prvi posjet logopedu – što očekivati i kako se pripremiti?

pexels.com

Bilo da su sami primijetili teškoće kod svog djeteta ili su logopedu upućeni od strane druge osobe, prvi posjet logopedu za roditelje i za dijete može biti stresan događaj. Iz tog je razloga važno znati što očekivati i kako se najbolje pripremiti, a u ovom članku donosimo Vam opis čitavog procesa i male savjete kako bi iskustvo prošlo što ugodnije i opuštenije.

kako izgleda prvi logopedski pregled?

Prvi pregled logopeda može se podijeliti na dvije veće cjeline – razgovor s roditeljem uz uzimanje anamnestičkih podataka te na procjenu djetetovih govorno-jezično-komunikacijskih sposobnosti. Neki stručnjaci radije prvo prikupe sve podatke od roditelja za vrijeme čega se dijete upoznaje s okruženjem i igra u pozadini, dok je drugima draže odmah ispitati dijete dok mu je koncentracija potpuna, a kasnije ga nagraditi igrom. Obje opcije su ispravne i ovise o procjeni i preferenciji logopeda, ali i dogovoru s roditeljem.

Često je jedno od prvih pitanja logopeda pri uzimanju anamneze jednostavno ”Što je problem?” ili ”Zašto ste ovdje?”. To jednostavno pitanje za sobom povlači i brojna druga – tko Vas je uputio na logopedski pregled, kada je problem počeo, jeste li ga i sami primijetili, jesu li teškoće uvijek vidljive? Važno je da roditelj bude maksimalno iskren s logopedom i ne uljepšava sposobnosti svog djeteta, kako bi logoped dobio ispravnu sliku problema.

Pri uzimanju anamnestičkih podataka logoped će vas zasigurno pitati i o protoku trudnoće i poroda, APGAR-u, prethodnim bolestima u obitelji, uključenosti u druge terapije. Ukoliko se dijete prati kod drugog stručnjaka ili specijalista, važno je donijeti i njihove nalaze. Također, logoped će postaviti pitanja o motoričkim i jezičnim sposobnostima djeteta – primjerice kada je dijete prohodalo i izgovorilo svoju prvu riječ. Bitne su informacije i o načinu na koji se dijete igra i hrani. Svi ovi podaci logopedu su od velike važnosti jer je roditelj taj koji sa svojim djetetom provodi najviše vremena, a samim time i najbolje poznaje njegovo funkcioniranje u svakodnevnim situacijama.

U drugom dijelu pregleda roditelj se povlači, a logoped izvršava procjenu djetetovih sposobnosti. Izgled procjene ovisit će o dobi djeteta, no zasigurno će uključivati mješavinu standardiziranih postupaka poput testova te procjenu u manje strukturiranom kontekstu. Ono što se ispituje ovisi o dobi djeteta te problemu zbog kojeg je dijete došlo. U ranoj dobi većina procjene provodi se kroz igru, a sa porastom kronološkom dobi djeteta ispituju se, između ostalog, predvještine i vještine čitanja i pisanja te je procjena više strukturirana. Većina logopedskih pregleda sadržavati će promatranje:

  • Građe i pokretljivosti artikulatora
  • Verbalne i neverbalne komunikacije
  • Jezičnih sposobnosti, odnosno jezičnog razumijevanja i produkcije
  • Izgovora glasova i ostalih obilježja govora
  • Obilježja glasa

Ukupno trajanje pregleda je oko sat vremena, a na kraju će logoped sumirati sve viđeno u obliku nalaza, ali i usmeno prenijeti roditelju ono što je primijetio. Ukoliko je otkrivena određena dijagnoza, logoped će roditelja informirati o daljnjem tijeku terapije te ga moguće uputiti i drugim stručnjacima. Također, roditelji nerijetko već pri prvom susretu s logopedom dobiju savjete za poticanje kod kuće, a slobodni su i iznijeti sva svoja pitanja i nedoumice. Iako naizgled stresno iskustvo, prvi posjet logopedu može biti i ugodan te doprinijeti optimalnijem razvoju djeteta zahvaljujući što bržem početku rješavanja problema.

dodatni savjeti

Prije odlaska logopedu pokušajte djetetu objasniti gdje idete. Važno je djetetu predstaviti situaciju kao onu u kojem će ga se nešto pitati i u kojoj će morati pažljivo odgovarati, ali i kao situaciju gdje će se igrati, puno pričati, crtati… Naglasak je na tome da se dijete osjeća ugodno i sigurno.

Ukoliko je s djetetom u prostoriji i brat ili sestra, to bi moglo utjecati na djetetovu koncentraciju i spremnost na suradnju. Zato, ako je moguće, pokušajte doći sami s djetetom.

Nemojte odgovarati na pitanja umjesto djeteta, čak i ako mislite da ono sigurno zna odgovor na pitanje.

Roditelji često krivo protumače prvu riječ svoga djeteta te smatraju da je do nje došlo mnogo ranije, budući da je dijete u ranim mjesecima mnogo brbljalo i vokaliziralo. Ipak, takva glasanja ne možemo smatrati prvom riječi. Kako biste bolje procijenili kada je došlo do prve riječi Vašeg djeteta, što će Vas logoped zasigurno pitati, pročitajte naš članak na tu temu.

 

Dora Kurtović, mag.logoped

 

Portal je pokrenut u cilju promocije logopedije kao znanosti i struke te kao mjesto koje objedinjuje sve informacije o govorno-jezično-komunikacijskim teškoćama.

www.logoped.hr