nagradnjače i ostale instagram čarolije

unsplash.com

Prije više od godinu dana, odlučila sam otvoriti svoj blog. To mi je dugo bila želja, ali nikad nisam pronalazila vrijeme za svoje hobije. Imala sam previše posla, previše obaveza, previše isprika. Onda se dogodila trudnoća, i porodiljni je tada izgledao kao nekakav godišnji odmor. Pravi trenutak da se uhvatim tipkanja, zar ne? Daleko je porodiljni od odmora, ali tada sam bila mlada, naivna i pod utjecajem hormona. Na svom blogu pišem prvenstveno iz sebičnih razloga, zbog sebe. Sekundarni je cilj da svojim tekstovima nekoga zabavim ili nekome pomognem. Da se razumijemo, pisanje mi nije strano. Pisala sam puno i u školi, i na faksu, a i posao koji radim od mene traži da dobro baratam riječima. Kako kaže Đole, riječi jesu moje igračke… Nisam imala (i nemam ni danas) velike influencerske želje ni ambicije. Na svoj blog gledam kao na svoju psihoterapiju. Izbacujem svoje misli na papir, iliti ekran, i to mi pomaže zadržati zdrav razum. Pogotovo od dana kada sam postala mama.

Uz blog došla su i neka nova (internet) poznanstva. Većinom preko Instagrama. Ja sam po prirodi (potvrdit će to svi oni koji me poznaju uživo ili preko neke od mojih društvenih mreža) veoma druželjubiva (i dodala bih zabavna) osoba. Moj broj pratitelja nije velik, dapače, za influ mame Instagrama to je samo jedno veliko ništa. Ali ja sam zadovoljna jer mene prate neke totalno kul ženice s kojima se s guštom dopisujem s vremena na vrijeme.

Što ti Elena sada tu točno želiš reći? Polako Đurđa, doći ćemo do toga.

Moj profil i moj blog mogu se svrstati u ”mameću” kategoriju. Ja sam mama, i kao i svaka druga mama, bez obzira na posao, na hobije, na muža, na psa… 90% vremena, ako ne fizički onda psihički, posvećujem svome potomku. Moja mala Lavica je zapravo i moja muza. Puno je mama koje, baš kao i ja, na društvenim mrežama, tipkaju. Teme su više – manje uvijek slične, priča se tu o obavezama, o dojenju, o umoru, o dohrani, o aktivnostima… More IG mama imaju odlične tekstove, od kojih se puno može naučiti. S druge strane, more mama mi jednostavno idu na živce i njih ne pratim. Priznajem, odem povremeno na njihov profil da se mogu malo pošteno narugati. Takva sam kakva sam. Neka baci kamen prvi tko je bez grijeha. Da sumiramo ove moje rastresene misli, neke mame su super zanimljive i njih publika prepoznaje i nagrađuje. Neke su uber dosadne ali su u svojoj glavi odlučile postati Ella Dvornik, pa imaju instagramične feedove bez ikakvog smisla. Ove zadnje su jedna posebna sorta influ zombija koje većinom samo naganjaju lajkove, komentare, šerove i pratitelje. Skužit ćete to i po tome što će vas u mjesec dana 10 puta zapratiti i otpratiti. Dat ću vam još jedan hint, znate ono kad napišu neki tekst o eteričnim uljima i stave sliku s plaže koja veze nema s tekstom? E te žene. Nećemo o uljima (i Herbalife-u) jer to traži post za sebe. 🤦‍♀️

Instagram radi po nekakvom algoritmu, kao i druge platforme, ništa strano. Znači, što vaša publika s vama više komunicira i što češće vi nešto objavljujete, u određene ure i slično, to vas više ljudi vidi i potencijalno prati. Obratite pažnju na neke od profila koje pratite, i pogledajte komentiraju li slike uvijek jedne te iste osobe. Ako je odgovor ”U je*ote vidi stvarno!” onda iza tih profila stoji grupa. Ja imam dojam da na Instagramu postoje dvije skupine ljudi, a kako pričamo o mamećim profilima, konkretizirat ćemo to i reći da imamo dvije skupine žena:
1. one koje sve ovo rade prvenstveno iz gušta (ovdje ubrajam i sebe)
2. one koje ganjaju insta karijeru jer im baš treba ona jedna nivea krema đabe

Kad već spominjemo nešto gratis, jeste skužili nagradne igre? Sada se nedavno pojavio i nekakav profil ‘nagradnjača’ – ponadala sam se da je neka sprdnja, ali nije. Uglavnom, poklanja se svašta na IG-u. Od kupona za Zaru i Dm do Pandorinih narukvica i Liu Jo torbi. Sigurna sam da ni Zara ni Liu Jo nisu sponzori nekih 5 random mamećih profila. Liu Jo je našao mamasitu 1,2 i 3 na Instagramu u Hrvatskoj i baš je s njima htio ostvariti partnership. Mogu si misliti. To vam je sve puno banalnije. Skupi se 5 do 7 profila, ovisno o grupi, prikupe se pare, svako da po 100 kuna kao kad skupljate za poklon učiteljici u 4. osnovne, i kupi se borša. Tako dođemo do prekrasnih nagradnih igra koje započinju s: zaprati mamasita 1, mamasita 2, mamasita 3, u komentar označi bar 3 frendice i šeraj post na story da si povećaš šanse. Kod kuće napravi kolut naprijed i počasti se gin tonicom dok nestrpljivo čekaš rezultate.

Meni je to bezveze. Ja takve nagradne igre ni ne igram. Igram samo one koje su ”u suradnji” s nekim i to po mogućnosti kad je neki naš domaći hand made brand u điru. Ovo zvuči malo prepatriotski od mene, znamo da ja nisam takva, ali eto… mislim da imamo dobrih domaćih proizvoda i da ih treba ”pogurati”. S druge strane ne volim Instagram pomodnost. Sad svi piju gin tonic. Ja sam ga pila (Ante mi je svjedok) i kad nije bio in na Instagramu, i to isti onaj koji pije kraljica Elizabeta. Sva djeca Instagrama imaju iste one daske za ravnotežu, dude i romobile. Možda je to samo dobar influmarketing, a možda smo samo ovce.

Ja stvarno nisam ebete, razumijem da kad imaš jedan dobar profil, zgodan feed i originalne tekstove, i vjerojatno neke dobre suradnje, napraviti nagradnu igru ima smisla. Tipa nagradna igra za kolica, nosiljke i slično koje sponzoriraju ili određeni webshopovi ili sami proizvođači. To je drugi par cipela, to je već biznis. To je posao. To zahtjeva i dozu ozbiljnosti. Rada! Ali nekakvi kuponi? Mislim halo? Šeranje onih nekih loopova?

Zašto? Čemu to žene moje? Što želite time postići? Ozbiljno vas pitam. Ja stvarno to ne razumijem.

Zaključak za kraj majci koja sutra otvara blog i Instagram u želji da postane nova Ella Dvornik na balkanu. Ako želiš biti influencerica onda lijepo prije mobitela, upali laptop. Idi na google, utipkaj Coursera i upiši neki tečaj. Odi na stranice domaćih marketinških agencija i pročitaj sve gratis e-Bookove. Promoviraj koju objavu, zašto ne? Piši, piši i piši. Ako ti ne ide pisanje, fotkaj. Ako ti ne ide ni fotkanje, snimaj. Ako ti ne ide ni to odustani i odi na ribolov. Ali uglavnom, radi nešto! Ne ogovaraj žene po nekakvim grupama za dopisivanje. Ne lajkaj ono što ti netko drugi nameće. Budi svoja. Znaš zašto? Jer iskrenost uvijek pali, a lažnjake kad tad svi provale.

ELENA Mama male Lavice, supruga jednog IT-evca i profesorica u čizmama marketingaša. U slobodno vrijeme (iliti kad beba spava) pišem upravo o nama na blogu Šefica https://sefica.home.blog/