povratak u školske klupe u doba korone

Iščekivanje nove školske godine i sva priprema uz nju za nas su obično slatke muke – ali ove godine to nije tako. Teško je djetetu objasniti kako uz školsko gradivo mora učiti i o – mjerama zaštite.

Mnogo je pitanja u njihovim malim glavicama (i našim) ali jedno je sigurno – ova školska godina biti će svima izazov.

Danas, kad pričam sa svojim dječakom, koji kreće već u treći razred, prisjećamo se proljeća i škole od kuće. Za njega je to bio jedan težak period, jako su mu nedostajali prijatelji i učiteljica. Bilo je tu i vrlo teških dana koje je proveo u suzama. Trudili smo se stvoriti radnu atmosferu u našem domu kako bi se gradivo lakše utvrdilo i napisale sve zadaće, ali njemu je falila škola, doticaj s prijateljima iz klupe i njegova učiteljica.

Vito je odličan učenik, znatiželjno dijete, uvijek s knjigom u ruci i zato “Škola na trećem” za njega nije bila rješenje. Škola je za njega uvijek bila izvor socijalnih vještina, mjesto odrastanja i učenja. A to je nešto što ne može dobiti preko tv-a.

Nažalost, ne možemo se pohvaliti da je naša lijepa i mala državica ponudila konkretna rješenja za roditelje koji su morali ići na posao i djecu morali ostavljati kod kuće s novim gradivom i svim zadaćama. Smatram kako se na našoj djeci, školarcima ne smiju lomiti koplja i kako škola mora ostati otvorena uz odgovarajuće mjere. Svi se moramo naučiti na ovu novu stvarnost, moramo razgovarati otvoreno s djecom o tome što je novo normalno i brzo ćemo svi steći neke nove navike.

Svi moramo (p)ostati odgovorni. Odgovorno se ponašati prema situaciji i moramo misliti na druge. Imam dojam kako je veći problem od koronavirusa – manjak osjećaja za druge.

Čemu ide u prilog i činjenica da još uvijek raspravljamo o važnosti nošenja maske u zatvorenim prostorima, ali o tome bih mogla zasebnu kolumnu napisati.

Usprkos cijeloj ovoj situaciji u kojoj se nalazimo i svim upitnicima iznad naših glava, djeca se raduju novoj školskoj godini. Tu radost treba poticati, zajedno s osjećajem odgovornosti. A u ovoj školskoj godini naglasak će upravo biti na – odgovornosti.

Mi se polako pripremamo za nove avanture koje nas čekaju, a sav pribor za školu smo nabavili u Lidlu, gdje je dostupan od prošlog tjedna.

Od ovog tjedna Lidl nudi veliki izbor školskog pribora za vaše male genijalce kako bi im povratak u školu bio što veseliji i lakši!