ZBOG ČEGA STANE MAJČINO SRCE

U istom trenu kad je gotovo cijeloj Lijepoj Našoj stalo srce dok su Vatreni zabili penal Danskoj, moje je srce stalo jer mi se beba probudila uz zvukove navijanja, a jedva sam je uspavala. Nisam neki fan nogometa i ne pratim utakmice, ponekad pogledam pokoju utakmicu više zbog društva, a ne zbog samog nogometa, ali razumijem ponos ljudi zbog nogometaša koji igraju za svoju domovinu, za svoju plaću.

Ono što ne razumijem je kako ti srce stane zbog nogometa, zbog ne tako važne stvari, sporedne stvari. Čudno je to srce. A srce majke, e ono je čudesno.

Majčino srce prvo stane kad sazna da je trudna. U istom joj trenu srcem proleti tisuću i jedno pitanje. Sljedeće zastajkivanje srca uslijedi kad vidi prve otkucaje svog malenog bića. Srce joj stane kad sazna spol, kad prvi put osjeti bebino mrdanje, a kad rodi i primi to biće u naručje srce joj prvo stane, a zatim zakuca dvjesto na sat. Od tog trena majčino srce ne kuca samo za sebe, već i za to maleno stvorenje koje u potpunosti ovisi o njoj. Majčino srce stane kod prve prehlade, viroze ili temperature, stane od brige. Stane i od sreće kod prvog osmijeha, prvog zubića, prvog koraka i prve riječi.

Majčino srce stane bezbroj puta u životu, što od sreće, što od brige. I svaki se zastoj pamti jer to čini život čarobnim i živim.

I tako dok srce stane gotovo svima u Lijepoj Našoj zbog nogometa, moje srce staje pitajući se hoće li i mojoj djeci jednog dana srce stati navijajući iz automobila njemačkih tablica s hrvatskim zastavama na prozoru. U iščekivanju nove utakmice voljela bih da cijeloj Lijepoj Našoj srce više staje zbog glavnih i za život važnih stvari, a ne zbog sporednih.


KATARINA

Majka izrazito brbljavog trogodišnjaka kojem je nedavno došlo pojačanje – sekica. Prije majčinstva s dječjim osmjehom, ljutnjom, entuzijazmom i problemom susrela sam se kao učiteljica. Lako je bilo odluke donositi kao učiteljica, ali kao roditelj često sam se oko svega dvoumila, a prije odluke dobro sam se informirala da bih na kraju probala jedno i drugo, a često i treće, pa izabrala ono što je našoj maloj obitelji nabolje i najprihvatljivije. Tako sam skoro pa magistrirala na jednokratnim i platnenim pelenama, dojenju, ergonomskim nosiljkama, povezujućem roditeljstvu, Baby Led Weaningu, Ecanju (Elimination Communication), tantrumima i još mnogo čemu. Neustrašiva sam kad je riječ o isprobavanju novih stvari zato sam u ovoj trudnoći prošla nekoliko radionica o prirodnim porodima, a isprobala sam i akupunkturu pripreme za porod. 
Često griješim, ali trudim se iz pogreške izvući ono najbolje jer ja sam supermama sa sto i jednom manom (ne pretjerujem) koja uživa u roditeljskoj brizi. Svoja razmišljanja i dvojbe nesebično ću dijeliti s vama.

 

Facebook: Instant Mama

Instagram: @instantmama30