nije sve ni tako crno. Naravno da tu ima i onih normalnih, pravih žena i prijateljica. Njih trebamo tražiti i njih se trebamo držati.

One su slonice. Inteligentne, samosvjesne i pune empatije. Dobra bića spremna pomoći. One koje će vas zagrliti, iako vas ne poznaju, one koje su cijeli život tu, one koje će pružiti dobronamjeran i konkretan savjet ili jednostavno one koje će tugu i problem s vama popiti i reći “fuck it“, idemo dalje. Ja sam ova zadnja “fuck it” skupina, a imate li barem jednu od gore navedenih, smatrajte se sretnicom. No, ako nemate, ne silite, doći će jednom jer život je dug. Ništa na silu, ništa što vas žulja. Ni cipele, ni ljudi.

Zovem se Ana. Čudan sam spoj opuštenosti i control freaka, pa uglavnom više bitki vodim sama sa sobom nego s obvezama i obitelji. Skoro sve u životu dijelim na neodgodivo i na “neće svijet propasti”. Najbolje funkcioniram pod pritiskom, a da nemam djecu vjerojatno bih i dalje gledala 5. sezonu neke serije, te pizzu smatrala toplim obrokom. U Insta mama svijetu sam nešto duže od trajanja prosječne trudnoće slonova, a počela sam kao mama blogerica. Pišem pod nazivom latinoamericAna, iako od latino imam jedino muža- Papija. Imamo troje djece u tri različite faze rasta i razvoja, te psa Mey koji teži više od sve naše djeca zajedno. Na Instagramu me možete pronaći pod vrlo originalnim nazivom, mojim imenom i prezimenom- @anavladusic 😂, a ako ste stekli dojam da sam zanimljiva i zabavna, krivi je, no pomoći će da pročitate još koji moj tekst ovdje…