10 ideja što raditi s djecom ovo ljeto

foto: Pepper Family

Ljetovanje može biti zabavno i ako ne uključuje kupanje, plažu i sunčanje. Danas dijelimo prijedlog aktivnosti koje možete raditi sa svojom djecom ovo ljeto, a da ne uključuju putovanje na more.

izlet u prirodu

Provodite zajedničko vrijeme što više u prirodi. Oboružajte se sredstvima za zaštitu od insekata i zaputite se u šumu. Šećite i osluškujte prirodu. Otkrijte šetnice u blizini vašeg doma, zaputite se i pronađite nova mjesta za stvaranje najljepših uspomena. Tko zna što se sve krije u našoj blizini, a da toga nismo niti svjesni zbog užurbanosti života. Možda naiđete na jezerce s kornjačama, možda naiđete na kućicu na drvetu koju su neki tamo klinci sagradili.

ponesite povećalo i istražujte

Ako ste se odlučili za šetnju prirodom, ponesite povećalo. Na putu ćete sigurno pronaći mravinjak, puža s kućicom, a možda naiđete i na malu žabicu. Dozvolite djeci da istražuju male kukce i zajedno s njima učite. Pričajte priče, izmišljajte pustolovine zajedno. Navečer, prije spavanja, neka vam sami ispričaju što ste sve radili taj dan. Tada ćete shvatiti kakve male spužvice znanja imate pored sebe.

piknik

Većinu klinaca teško je pridobiti da jedu one zdravije namirnice. Pokušajte otići na piknik. Ponesite podlogu, bicikle, kremu sa zaštitnim faktorom i ceker pun voća. Sigurne smo da će vaša djeca kroz ovakve izlete biti otvorenija isprobavanju novih okusa.

sadite zajedno biljke i gledajte kako rastu

Koliko su tek klinci komplicirani kada se radi o nutritivno bogatom povrću, zna gotovo svaka mama. Pokušajte zajedno s klincima saditi. Pripremite zemlju za sadnju, uprljajte se zajedno.  Promatrajte kako voće i povrće raste, zalijevajte ga, njegujte i razvijajte osjećaje djece prema prirodi. I ono najvažnije, pustite djecu da se zaprljaju. Nema slađeg nego ohladiti stopala u blatnjavom povrtnjaku dok zalijevamo cvijeće.

napravite vodenu zabavu u vlastitom vrtu

Napunite bazenčić s vodom i lopticama, rastegnite ležaljke i uživajte u svojoj djeci dok se igraju, pritom ispijajući hladnu limunadu. Najslađi odmor roditeljima je promatrati klince kako se zabavljaju.

spavanje pod zvijezdama

Iznenadite klince „spavanjem“ pod zvijezdama. Rastegnite nepropusne podloge ili još bolje, uzmite vreće za spavanje i promatrajte nebo i zvijezde. Vaša djeca oduševit će se nečim drugačijim i neuobičajenim. A ako imate šator, iznesite ga u svoj vrt i upustite se u avanturu kampiranja pod zvijezdama.

borba vodenim balonima

Koga ova aktivnost ne vraća u djetinjstvo? Gađanje vodenim balonima. Idealna zabava za rashladiti se i dobro nasmijati. Zabava za čitavu ulicu.

napravite domaći sladoled

Instagram vrvi fantastičnim receptima za domaći sladoled. Jedno popodne radite zajednički domaći sladoled s djecom. To je još jedna od super ideja kako namamiti klince da pojedu voće.

izradite vlastiti foto album

Dozvolite klincima da svaki dan naprave fotografije, nakon toga neka izaberu po jednu, isprintajte je i zalijepite u foto album. To će biti minijaturna izložba za male umjetnike. A za one ambicioznije roditelje, napravite minijaturnu izložbu fotografija koje su vaši klinci ufotkali, dozvolite im da se osjećaju ponosni na sebe. A sigurne smo kako će i vas iznenaditi svojim pogledom na svijet.

vremenska kapsula

Ispričajte djeci neku uspomenu iz svojeg djetinjstva, potaknite ih da spreme nešto što im je sada važno u kutiju. Nacrtaju crtež, napišu ili vi zapišite njihove riječi i pospremite ih u kutiju. Dobro je zapakirajte i zajedno s klincima zakopajte na mjesto s oznakom. Nakon par godina, sigurno će vas razveseliti što ste to napravili.

A sve ove aktivnosti neka vaša djeca rade obučena u udobnu, pamučnu Lupilu odjeću dostupnu u Lidlu od ovog četvrtka.