supermama marina: mrzila sam one koji su me ispitivali kad će beba

unsplash.com

Supermama Marina @mkm.marina na svom je instagram profilu iskreno progovorila o svoje dvije trudnoće i time potaknula mame da pričaju o svojoj borbi s neplodnošću  –  problem s kojim se muči veliki broj žena, a o kojemu se tako malo priča.

“Udala sam se sa samo 23 godine. Nismo odmah htjeli djecu, radili smo, izlazili, družili se, ustvari bio je to jedan super period, ali onda shvatiš da to više nije to i nismo si dovoljni samo nas dvoje. Fali nešto veće. Prvu godinu pokušavanja nije išlo, nismo puno brinuli. Druga godina je bila teža. Prošli smo neke osnovne preglede kao što su prohodnost jajovoda i spermiogram. Nalazi su uvijek bili savršeni. Treća godina je meni donijela tešku depresiju. Sve moje prijateljice su već imale djecu ili bile trudne, a ja nikako. Molim vas ako poznajete nekog tko se vjenčao, a nema djecu, ne pitajte “kad će beba” ili “što čekate”. Mrzila sam ljude koji su me to pitali, a pitali su stalno na svakom koraku!

Te godine su se mijenjali osjećaji od tuge, ljutnje, depresije pa čak i mržnje prema djeci. Vidjela sam da to nikud ne vodi. Razmišljali smo o nekom postupku oplodnje, ali psihički nisam bila spremna. Jednostavno sam prestala misliti o tome, o ciklusu, plodnim danima, djeci. Jednostavno sam odustala. I krajem te godine ostala trudna. Čak u trenutku kad je menga izostala nisam ni pomislila da sam trudna. Uopće vam ne mogu s ničim usporediti tu sreću kad nakon toliko čekanja i nadanja ugledaš te dvije crtice na testu! 9 mjeseci poslije 27.9.2010. je stigao Marin 💙.

Nakon Marina smo htjeli odmah još djece i nije bio veliki pritisak jer jedno živo i zdravo dijete smo imali i bili sretni, ali kad je Marin napunio 4 godine samo je želio brata, svakodnevno godinama bi se navečer molio da dobije brata. Krenuli smo opet na pretrage, svi nalazi su uvijek bili savršeni. Mi smo radili sve privatno jer me moj tadašnji ginekolog nije znao uputiti na pretrage nego je rekao rečenicu “trudnoća košta”. Da, vrlo brzo sam promijenila ginekologa.

Nakon 5 godina pokušavanja otišli smo u polikliniku Lučinger specijaliziranu za neplodnost u kojoj radi i obiteljski prijatelj. Nalazi su bili super, rekao je da nismo kandidati za postupak i da pričekamo još pola godine pa ćemo onda vidjeti i uputio me da koristim LH trakice odnosno ovulacijske trakice. I prije sam ih koristila, ali ispalo je da sam ih potpuno krivo koristila! Dakle, ako imate dobre nalaze zamolite ginekologa da vam objasni postupak s trakicama. Jer nije to samo popiški se i baci se na posao. Vrlo važno je napraviti raspored nakon što se prikaže ovulacija na trakicama. Kod mene je ispalo da prvi mjesec korištenja trakica uopće nisam imala ovulaciju. Tek treći mjesec korištenja se pokazala ovulacija i nakon uputa i rasporeda koji nam je doktor objasnio taj mjesec sam odmah ostala trudna! 14.5.2018. stigao nam je Maro 💙.

Voljela bih da sve žene bez ikakvog problema mogu ostati trudne, ali nije tako. Najčešće je problem na psihičkoj bazi i znam da ćete reći “ali više uopće ne mislim o tome i opet ništa”. Znam, ali u tvojoj glavi je uvijek ta nada koja te opterećuje. Osobno sam sretna što sam uspjela izbjeći sve hormone i postupke umjetne ili potpomognutne oplodnje, ali da sam morala i to bih napravila kao što puno vas i je.

Nema toga sto mi žene nismo spremne podnijeti da bi primile svoje dijete u ruke! 💙”

Ako želite ispričati svoju priču i podijeliti je s drugima pišite nam na info@supermame.hr