uključite djecu u kuhanje i napravite zajedno čoko banana keksiće

pexels.com

kako i kada uključiti djecu u kućanske poslove i pripremu hrane?

Da se razumijemo uključivanje djece u kućanske poslove zapravo znači puno više posla za roditelje, ali jako dobro utječe na razvoj samopouzdanja, discipline i odgovornosti. Dosta roditelja ne želi uključiti djecu u kućanske poslove, misleći da će im tako oduzeti vrijeme za igru.

Uz male trikove kućanske poslove možete pretvoriti u zabavu uz koju će vam vrijeme brzo proći. Pitanje koje često roditelja muči je KADA? Pa tu nema zapravo nekog ispravnog odgovora. Jer u “modernom” društvu vrijednosti su se malo okrenule i djecu se sve manje „opterećuje“ kućanskim poslovima, a daje im se sve više slobode.

Svako dijete je individualno. Od malena dijete gleda nas, upija, mi smo mu ogledni primjer. Smatra se da bi dijete od navršene treće godine trebalo biti sposobno samostalno pospremiti svoje igračke, odabrati odjeću za obući i slično.

E sad, nisam babaroga, pod “uključiti djecu” u poslove u kući ne mislim pod tim da im date krpu pa da oni ribaju pod, već npr. kad stavljate odjeću u perilicu neka vam djeca pomognu tako da stavljaju tu odjeću unutra ili čisto da sami stisnu gumb da se ta perilica pokrene.

Također možete upaliti glazbu te zamoliti dijete da do kraja pjesme pokupi igračke s poda. Sve bi trebalo funkcionirati u vidu suradnje, a ne nikakve naredbe. Obavezno ih pohvalite nakon svakog obavljenog zadatka, a i nagrada dobro dođe.

Ja sa svojom djecom dosta vremena provodim u kuhinji. Uključeni su u svaku izradu slastica. Nekad se znamo čak igrati pekarnice.

Super kod kuhanja je da kod odabira namirnica djeca stimuliraju osjetilo vida, a i razvijaju kreativnost pri ukrašavanju jela, vježbaju finu motoriku i spretnost prstiju. Po meni, najbitnija od svega je ta radost i ponos kad isprobaju ono što su sami skuhali. Zaposlite ih npr. neka peru salatu, valjaju tijesto, rezuckaju povrće… Vjerujte mi, slađe će i pojesti.

U nastavku vam donosim receptić keksiju koje možete napraviti zajedno s djecom!

keksići s bananom i čokoladom

sastojci:

280 glatkog brašna

2 čajne žličice gustina

pola čajne žličice sode bikarbone

115 g maslaca (otopiti)

2 žlicice arome vanilije

1 srednja banana

prstohvat soli

150g smeđeg šećera

170 g čokoladnih kapljica

postupak:

Otopiti maslac. Maslacu dodati smeđi šećer te kratko promiješati. Zgnječiti bananu s vilicom. Dodati ekstrakt vanilije i bananu maslacu. Izmiješati.

U brašno staviti gustin i sol te polako u smjesu od maslaca dodati brašno uz stalno miješanje. Na kraju dodati kapljice od čokolade.

Oblikovati kuglice. Na pleh stavimo pek papir.

Pecite 10 – 12 minuta na 180 stupnjeva. Ostavite da se ohladi.

Nek vas ne brine što su kolačići kad se izvade mekani, s hlađenjem se stvrdnu.

Za više recepta zapratite @tonkina_kuzina