Uskrs je pred vratima, ideje oko ukrašavanja pisanica, dekoracije stola su na sve strane, a danas dijelimo i Sanjin recept za uskršnju poslasticu. Vanil kolačići su tradicionalni za Božić, a Sanja nas je uvjerila da mogu biti i dio uskršnje tradicije.
200 g maslaca ili margarina sobne temperature (ne smije biti premekan)
2 žumanjka
100 g šećera
2 vanilin šećera
300 g glatkog brašna
Izmiksati maslac, žumanjke i šećere, zatim dodati brašno pa ručno zamijesiti glatko tijesto. Ne treba dodavati mlijeko ni vodu. Ukoliko bi vam tijesto bilo mekano stavite ga u frižider na 30 minuta – to zavisi koliko vam je maslac bio mekan.
Tijesto razvaljajte na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi (stvarno ju dobro pobrašnite) – tijesto malo pobrašnite i odozgora prije valjanja.
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećnice prekrijte masnim papirom za pečenje.
Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Modlicu prethodno svaki put prije rezanja umočite u brašno.
Polovici keksa izdubite rupu.
Kekse na gusto poslažite na tepsiju. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu oko 10-15 minuta. Oni ne smiju izgoriti, dno će im samo blago pozlatiti – ali pazite na vrijeme, nije svaka pećnica ista.
Dok se jedni keksi peku, napravite druge, a ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite postupak rezanja.
Pečene kekse premažite punjenjem po želji. One kekse s rupom posipajte sa šećerom u prahu, pa ih takve posipane zaljepite na punjenje.
Tijesto se u svakoj pećnici vremenski drugačije peče pa pazite na svoje kekse.
Također, duljina pečenja zavisi i o debljini keksi pa pazite i na to, ako bi vam se nakon pečenja počele mrviti to bi značilo da nisu dovoljno pečeni.