djevojčice mogu biti superheroji

Djeca se kroz igru uče različitim vještinama, a glumljenje različitih uloga kroz igru zabavan je način za istraživanje okoline koja ih okružuje. Superheroji su od malih nogu i kod većine djece neizostavan dio odrastanja i iako se roditeljima to čini samo kao još jedna zabavna igra u nizu, istraživanja su dokazala da superheroji imaju vrlo pozitivan učinak na njihovo samopouzdanje.

Superheroji djeci zaista mogu dati super moći. Ohrabruju ih i osnažuju. Uče ih da ustraju u svakodnevnim situacijama. Razvijaju kreativnost. Razlikuju dobro od zla.

U današnjem svijetu gdje se još uvijek igračke dijele na one za dječake i one za djevojčice, gdje je plava boja za dečke, a roza za djevojčice, gdje se dječacima govori da “plaču kao curice”, a djevojčicama da moraju biti nježnije, pitanje je –

mogu li i djevojčice biti superheroji, a ne samo princeze?

Odgovor je jednostavan. Djevojčice mogu biti tko god požele, a naš je zadatak da im to pokažemo. Tu smo da ih naučimo da mogu biti snažne poput Supermana i nježne poput Disneyevih princeza, odvažne i samo svoje.

A kako je biti mama djevojčica ispričala nam je Morena Pavić, supermama osmogodišnje Laure i dvogodišnje Sofije. “One su umiljate, drage, dobre, poslušne. Laura mi puno pomogne oko spremanja, jako su uredne. Ali obadvije žele uvijek biti u centru pažnje. One ne prestaju pričati (tipične ženske ). Tvrdoglave su i borbene. Treba jako puno strpljenja i razumijevanja. Najveći izazov mi je odgojiti dvije pametne, samosvjesne, zrele i dobre osobe. A uz današnje društvo, tempo i način života to je stvarno težak izazov “.

Morena nam je otkrila što misli o rodnim stereotipima. “To je stvarno borba, jer u našem društvu se uvijek ide iz jedne krajnosti u drugu. Nikako naći neku sredinu. Nama ženama je puno teže, ali potrebno je učiti djecu o svemu i da mogu biti samostalni. Mediji šalju krive vrijednosti žena te nam se nameće da moramo biti sve iste. Zato mi roditelji svojim primjerom trebamo pokazati što je ispravno. Samo želim da su sretne, bez obzira koji put odabrale.

Morena, Laura i Sofija nose kostime superjunakinja koje, uz mnoge druge, možete pronaći u Lidlu!