knjige koje naša djeca obožavaju

Svako dijete je jedinstveno, sa svojim interesima i zapravo kako se razvijaju, otkrivamo neke nove „darove“ koje pokazuju. Te darove treba njegovati i poticati, a naše supermame otkrile su koje to knjige njihovi klinci obožavaju.

Sonja: Moja dva dječaka su sasvim različita, pogotovo karakterno, ali i svojim potrebama. S jedne strane, Luka kao prvo dijete s kojim sam otkrivala i učila kako biti mama, što znači biti mama i koju snagu imam, ali isto tako i koliko živaca nekada nemam. Dijete koje se rijetko kada igra samo, koje uvijek traži pažnju i posvećenost, a na drugoj strani je Šimun, miran i samozatajan, koji može provesti sate i sate u samostalnoj igri, dijete kojem je dovoljno da vidi da je mama u blizini, i nastavi svojim poslom. Luka je vrlo rano počeo pokazivati interes za slikovnicama, slovima, zapravo učenjem slova. I to sam mogla njegovati i bez puno truda doći do toga da je s gotovo 2 godine znao čitavu abecedu. Sjećam se koliko sam bila svježa mama i koliko sam vremena mogla provesti na podu s njim i učiti kroz igru. Zatim sam rodila Šimuna i čitava se naša rutina promijenila. Luki se nisam mogla u potpunosti posvetiti, jer je pažnju počeo dijeliti sa mlađim bratom. To je za obojicu podjednako značilo da im ne mogu pružiti sve ono što sam pružala samo Luki. Ali s drugim djetetom prvo dobije nešto nezamjenjivo – a to je njegovo znanje i iskustvo. Sa Šimunom nisam stigla niti jedno jedino slovo učiti, a opet ih donekle zna, jer ih je naučio od Luke.

Kako su se moje obveze kao majke, supruge i poduzetnice gomilale, moji dječaci su u igri i učenju više bili prepušteni vrtiću i edukativnim igrama kod kuće. Jedna od njih je svakako i Kuku knjiga. Recimo, ako se vratimo na početak gdje sam spomenula kako je Luka rano počeo iskazivati interese, tako je vrlo rano počeo gledati i dokumentarce o životinjama. Kuku knjiga o svijetu životinja mu je otkrila mogućnost da svim osjetilima upozna razne vrste životinja. Glasanje različitih ptica, sisavaca, grabežljivaca je djeci nevjerojatno iskustvo i na taj način vrlo brzo uče. Kuku knjiga nam je ponudila čitav spektar informacija koje su oba moja dječaka upila kao male spužvice. Šimun uz Luku, a Luka uz Kuku knjigu. Osim knjige o svijetu životinja, vrlo mu je zanimljiva knjiga o atlasu svijeta, a moram priznati da je i mene podsjetila na sve ono što sam nekada učila. Ono što me posebno veseli je vidjeti da Luka konačno može provesti sat vremena bez da traži ičiju pažnju, slušajući knjigu, rješavajući edukativne kvizove koje Kuku knjiga ima.

Petra: S relativno malom razlikom između djece, moram priznati da ima dana kada zaista teško s njima izlazim na kraj. Djevojčica će uskoro napuniti 3 godine i u svakom koraku prati starijeg brata (4,5g). Iako sam htjela malu razliku među djecom, ima dana kada mi se čini da je to bila najbolja odluka, no ima i dana kada ne znam što mi je bilo, jer su trenutno u fazi da se samo svađaju. Oko bilo čega, tko će prvi prati ruke, tko će kojom žlicom jesti, a kamoli oko igračaka.

Obzirom da se njihov dan većinom svodi na igru, svađe su neminovne, a uz sve ostale obaveze, ja nemam vremena cijelo vrijeme biti policajac ili igrati se s njima kako bi se oni malo umirili. Rijetko koja igračka im oboma klikne na prvu i zaigraju se bez svađe, no evo, imamo tu situaciju sa Kuku knjigom za koju sam prvu mislila da se neće moći zajedno igrati jer mi djeca nisu na istoj razini.

Iako smo je dobili primarno za Lukasa (jer ide u englesku grupu u vrtiću, a tema naše knjige je učenje engleskog), uživaju oboje, premda Lota čak i ne razumije većinu, no tu pripomogne Lukas i lijepo se zaigraju. Kuku knjiga je interaktivna knjiga koja nema teksta, no uz nju se dobije digitalna olovka koja “priča priču” i kojom se odabiru razne funkcije u knjizi, kao npr. kvizovi prilagođeni uzrastu. Iako svojoj djeci ne branim TV i crtiće, i dalje volim da su posvećeni knjigama, ali isto tako da konzumiraju edukativan sadržaj. Ova knjiga je savršen kompromis jednog i drugog, njima se sviđa interakcija, a meni se sviđa da imaju opipljiv proizvod u ruci koji im stvara naviku korištenja.

Konkretno, ova naša slikovnica sadrži neke životne prikaze (roditelje i djecu u kući kako obavljaju klasične dnevne radnje poput kuhanja, higijene i sl., odlazak u park, tržnicu i sl.), ali olovka je programirana na engleski jezik. Pozicioniranjem olovke iznad likova, dijete na engleskom jeziku može naučiti više o tom liku. To je dio koji Lota recimo ne razumije, a Lukas ubere nešto više informacija. Uglavnom se igraju dok sam ja u blizini, pa ako zapne s razumijevanjem, ja mu objasnim što znači neka riječ.

Posebno su im zanimljivi kvizovi koji dolaze u tri razine i to je igra u kojoj uživaju zajedno. Lukas zaista puno razumije iz prve razine u kojoj su jednostavniji zadaci, primjerice “find the ball”, pa je ponosan kad može prevesti seki što treba napraviti. Ona zatim potraži loptu, pozicionira olovku iznad lopte i tako igra(ju) kviz. Knjigu imamo nekih mjesec dana i još uvijek im nije dosadila, a obzirom na opcije koje nudi, mislim da ni neće uskoro.

Ukoliko se to ipak nekako dogodi, nedavno sam Kuku knjigu kupovala za rođendanski poklon i vidjela da se može zasebno kupiti samo knjiga, a u ponudi ima i Atlas svijeta ili Životinjski svijet pa se veselim novim informacijama koje će moja djeca usvojiti.

Martina: Ja sam mama koja živi u nadi da će njezino dijete zavoljeti slikovnice, ali koliko se god trudila, ne uspijeva mi. Oduvijek sam maštala o tome kako ću imati dijete koje će sa mnom posjećivati knjižnice i knjižare, kako ćemo zajedno birati knjige s najljepšim ilustracijama, čak sam mu u sobi uredila i jedan kutak za čitanje s policama za slikovnice. To se, naravno, nije dogodilo. Iako nisam odustala od kupovanja slikovnica (iskreno, kupujem ih zato jer ja volim lijepe ilustracije), ne silim ga na čitanje. Jednostavno sam prihvatila činjenicu da je on takav. On je dijete koje je vrlo aktivno, voli provoditi dane na igralištu, lopta mu je omiljena igračka, voli trčati, voli nogomet i košarku, voli slušati priče koje mu ja izmišljam. Knjiga bi mogla kraj njega stajati danima bez da je otvori. Dok je bio manji bile su mu zanimljive one didaktičke i interaktivne slikovnice, no kako je bio sve stariji više je i gubio interes za knjigom…sve dok nam nije stigla Singa Kuku knjiga.

Nakon dugo vremena, vratio mu se interes za knjigu. Umjesto da mu ja čitam, sad je knjiga ta koja njemu priča. Sad ja ne oponašam kako se glasaju životinje, sad on napokon čuje te životinje, i to mu je omiljeni dio za sada. I čitanje, odnosno slušanje, mu je uz interaktivnu olovku, jako zabavno. Iako ga trenutno onaj edukativniji dio knjige manje interesira, naučio je puno toga o morskom svijetu, slušali smo o zemljama u kojima smo bili, o Italiji u kojoj živimo, o gradovima u Hrvatskoj koje smo posjetili, pokazala sam mu gdje bi mama rado otputovala, a Rumunjska ga posebno nasmijava zbog Drakule.

Ovo smo ljeto ponijeli knjige na more i zaista su bile zabava za cijelu obitelj, osobito za Stefijeve starije bratiće koje je kviz oduševio. Priznajem, da sam i ja malo ponovila gradivo. I dalje ima dana kada ga ništa ne zanima, no vjerujem da će ove dvije Singa Kuku knjige – Svijet životinja i Atlas svijeta, svoj puni potencijal pokazati za oko godinu dana kad S. krene u školu i kad će mu umjesto zabave, biti i pomoć pri učenju. Po meni, Singa Kuku knjige su odlična investicija, jer prate dijete u različitim životnim fazama, odnosno do 12 godina, a i odličan su poklon za klince. Svi Stefijevi prijatelji pa i oni mlađi od njega, oduševe se knjigom, osobito Svijetom životinja, ali on ju ljubomorna čuva.

U našoj kolekciji Singa Kuku knjiga ubrzo će se naći i ona za učenje engleskog jezika – sam je izrazio želju! A ja sam sretna jer je napokon poželio novu knjigu.