5 tipova tata

unsplash.com

Svaki tata pristupa očinstvu na svoj način. Neki su stvoreni za ulogu oca od prvog dana, drugima treba malo više vremena da se naviknu na očinstvo. Ovih 5 tipova tata sigurno je većina vas imala priliku susresti barem jednom u životu, a jednog od njih možda imate i pored sebe.

tata “sveznalac”

Ovaj tata bez problema može zamijeniti mamu i možda negdje duboko u sebi i sam to želi. To je onaj tata kojemu niti jedna informacija ne može pobjeći i koji želi biti 100 % uključen u sve što se događa, od početka trudnoće do kad se rodi dijete i još dugo nakon toga. Tata sveznalac uvijek će znati u kojem ste tjednu trudnoće, to je onaj koji kaže “trudni smo”, pazit će na sve vaše simptome i osjećati ih i sam te inzistirati da aktivno bude prisutan na porodu. On naravno zna koja je marka pelena, šampona i krema za guzu najbolja za vaše dijete, pročitao je sve najbolje knjige o očinstvu i spreman je više nego vi sami. On zna kada, koliko i što vaše dijete jede, što je zdravo, a što nije. Vjerojatno je aktivan član nekog foruma za mame i trudnice. Od njega očekujte puno savjeta, a i kritika jer, naravno, on zna bolje od vas.

nesnalažljivi tata

Ovaj tata naravno, obožava svoju djecu, ali se baš i ne snalazi u ulozi oca. Bježi glavom bez obzira od mijenjanja pelena, miksanja kašica i pjevanja uspavanka. Ovakav tata više odmaže, nego pomaže i gotovo uvijek nešto zezne – koliko god se trudio!

“workaholic” tata

Znamo ga svi. To je onaj tata koji uvijek puno radi i nikad ga nema doma. Onaj koji kaže da će doći u 16.00 pa dođe u 20.00, onog kojeg često nema ni vikendom i uvijek je na putu. Onaj koji radi i od doma. Onaj tata kojeg uvijek čekamo s nestrpljenjem da dođe i da napokon ukrademo 5 minuta za sebe. Nemojte misliti da je tati workaholicu lako, on bi se vjerojatno s vama zamijenio i mišljenja je da je biti stay-at-home mama najbolji posao na svijetu.

zaigrani tata

Ili tata koji ne želi odrasti. To je tata koji je svom djetetu više prijatelj nego tata. Tata koji će satima igrati playstation, tata kojeg interesira sve što interesira i vašu djecu, tata koji uživa u najzabavnijem djelu očinstva i vama prepušta onu ulogu “strogog” roditelja koji postavlja pravila koja on krši zajedno s djecom. I tako… umjesto jednog, dobili ste dva djeteta, čestitamo!

supertata

Naš tata. Najbolji tata. Jedan sasvim običan tata. Onaj koji se usred noći diže kako bi nosio bebu jer zna koliko nam je odmor potreban, onaj koji s nama gleda glupe ljubavne filmove iako je na televiziji zanimljiva utakmica, onaj koji će nas pustiti da ujutro odspavamo, onaj koji spava na kauču jer za njega u krevetu više nema mjesta, onaj koji nam ponekad kupi cvijeće bez razloga i onaj kojemu smo sve na svijetu. Tata kojeg ne bi mijenjale za niti jednog drugog.

 

Koji je vaš?