priručnik razvojnih igara za djecu “Sretno djetinjstvo” podrška je roditeljima i široj zajednici

autorice priručnika “Sretno djetinjstvo” Gordana Galetić i Yvette Karaba

Centar za osobni i profesionalni razvoj „Sreća“ iz Rijeke predstavlja Priručnik razvojnih igara za djecu „Sretno djetinjstvo“ koji su napisale autorice socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Gordana Galetić i psihologica Yvette Karaba. Priručnik je dostupan svim roditeljima, a namijenjen je i odgojiteljima i učiteljima.

Priručnik je nastao u tjednima izolacije uzrokovane koronavirusom kada su naglo zatvorene sve ustanove uključujući vrtiće i škole te su se roditelji suočili sa situacijom da kreiraju i ispune cijeli djetetov dan na način da bude topao, kreativan, zabavan i edukativan, što nerijetko nije lako niti najmaštovitijim i vrlo iskusnim roditeljima, a dodatno je izazovno kada smo zatvoreni u četiri zida i suočeni istovremenim radom od kuće, čuvanjem djece, kuhanjem ručka, brigom o poslu, mnogi dijelimo samo jedan kompjuter a dijete treba imati online školu, roditelj posao i tako dalje.

Također, situacija s koronavirusom uveliko utječe i na djecu. Neki su krenuli u vrtić i škole, neki nisu. Sve je to dodatno zbunjujuće, a ukupna situacija može i izazvati veliki strah i stres u djece.

Sada je djeci dodatno potrebna podrška, naše prisustvo, olakšavanje kroz ugodno zajedništvo, razumijevanje i smijeh. A sve to je potrebno i nama odraslima, nama roditeljima. To je prirodno i događa se svima!

Takve brige, izazove i potrebe djece osjetila je autorica i na svojoj koži – u svojoj obitelji te kao iskusna stručnjakinja u radu s djecom i mladima i majka, poželjela osmisliti sadržaje kojima ćete sada u ovim izazovnim vremenima, ali i ubuduće, jednostavno i lako omogućiti igru djetetu, pružiti podršku svom djetetu i osigurati da jedan dio dana vaše obitelji bude ispunjen:

  • veselom igrom koja je ujedno razvojno poticajna i sjajna za dječji mozak
  • opuštanjem
  • zabavnim i svima ispunjavajućim zajedništvom
  • bliskošću i smijehom

Priručnik „Sretno dijete“ nastao je kako bi pružio podršku roditeljima i djeci te je već u prvih nekoliko dana pobudio veliki interes zbog čega je svoj primjerak dobilo već više od stotinjak obitelji.

“Želja nam je Priručnikom „Sretno djetinjstvo“ biti podrška roditeljima i široj zajednici, brinuti o zdravlju, a razumijemo i trenutno izazovnu i financijsku situaciju te smo osmislile način da Priručnik bude dostupan svima, neovisno o ekonomskim poteškoćama s kojima su suočeni mnogi pojedinci i obitelji.” objašnjavaju autorice priručnika.

Karakteristike priručnika su sljedeće: igre/aktivnosti su jednostavne i zabavne, mnoge se mogu provesti u zajedničkoj kvalitetnoj igri roditelja i djeteta, a uz to potiču razvoj mozga što je vrlo važno pogotovo sada. Priručnik sadrži skoro 50 aktivnosti, od čega je veći dio za djecu od 1 do 5 godina, a dio za djecu do 14 godina.

“Dodatno smo, kao zahvalu za sve preporuke i podršku brojnih roditelja ovoj ideji, u Priručniku odlučili darovati i bonus dio o roditeljstvu i odgoju. Osim toga, brinemo o zdravlju obitelji i preporukama Stožera i Vlade. Da bi cijena bila što pristupačnija i kako bi izbjegli troškove tiska, slanja poštom te kontakte rukama različitih ljudi obzirom na trenutnu zdravstvenu krizu, u ovom trenutku šaljemo digitalnu verziju/PDF.

Kako bi priručnik bio pristupačan svakome, odlučili smo da iznos bude dobrovoljan! Cijena /vaše ulaganje i doprinos: obzirom na situaciju, želimo svakog roditelja podržati i zato umjesto pune cijene možete uplatiti donaciju prema Vašim mogućnostima! Na taj način istovremeno mi podržavamo Vas, a Vi naš rad sukladno vašim mogućnostima.”

“Drugi poklon ili bonus, kako ga rado zovemo, uključen u cijenu priručnika, je ekskluzivno članstvo u FB grupe „Sretno djetinjstvo“ u kojoj roditelji razmjenjuju iskustva s drugim roditeljima i odgajateljima, dijele fotografije svojih aktivnosti, pitaju za savjet te dobivaju nove aktivnosti, informacije o roditeljskim i dječjim sadržajima, popuste i druge teme.”

Za više detalje o priručniku kontaktirajte prirucniksreca@gmail.com