kako organizirati dječji rođendan kod kuće?

unsplash.com

Nova vremena, nove situacije, nove glavobolje za mame. Organizacija rođendana kod kuće je uvijek bio izazovan projekt jer je prisutno više strana čije ideje i želje treba zadovoljiti. Roditelji djeci žele prirediti zabavnu rođendansku proslavu, ali uz organizaciju koja im ne oduzima puno vremena, rekvizitima koje je nakon proslave lako pospremiti, i ako je moguće, da rođendan prođe bez materijalne štete.

S druge stane, djeca žele…sve! Oni žele balone, super junake, da se osjećaju kao u dvorcu, tortu, puno prijatelja, puno skakanja, puno nepodopština i ono najvažnije – puno smijeha i zabave.

Budući da mi rođendane organiziramo kod kuće (doduše, još uvijek u obiteljskom krugu, ali to ne znači manje pripreme, niti da ćemo u budućnosti izbjeći punu dnevnu sobu razigrane djece), u pomoć sam pozvala Anamariju s Instagram profila @feshtaona.

Anamarija je inače magistra ekonomije koja se “bacila” u organizaciju proslava. Svojim profilom želi “inspirirati, motivirati i pomoći onima koji imaju manjak vremena, nedovoljno ideja ili jednostavno ne znaju od kuda početi s organizacijom proslave”.

Sa mnom, a sada i s vama podijelila je svojih top 5 “insajderskih” savjeta za organizaciju rođendana kod kuće:

Slušajte želje slavljenika

Ponekad si razbijamo glavu smišljajući što i kako organizirati za proslavu, a zapravo sve što trebamo napraviti je – slušati. Često uslijed užurbane svakodnevice ne stignemo, ne možemo se koncentrirati i ne čujemo što sam drugi govore. Ako znate da je pred vama ludi vikend, samo obratite pozornost na
razgovore koje vodite i svako dijete će vam reći kako bi željelo provesti svoj rođendan. Možda čak ima i neku skrivenu želju koju će reći u prolazu sestri ili bratu.. zgodno je kada načujete takav razgovor pa iskoristite ideju za iznenađenje.

Budite maštoviti

Znam da će mnogi reći da nije savjet koji štedi vrijeme već da zadaje dodatni posao, ali uloženo se na kraju svakako isplati. Razmislite što ste vi voljeli kao dijete..? Možda neka stara igra osvježi male moderne glavice i ludo se zabave. Natjecanje u skakanju u vrećama, povlačenje užeta, gumi-gumi (u ovoj opciji se morate sjećati i kako se igra Engleska školica ), nagradna tombola, igra pantomime, dobra stara igra skrivača… Ako se ne možete sjetiti, uvijek možete pitati frendicu iz ulice čega se još sjeća. Uz nove ideje, prisjetit ćete se i svojih nezaboravnih trenutaka (i usput popiti kavu s frendicom).

Stan pretvorite u igraonicu

OK, možda ipak ne cijeli stan, ali dozvolite djetetu da taj dan svoju sobu ili dio stana pretvori u mjesto gdje najviše voli uživati. Igraonica, kuglana, frizerski/kozmetički salon, automehaničarska radiona.. Imate i dvorište? Odlično! Napravite improvizirano igralište za nogomet, tenis.. Od frenda posudite stolni tenis, stolni nogomet.. Iznajmite dvorac na napuhavanje.. Složite šatore ili organizirajte kino na otvorenom. Možda dobijete ideju i za svoj rođendan.

Kostimirana zabava je uvijek zabavna

Danas je popularno imati tematsku zabavu. Odite korak dalje te osim torte i dekoracija, svaki detalj neka bude inspiriran i u duhu teme. Torta i dekoracije (nezaobilazan dio), kostim slavljenika i usklađeni roditelji, hrana i piće. Neka i maleni uzvanici dođu odjeveni u istom stilu, zajedno s djetetom odlučite koje igre će se igrati, a da su vezane uz temu.. To može biti tema nekog superjunaka, lik iz Disney crtića, vatrogasci, policajci, piloti, učiteljice, frizerke, shopping kraljice.. pustite mašti na volju i izaberite bilo što, što vaše dijete veseli i u čemu uživa.

Dobra organizacija je pola posla

Ovo je najvažniji savjet, te savjet koji je potreban uvijek i svakome. Na prvu djeluje kao da si zadajete puno posla, ali na kraju ćete biti sretni, zadovoljni i ono najvažnije – bez stresa. Proslavu rođendana doživite kao projekt, a ne zadatak koji ćete obaviti za 2 sata. Jer organizacija rođendana to zaista i jest – projekt. Projekt treba razlomiti na zadatke i krenuti u realizaciju. Nemojte se opteretiti i raditi sve odjednom. Svaki dan si uzmite jedan zadatak i obavite ga, a tu je najvažnije – krenuti na vrijeme. Ako ćete svaki dan posvetiti malo vremena organizaciji, na dan rođendana ćete shvatiti da imate sve spremno i isplanirano i da zabava može početi.

Što mislite, s kojim se savjetom najviše slažem?

Ništa, neću puno duljiti, Anamarija je dosta toga “pokrila” pa se nadam da će vam ovi savjeti pomoći ako se odlučite na proslavu rođendana kod kuće.  Iako znam da mnogima to nije opcija zbog npr. malog stana, vrijedi pokušati ako imate dovoljno velik prostor.

Jeste slavili dječji rođendan kod kuće? Imate li možda i vi kakav savjet?

 

PETRA Supermama i zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna.