izolacija kao poželjna okolnost

pexels.com

Moram priznati da mi izolacija godi. Organizam mi je u posljednje vrijeme slao mnogo upozorenja da je preopterećen i umoran. Kako radim više poslova i živim sama s djetetom, ustajanje za posao i spremanje za vrtić predstavljaju mi najveću muku. Pogotovo jer nisam jutarnji tip. Nakon posla, prije vrtića obavim jedan od poslova ili kuham i idem u nabavku. Vrijeme nakon vrtića provodim s djetetom za vrijeme kojeg jedva održavam budnost. U 21 sat sam spremna za krevet. Ne želim reći da su okolnosti u kojima se trenutno nalazimo poželjne. Upravo suprotno. Prolazimo kroz velike izazove, a o krizi koja nas čeka nakon svega zapravo još nismo počeli duboko razmišljati.

No, ono što mi je dobrodošlo je prvenstveno odmor od svih obaveza. One su trenutno svedene na najmanju razinu: primarni posao obavljam od kuće dok sam ostale trenutno spriječena obavljati. Ne jurcam, nisam tempirana za kuhanje, odlazak u dućan, doktoru… Raspoređujem vrijeme kako želim i bez pritiska. Zahvalna sam na miru koji trenutno imam. Zahvalna sam za zdravlje, dijete, posao koji imam, roditelje i prijatelje. Zahvalna sam za krov nad glavom, zahvalna sam što se probudim svakog jutra. Za ptice koje pjevaju, vjetar koji čujem, zrak koji udišem.

Zahvalna sam što sam zahvalna.

Iako postoje svakodnevni izazovi vezani uz odgoj u izolaciji, dijete i ja zapravo imamo svo vrijeme svijeta. Ne žuri mi se u igrama, smirenija sam, imam više snage za tantrume, a samostalna igra djeteta dolazi više do izražaja. Nekima vrijeme s djetetom oduzima vrijeme samo za njih, no ja djetetova 2 sata spavanja u danu iskoristim za čitanje, pisanje, ponekad i spavanje. Zahvalna sam što imam barem to vrijeme za sebe. Zahvalna sam što dijete mirno spava i što mogu uživati u svom danu.

Iako se zbog potresa ne osjećam u potpunosti opušteno, vrijeme za sebe volim provesti u tišini. Čini mi se da je vrijeme usporilo, da se užurbanost smanjila. Vrijeme je da se zagledamo u sebe. Svoje darove, sposobnosti, blagoslove koje imamo. Unutarnji mir nije lako postići jer zahtijeva vrijeme i temeljit rad. Potrebne su vježba i upornost. No, kada se postigne, lako se održava. Time radite za sebe. To je ono što jedino imate pod kontrolom.

Sara Novak
SARA 31-godišnjakinja s iskustvom braka i razvoda, majka mrvičaste, nasmijane i otvorene djevojčice. Po zvanju pedagoginja, koja trenutno studira realitetnu terapiju. Iskrena i direktna, nasmijana, znatiželjna, optimistična, uporna i brzopleta.