nekoliko minuta za mamu

unsplash.com

Koliko je  dnevno vremena potrebno da osjetiš mir ili samo slušaš tišinu? Svi mi dobro znamo da mame nemaju vremena za sebe, da uvijek stavljaju druge ispred sebe, da ponekad zapostavljaju sebe i svoje potrebe. No jesmo li svjesne koliko nam je to da dnevnoj bazi to potrebno? Ponekad je dovoljno samo nekoliko minuta predaha, nekoliko minuta za sebe, zbog sebe.

Teško je pronaći vrijeme za sebe uz sve obaveze koje obavljamo tijekom dana, teško je sve uskladiti kako bi svi bili sretni i ispunjeni. Ali tada zaboravljamo koliko je i nama potrebno da su nam sve potrebe zadovoljne i da smo ispunjeni. Možda će nekome to biti šetnja uz more, trčanje, plivanje, trening ili slično. Sve ono što nas čini sretnima i ispunjenima, sve ono što nas pokreće, jer ako smo mi ispunjeni onda tako i zračimo.

Kada ujutro odem na plažu sa starijim sinom, samo s ručnikom oko glave, bez ostalih rekvizita, odmah mi dan započinje ispunjeno. Tada najbolje kuham ručak, obavljam sve stvari s osmijehom na licu. Kada odem samo do trgovine po kruh, kad skoknem kod mame na kavu, kada sama prošetam niz ulicu predvečer, to su ti trenuci za mene. Možda ponekad prekratki, možda ponekad i rijetki, ali kada ih uhvatim tada kao da se resetiram. Posložim sve prioritete u glavi, napravim novu check listu ili jednostavno dopustim da mi misli lete.

Možda će sad ovo zvučati sebično, iako mislim da to nije tako, jer koliko god volim svoju djecu, koliko god volim biti s njima, volim vrijeme kada sam sama.

Volim kada ne znam što bih prije od uzbuđenja ili kad pogledavam na sat jer ne znam što bih s vremenom. Tada će me tek skuhana kava dočekati na stolu, tada će mi svaki gutljaj kave s časopisom u ruci biti prijeko potreban trenutak. Nisam sebična, samo sam mama koja treba nekoliko minuta za sebe u danu. Ponekad će to biti i sat vremena, pola sata ili tih nekoliko trenutaka koji će napuniti baterije kako bih ostatak dana ili noći bila bolja mama.

Jer ako mi ne mislimo na sebe, tko će? Zato mame uzmite tih nekoliko minuta za sebe bez grižnje savjesti, bez obzira na to što će drugi reći, bez obzira koliko to kratko trajalo, jer svaka minuta je dobro došla.

SARA Mama dvojice dječaka. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka. Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine. Vječni pesimist, ali romantična u duši.