svoga tijela gospodarica

unsplash.com

Svi mediji pišu o tome, a ja sam, nadobudno, mislila da, kao po običaju, pretjeruju. Onda sam poslušala taj kobni idiotski intervju. ”Možda Škoro nije tako mislio”. Ne, draga moja Đurđa, mislio je baš tako. ”Njegove su riječi izvučene iz konteksta.” Nisu, dragi moj Jerko. Kontekst je taj: pobačaj kod silovane žene.

Uzimajući u obzir da je Škoro poznata ličnost, doktor znanosti i kandidat za premijera, za njegovu skandaloznu izjavu nema opravdanja. Nema! Kao ni za one puknute cijevi kod Milanovića u stanu kada su bile poplave u Gunji. Samo što jedno su cijevi drugo je silovanje.

Ponovimo što je to Škoro rekao:

”Ako žena zatrudni nakon silovanja, onda se mora dogovoriti s obitelji što će učiniti…”

Ovo je slika Hrvatske danas, u 2020. godini. Ne u srednjem vijeku. Ovo je slika žena u Hrvatskoj danas. Drage žene, kako se osjećate? Ja se osjećam poniženo, uvrijeđeno, razočarano i bijesno. Dragi muškarci, kako vas nije sram? I vas je na svijet donijela jedna žena, i vi ste muževi, očevi, braća…

Pretprošle godine za 8.mart, netko me je pitao zašto marširam kada danas žene imaju ista prava kao i muškarci. Nemaju, u tome je problem. Zato marširam. Jednakost na papiru meni apsolutno ništa ne znači.

Nisam i ne osjećam se jednaka muškarcima, ni u poslu, ni u politici, ni u društvu. Evo vam (i ne tako) banalan primjer, liste za Sabor. Gdje su vam žene? Najveće političke strane radije plaćaju kazne nego što daju prostora svojim kolegicama. Na pristojan način i bez nekakve prisile, žene se uvijek nekako izbaci iz igre. A u trenutku, kada te žene uspiju u svojim naumima, i napreduju u svojoj karijeri, o njima se izmišljaju priče. Većinom su došle do neke visoke pozicije preko kreveta. I onda kada nisu.

Da se razumijemo, meni je u redu da žena voli seks i ima više partnera, ako ona to želi. Zašto je žena koja voli seks kurva, a muškarac koji voli seks jebač, frajer, bad boy? Znači, ako je žena i preko kreveta došla do svog cilja, SVOJEVOLJNO, meni je to sasvim u redu. You go girl! Kada se radi o prisili, ucjeni i slično, to mi je onda silovanje što je za zatvorsku kaznu. Ili za kastraciju. Ajmo malo o kastraciji muškaraca, zašto uvijek pričamo o maternicama i vaginama?

Btw, zanima vas što onda kada je žena došla do svoga poslovnog cilja isključivo svojim radom i marljivošću… surprise surprise: isto joj se piše! Jer je fucking žena! Time je automatski etiketirana kao kučketina, kurvetina, alapača, i slično. Manje plaćena alapača. Muškarci, u Hrvatskoj, u prosjeku, godišnje zarađuju jednu i pol prosječnu bruto plaću više od žena.

Taj podatak ne iznenađuje ako pogledamo pozicije na kojima se zapošljavaju muškarci i pozicije na kojima se zapošljavaju žene. Jeste li čuli za efekt „staklenog stropa“?
„Stakleni strop“ onemogućuje ženama vertikalno napredovanje na ljestvici tvrtke na osnovi spolne diskriminacije. Zanimljivo ha? I ne baš, jer smo svega svjesne. Je l’ tako sestre?

U ovu se priču u jednom trenutku uvijek ubacuje biološki sat. Žena, ali i muškarac, u nekakvoj ljubavnoj vezi, po mogućnosti u klasičnom braku, odlučuju zajedno da žele osnovati obitelj. U tom trenu ženina maternica postaje dom dugih devet mjeseci jednome prekrasnome novome biću. Žene su toliko snažne, da svojim tijelom donose na svijet, uz neizmjerne bolove, svoje dijete i da kasnije i othranjuju to malo čudo. Većinom vlastitom proizvodnjom mlijeka. Čarobno zar ne? U to vrijeme, žene prolaze kroz velike hormonalne, fizičke i psihičke promijene. U normalnom ljubavnom odnosu s normalnim muškarcem, to sve štima. Usprkos neprospavanim noćima, to je jedan lijepi period. Isto tako, ako majka ima normalnog poslodavca, povratak na posao ne mora biti stresan, ili još gore upitan. No znamo, vidimo i po komentarima na fejsu ispod Škorinih objava, da većinu naših sugrađana čine patrijarhalni, zatucani, priglupi ljudi. Znači često žene nakon poroda ostaju same sa svojim majčinskim, kućanskim i bračnim obavezama. Pazi ovo, bračne obaveze. Seks ne? Ja sam mislila da je to bračno zadovoljstvo. Bračna antistres terapija. Bračna rekreacija. Uz muškarca koji bi sam u kući preminuo od žeđi, i povratak na posao, kod nekih majka, nakon duže pauze, predstavlja veliki problem. Već kod trudnoće žene često dobiju prekid ugovora. Često se vraćaju raditi ali na manju plaću ili nižu poziciju. Pa se sada ti slikaj. Ekonomski ovisna, u braku s idiotom i u ringišpilu majčinstva. Čarobno? Nimalo.

Bračne dužnosti mene, osobno, često asociraju na silovanje. Tema od koje mi se ledi krv u žilama. Što nije slučaj kod Škore i njegovih glasača. Žena može biti silovana, što nažalost često i je slučaj, u svoja četiri zida. Puno je žena koje su doživjele neku vrstu nasilja. Prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su žrtve obiteljskog nasilja u 64% do 71% slučajeva. Žene žrtve seksualnog nasilja u čak 90% slučajeva. Sudeći po Škorinim parolama, silovana žena bi trebala porazgovarati sa svojom obitelji, znači u velikom broju slučajeva sa svojim mužem koji je i sam počinitelj silovanja, o tome želi li zadržati dijete? Divno.

Silovanje se dešava i na ulici, u parku, u kafiću, u klubu, iza ugla… Silovanje je svako prisiljavanje na spolni odnos ili s njim izjednačenu spolnu radnju, upotrebom sile ili samo prijetnjom. Znači ako je uvjet za napredovanje u karijeri seks – to je isto silovanje.

Više od 95% žrtava silovanja su ženskog spola.

Je l’ vam zaista još nije jasno zašto svake godine marširam?
Zašto sam marširala trudna?
Zašto ću marširati s Leonom?

Zar stvarno mislite da u ovoj državi postoji jednakost među spolovima?

Tema nad temama je pobačaj. I opet, zanimljivo i o ovoj temi pričaju većinom muškarci, čak i oni u suknjama koji o ženama jako malo toga znaju.
Kao što sam uvijek jasna i glasna, i kod ove ću teme, za razliku od većine političara, reći otvoreno svoje mišljenje.
Svoga tijela gospodarice! Svaka žena ima pravo na izbor, silovana ili ne. Vjerujem da je takva jedna odluka najteža odluka u životu jedne žene. Vjerujem da toj ženi treba podrška, a ne osuda. Ne mogu i ne želim ni zamisliti kako li je to samo bolno i teško.

Kakva ravnopravnost? Što je to? Se to jede?
Ja sam rodila kćer… i ne želim da ovako odrasta. Ne želim da sebe smatra inferiornom samo zato što je drugog spola. Navodno slabijeg. Ne želim da netko pomisli da ima nekakva veća prava od nje, ili još gore nad njom. Ja sam mama male Lavice, što mene čini mamom Lavicom. Vidjeli ste kako se Lavice ponašaju u Sahari na dokumentarcima BBC-a. Ne želite imati posla sa mnom. Zato Škoro, i vi slični njemu, odjebite od nas žena. Odjebite od naših maternica. Odjebite od naših vagina.

Mi žene postajemo jako opasne kad se raspizdimo. A mislim da smo se sada dobro raspizdile.

Zapamtite žene: pola neba – pola zemlje – pola moći! Odgajajte sinove da poštuju žene, samo ćemo tako doći do promjena. Odgajajte kćeri da umjesto kuće spremaju revolucije!

ELENA Mama male Lavice, supruga jednog IT-evca i profesorica u čizmama marketingaša. U slobodno vrijeme (iliti kad beba spava) pišem upravo o nama na blogu Šefica https://sefica.home.blog/