muževi koji mijenjaju pelene, imaju sretnije žene

Filip i Leon

Danas više nije neobično vidjeti očeve koji ravnopravno sudjeluju u svim kućanskim obavezama, očeve koji uzimaju rodiljni dopust, sudjeluju u brizi oko djeteta, a to najčešće uključuje i ne tako omiljeni dio roditeljstva – mijenjanje pelena. Nedavno su na društvenim mrežama bili popularni takozvani #smelfieji, odnosno selfieji tata sa ukakanim pelenama. Osim što je bilo simpatično za vidjeti tate u akciji, cilj challenge-a bio je promovirati tate koji se ne libe primiti posla oko svojih mališana, te motivirati što više drugih očeva na ravnopravno roditeljstvo.

Filip i Leon

I dok ima onih koji su pravi „maheri“ kad je mijenjanje pelena u pitanju, postoje i oni kojima to nije jedan od omiljenih sportova, osobito kada su novopečeni očevi u pitanju, što je sasvim normalno, jer ni mame nisu uvijek sto posto sigurne u ono što rade, iako to ne volimo priznati.

Marko i Cvita

Ako je vaša bolja polovica u drugoj kategoriji, potrebno je samo malo prakse i par savjeta od tata koji taj posao obavljaju vrhunski. Supertate Filip i Marko su podijelili svoje savjete kada je mijenjanje pelena u pitanju, a Supermame su ih sumirale pod brojevima, kako bi se što jednostavnije pripremili.

Filip i Leon

Filip: „Kada premotavate pelenu bebi uvijek morate biti jako oprezni i spremni na najgore. Nikako nemojte disati kroz nos, jednom sam probao i oblio me hladan znoj. Budite spremni na to da svakim pomakom bebe, kakica može završiti na vašim rukama, a njen miris ide dolje jedino ako 10 min perete ruke sa sapunom za robu. Osim toga, promijeniti pelenu je najmanji problem pa čak i onda ako je već osmi put mijenjate, a tek je 4 ujutro.”

“Bebina guza se mora dobro namazati kremom, puderom i staviti čista pelena, zatim vratiti sve na mjesto i sve će biti u redu. Nemojte se bojati, nećete slomiti bebu. Dodatna prednost u ovo doba korone je to što za vrijeme mijenjanja pelene uvijek možete imati masku na licu, što toplo preporučujem.“

  1. Pripremi sve prije mijenjanje pelena. Čistu pelenu. Vlažne maramice (više njih, jedna ti nije dovoljna), ili toplu vodu i blazinice. Nemoj zaboraviti bebu.

 

  1. Tate se obično boje da će im beba „pobjeći“ s prematalice. Ako je beba mala, bez brige, dok mijenjaš pelenu, dovoljno je napraviti par grimasa, pjevati ili gugutati, a najlakša je opcija u ručice im staviti omiljenu igračku – onu zajedničku – daljinski upravljač. Imate vremena za ispraksati se, tek nakon godinu dana započinje prava borba s mijenjanjem pelena.
Marko i Cvita
  1. Duboko diši – na usta, ne na nos. Ili stavi masku preko lica, zbog trenutne situacije s pandemijom, maskicu svi imamo doma.
Marko i Cvita

Slijedeći korak je onaj najgori. Otvaranje pelene i suočavanje sa sadržajem u njoj. U ovoj fazi bitno je biti brz. Posebnu pažnju usmjeri na razigrane nogice koje vrlo često završe u peleni. Nakon što makneš pelenu, sve očistiš (ili opereš, ovisi o onome što te dočekalo u peleni) brzo stavi čistu pelenu jer bi ti beba mogla prirediti još jedno iznenađenje, nimalo ugodno. To im je jedna od omiljenih aktivnosti, pogotovo kada se radi o prvih par mjeseci.

NIVEA Baby Bottom Ointment umirujuća krema protiv ojeda

Marko: „Uzmeš dite i pogledaš u ženu, ako te ona pogleda sa smiješkom “kojeg dobrog muža imam”, krećeš u avanturu. Zašto avanturu? Jer što je Cvita starija, sve je zanimljivije to minjanje. Daš ditetu neku manju igračku (jer ako je veća i dogodi se nešto što ne želiš, poslije imaš više posla) ili neki predmet s kojim se ne može ozlijediti i dok ono gleda što si mu dao, pažljivo odmotavaš pelenu u nadi da je samo piškilo. Dobro sve pobrišeš i namažeš i više nego treba (jer bolje više nego manje pa da bude crvena guza i tebi i ditetu kad se žena siti da si ti zadnji minja), lipo zapakiraš u novu pelenu i svi sritni i zadovoljni.“

Marko i Cvita
  1. Mislio si da je kraj, je’l tako? Nije.
  1. Sad, kad je sve čisto, vrijeme je da se posvetiš njezi pelenske regije. Nemoj da te riječ „regija“ uplaši, puno je jednostavnije od geografije. Bebina koža izložena je brojnim negativnim čimbenicima. U njezi pelenske regije važan je izbor pelena, učestalost zamjene pelena, te pravilna zaštita kože. Bez brige, nije tako komplicirano kako se čini. Uz malo pažnje i kvalitetne proizvode za njegu kože koji sprječavaju iritaciju, crvenilo i svrbež te umiruju nadraženu kožu kao što je NIVEA Baby njegujući puder i NIVEA Baby Bottom Ointment umirujuća krema protiv ojeda, ovo je faza u kojoj tvoja zadovoljna i čista beba najviše uživa.
Cvita

Čestitamo. Došao si do kraja. Zaslužio si nagradu – bebin najveći osmijeh i poljubac od supruge.