sve faze prijateljstva

unsplash.com

Koja je razlika u prijateljstvu kad ste solo, kad ste u vezi, kad ste u braku i kad jednom postanete mama?

Puno nas je prošlo sve faze. Puno nas je u jednoj fazi dugo vremena. Puno nas je prošlo dvije faze i ni ne želi čuti o nekoj daljnjoj. A i čemu bi? Radi što te čini sretnom. Pokušajmo malo promotriti kroz koje faze prijateljstva prolazimo kroz život.
Faza prijateljstva: Uglavnom izlaziš van s frendicama koje su solo ili su u vezi/braku, ali i imaju nekog koga ti mogu preporučiti.

Kada si solo, imaš faze gdje si zahvalan što si solo i što ne moraš prolaziti kroz neke stvari kroz koje prolaze tvoje frendice, frendovi, rodbina, susjedi. Imaš faze u kojima si izrazito tužna i često se pitaš postoji li uopće netko na ovom svijetu normalan i da si odgovarate?

E, pa kad pronađeš takvog ideš na fazu dva (ako je to samo prividna iluzija, e fućkaj ga, opet prelaziš na fazu jedan i budi k’o Gibonni – drugi puta ću pametnijeeee), a onda kreću leptirići, prvi dejtovi, upoznavanja, pretvaranje njegovih mana u vrline, cijeli svijet je šarenih boja i predivan je.
Faza prijateljstva: On je divan i ti si divna, sve je divno i jedva čekaš upoznati ga s frendicama. Veselo im pokazuješ njegove fotke na kavama i pričaš kako je super.
Zatim ste se vas dvoje malo bolje upoznali, neke mane si počela tumačiti kao mane, još su povremeno prisutni leptirići.
Faza prijateljstva: Ideš s frendicama na kave da ga malo prokomentirate, još uvijek izlazite van skoro svaki vikend.
Nakon nekog vremena vam jednostavno postaje ugodno, nema više onih leptirića, ali osjećaš jednu dublju povezanost i sreću, prelazite u ozbiljniju vezu.
A tvoja faza prijateljstva s tvojim frendicama? Prelazi u: “Dođite kod nas doma, družit ćemo se kao parovi, igrati društvene igre i zezati se.” Više ti nisu važni izlasci vikendom.
Sve to postaje poprilično ozbiljno, kužite da ste super, da si dobro odgovarate i evo- brak.
Faza prijateljstva: planiraš djevojačko i vjenčanje, na djevojačkom se napiješ skupa sa svojih 25 najboljih prijateljica i sve se plačete i pjevate jedno 873 puta “Prijateljice” od Severine (svaki puta sve bolje out of tune).
U braku si jedno vrijeme, ušli ste u rutinu, sve vam je ok. Shvaćate da vam je lijepo kad ste sami i zajedno i nemate više pretjerane potrebe za izlascima, više su na pameti Netflix and chill kombinacije.
Faza prijateljstva: Frendice su se prorijedile, frendovi isto.
I eto ti na sad taj Netflix and chill kombinacije, dobit ćete bebu.
Faza prijateljstva: Krug svih frendova i frendica se jako prorijedio, okruženi ste frendovima koji isto tako čekaju ili imaju djecu.
Čestitam, dobili ste bebu! Uživate u svojem malom blagu, ne znate kako dišete, kamoli da vam je na pameti neka kava.
Faza prijateljstva: Družite se sa svega par svojih starih prijateljica i to jednom u godinu dana, više se čujete sa onima koje su i same mame i počinjete širiti krug prijateljstava okolo drugih mama jer imate zajedničke interese.
Dijete je malo poraslo, posložili ste se, malo je lakše.
Faza prijateljstva: Druženja na dječjim rođendanima, dopisujete se s frendicama, one koje su tek postale mame vas pitaju za savjet, a one solo sa početka priče…
Pa hm…baš i nemate puno zajedničkih tema, osim prisjećanja kako vam je nekad bilo lijepo i kako ste skupa izlazile. Interesi su vam se promijenili. I to je ok. Svatko od nas ima ljude s kojima ih veže prošlost, ona bezbrižna i vesela i takvi će uvijek imati posebno mjesto u našem srcu. Kako smo u fazama života otišli u različitim smjerovima, ne znači da nas život neće ponovno spojiti. Možda ta solo cura postane mama, a onda opet, možda se i vi razvedete i postanete i sami opet solo. Sve su to neke životne faze koje su normalne. Bitno je samo da se ponekad sjetite svojih prijateljica. Da ih povremeno nazovete, pošaljete neku foru preko razno raznih društvenih mreža, date im do znanja da u kojoj god da je fazi vaše prijateljstvo, ona uvijek ima posebno mjesto u vašem srcu. Jer ste prošle zajedno i uspone i padove, život vas je razdvojio, ali ste uvijek bile tu jedna za drugu.
A sad, da vas vidim!  Podijelite i označite svoju posebnu osobu.
Barbara je mama troje prekrasnih zvrkova koja piše lifestyle blog Veetrina i koja ima potrebu sa svijetom podijeliti svoj kutak svemira. Velika podrška u svemu joj je suprug koji vjerno isprobava njezine nove recepte i divi se apsolutno svim diy projektima koje napravi (hahahaha, ovo zadnje je jedna velika laž ). Sa svojim zvrkovima istražuje i radi nove stvari i na taj način uči nešto novo i o sebi. Obožava se smijati i trudi se uvijek gledati na vedriju stranu života.