
Ovaj smo vikend u instagram live-u ugostili Petra Kneževića, poznatog hrvatskog barmena, koji je samo za supermame pripremio nekoliko vrsta gin tonica. A danas recepte dijelimo s vama. Ostanite doma i uživajte!
gin fizz (s jagodama)
potrebno:
gin
limunov sok
šećerni sirup
mineralna voda
jagode
led
šeflja/kaciola/zaimača (za umake, odnosno trećina one za juhu)
kuhača ili metlice za mikser
teglica za zimnicu (manja, 170 g)
visoka čaša
postupak:
U teglicu dodajte 4 do 5 nasjeckanih jagoda (ili drugo crveno voće po vašemu izboru: lubenica bez koštica, maline, bobičasto voće), zatim dodajte 1 šeflju šećernog sirupa, 2 šeflje limunovog soka. Sve sastojke zgnječite kuhačom (ili žlicom, vilicom, metlicama) i dodajte led te 2 šeflje gina. Zatvorite teglicu te dobro prošejkajte 30 sekundi. Nakon toga u visoku čašu (high ball; za limunadu) dodajte dvije kocke leda i prelijte sadržaj teglice u čašu (skupa s ledom). Nadolijte 1 dcl (po izboru i manje, ovisi koliko želite osjetiti gin) mineralne vode.
Po želji dekorirajte koktel s korištenim voćem.
tips&tricks:
Za izradu šećernog sirupa treba vam 100 grama šećera (bijeli ili smeđi) i 1 dcl vode. Sve zajedno prokuhajte 10 minuta, lagano miješajte kako bi se šećer ravnomjerno rastopio u vodi.
Pustite da se ohladi i za minimalno sat vremena šećerni sirup spreman je za upotrebu. Ako ga nećete odmah koristiti, kada se rashladi stavite ga u frižider.
gin tonik po Petrovim preferencama
potrebno:
gin
tonik
limunova korica
led
vilica
pjenjača
šeflja/kaciola/zaimača (za umake, odnosno trećina one za juhu)
nož ili gulilica za limunovu koricu
visoka čaša
postupak:
Čašu napunite s ledom do vrha. Dobro rashladite čašu tako što dršku vilice stavite između leda i čaše te vrtite većom brzinom u krug 30 sekundi. S pjenjačom pridržite led da ne ispadne te maknite višak vode koji se stvorio rashlađivanjem čaše. Dodajte 3 šeflje gina i 1 dcl tonika (za jači okus gina stavite manje).
Za kraj dekorirajte s oguljenom limunovom koricom.
tips&tricks:
Limun operite i ostavite par minuta u vodi sa sodom bikarbonom, zatim ga ogulite. Kako biste iskoristili sva ulja i mirise limunove korice, primite ju za krajeve te prijeđite dva puta po vrhu čaše bez dodirivanja iste. Istu koricu namažite po rubu čaše i ubacite u svoj gin tonik
basil smash
potrebno:
gin
limunov sok
šećerni sirup
svježi bosiljak
led
teglica za zimnicu (manja, 170 g)
šeflja/kutlača/zaimača (za umake, odnosno trećina one za juhu)
kuhača ili nastavak za mikser
čaša za whiskey (za žestoko piće)
postupak:
U teglicu stavite 10-15 listića bosiljka, dodajte 1 šeflju šećernog sirupa, 2 šeflje limunovog soka. Sve sastojke izgnječite dok bosiljak ne pusti svoju aromu, zatim dodajte led do kraja teglice. Na to sve dodajte 3-4 šeflje gina (za jači okus gina 4, ali minimalno 3). Zatvorite teglicu te prošejkate 30 sekundi. Nakon toga cijeli sadržaj prebacite u čašu.
tips&tricks:
Za izradu šećernog sirupa treba vam 100 grama šećera (bijeli ili smeđi) i 1 dcl vode. Sve zajedno prokuhajte 10 minuta, lagano miješajte kako bi se šećer ravnomjerno rastopio u vodi.
Pustite da se ohladi i za minimalno sat vremena šećerni sirup spreman je za upotrebu. Ako ga nećete odmah koristiti, kada se rashladi stavite ga u frižider.
Za više recepata zapratite @pk_gintonic_croatia