kraljevski cvijet – božur

foto: Pepper Atelier

Lucija, Luka i Juraj primjer su divne obiteljske priče koja govori o snazi bratske ljubavi, upornosti malog čovjeka i kreativnosti i dobrote koja izvire iz svakog od njih, a koja vodi ka uspjehu. Ova obitelj bavi se uzgojem  najljepšeg cvijeća među cvijećem – božura.

Na pitanje kako je njihova priča započela, Lucija nam je rekla: „Luka je agronom po struci i htio je pokrenuti vlastiti posao. Ako su Nizozemci najjači proizvođači cvijeća u svijetu i ako je to njima profitabilno, zašto bi mi bili proizvođači kukuruza ili pšenice. Hrvatska ima daleko bolje tlo i bolju klimu za bilo kakav uzgoj cvijeća nego Nizozemska. Naš nasad je star 5 godina i ovo nam je trebala biti najjača sezona do sada.“

Luka je agronom i vodi proizvodnju. Juraj je inženjer brodogradnje i zadužen je za mehanizaciju i tehničke poslove, a Lucija je studentica ekonomije i menadžmenta na ZŠEM-u i bavi se marketinškim i prodajnim dijelom. Skupa su se orijentirali na proizvodnju božura i izgradnju zajedničkog branda Božuri Trogrlić.

Kako svo troje kažu, bavljenje proizvodnjom cvijeća je u isto vrijeme lijep i ugodan posao.

Božuri Trogrlić proizvode rezano cvijeće, ali i gomolje za sadnju. Uzgajaju različite sorte božura, različitih boja.To je cvijeće koje se sadi u kasnu jesen, počinju izrastati početkom 4. mjeseca i cvjetaju u svibnju – ovisno o sorti. Krajem 8. mjeseca grmovi se pokose i na proljeće kreće nova vegetacija. Gomolji mogu trajati 20-30 godina.

Ova godina, bila je vrlo plodna, ali ove godine su kanali prodaje bili nepostojeći zbog korona krize, pa  se ova obitelj okrenula direktnoj prodaji putem društvenih mreža. Iskoristili su svoja znanja i krenuli u borbu za opstanak vlastitog posla. „Započeli smo na Facebook grupi Virtualni zagrebački plac i nakon toga krenuli s marketinškom strategijom fokusiranom na društvene mreže: Facebook i posebno Instagram.“ A upravo tako smo se i mi povezali, preko jednog davnog poznanstva, do ovakve, cvjetne i mirisne suradnje.

Kako se sve božuri mogu koristiti Lucija i naša fotografkinja Emilija, dekorirali su najljepši stol i prikazali koju čaroliju pruža upravo ovaj cvijet.

Svoje božure naručite ovdje: